PsychologyNow Team

Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις του Ιού HIV

Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις του Ιού HIV

PsychologyNow Team
άνθρωπος με το σχήμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 1981, όταν παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018 37,9 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του ιού HIV.


Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που υποπτεύονται ότι είναι θετικοί στον ιό HIV, αλλά περνούν ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνουν εξετάσεις ενώ υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που κάνουν εξετάσεις για οποιοδήποτε λόγο και αποδεικνύονται θετικοί, λέει ο Μάλορυ Τζόνσον, Κλινικός Ψυχολόγος και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο και συν-διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την πρόληψη του AIDS. Αυτές οι συμπεριφορές τείνουν να είναι τα άκρα των αντιδράσεων των ανθρώπων.

Οι πιο κοινές αντιδράσεις των ανθρώπων είναι δυσπιστία και σοκ, αναφέρει ο Τζόνσον. Από τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV στις ΗΠΑ, σχεδόν 1 στα 7 δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί.

Ο HIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφοντας τα κύτταρα που έχουν σκοπό την καταπολέμηση της μόλυνσης και της νόσου. Το AIDS είναι το τελικό στάδιο της μόλυνσης, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πλέον καταστραφεί. Δεν αναπτύσσουν όλα τα οροθετικά άτομα AIDS και τα φάρμακα τώρα επιτρέπουν στους ανθρώπους με τον ιό να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή.

Όμως, η λήψη μιας χρόνιας διάγνωσης του HIV, είναι πιθανό να προκαλέσει στους ανθρώπους συναισθηματική δυσφορία. Μπορεί το κόστος που προκαλεί μια τέτοια διάγνωση να είναι βαρύ, όμως υπάρχουν τρόποι που οι ασθενείς μπορεί να φροντίσουν την ψυχολογική υγεία τους.

Η Ψυχολογική Πλευρά

Η ψυχική ασθένεια εμφανίζεται σε 1 στους 5 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα. Και οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια γνωστική διαταραχή, συναισθηματική διαταραχή ή άγχος, σύμφωνα με το AIDS.gov. Η κατάθλιψη, η πιο συχνή πάθηση ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμό, είναι ιδιαίτερα πιθανή μεταξύ εκείνων που είναι θετικοί στον ιό HIV.

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη συναισθηματική υγεία και να προκαλέσουν επίσης σωματικά προβλήματα, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι Συχνά, οι καταθλιπτικοί ασθενείς αδυνατούν να τηρήσουν τις ιατρικές αγωγές τους, όπως θα έπρεπε. Βρήκαμε, σε όλα τα επίπεδα, ότι οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη, περνούσαν πολύ δυσκολότερα τις χρονικές περιόδους με τον ιό.

ΟΙ ψυχολόγοι έχοντας πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις πτυχές της συμπεριφοράς και την αντιμετώπιση του HIV, μελετούν πώς το στίγμα του HIV επηρεάζει την ψυχική υγεία και την τήρηση της φαρμακοθεραπείας.

Ένα σημαντικό υποσύνολο των ανδρών και των γυναικών που είναι θετικοί στον HIV, βιώνουν κοινωνική απόρριψη από την οικογένεια, από τους αγαπημένους [και] από τους συνεργάτες τους και αυτές οι εμπειρίες των διακρίσεων και της απόρριψης μπορεί πραγματικά να εκδηλωθούν από τους ασθενείς με διάφορους τρόπους, υποστηρίζουν.

Ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιδρούν στην είδηση της διάγνωσης του ιού HIV, συνεχίζει, μπορεί να διαμορφώσει τη μακροχρόνια ψυχολογική αντίδραση του ασθενούς. Οι εμπειρίες των ανθρώπων στην κοινωνική απόρριψη και τα εσωτερικευμένα συναισθήματα της αυτο-απόρριψης που τους δημιουργούνται, πηγαίνουν μαζί, συμπληρώνουν.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης που να εξυπηρετεί καλύτερα όλους τους ασθενείς, λένε οι ειδικοί. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να κοινοποιήσουν την κατάσταση τους σε τουλάχιστον ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης, αναζητώντας το βέλτιστο υποστηρικτικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην είναι εντελώς απομονωμένοι με τη διάγνωση του ιού HIV και να μη ζουν εντελώς μόνοι τους με αυτή.

Αλλά το σε ποιον να το εκμυστηρευτεί - και πότε έχει νόημα να το κάνει - είναι μια προσωπική απόφαση του κάθε ανθρώπου.

Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη για τον καθένα να ενημερώνει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Ο ιός HIV eίναι μια χρόνια ασθένεια και οι άνθρωποι που ζουν με όλα τα είδη των χρονίων πράγματων θέλουν οι ίδιοι να επιλέξουν πότε να μιλήσουν για αυτό.

Τουλάχιστον όμως το μοίρασμα της πληροφορίας της διάγνωσης με ένα κοντινό πρόσωπο, βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση με ένα πιο υγιή τρόπο.

Παρόλο που είναι χρήσιμο να το μοιραστούν με κάποιον αμέσως μετά τη διάγνωση, οι ασθενείς θα πρέπει να θυμούνται ότι είναι εκείνοι που έχουν τον έλεγχο. Ποτέ δεν συστήνουμε οι άνθρωποι να αποκαλύπτουν ή να μην αποκαλύπτουν τη διάγνωση τους - είναι κάτι [που] πρέπει να επεξεργαστούν οι ίδιοι και είναι οι καλύτεροι κριτές για να το μοιραστούν σε κάποιον που νιώθουν ασφαλείς. Όμως μας ευχαριστεί να βλέπουμε ότι ένα τεράστιο βάρος φεύγει από τους ανθρώπους όταν έχουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο που έχει επίγνωση της κατάστασής τους.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να βρουν υποστήριξη μόνο μέσα στο τυπικό κοινωνικό κύκλο τους. Οι οργανωμένες ομάδες υποστήριξης του HIV είναι συχνά ευεργετικές, ειδικά για εκείνους που δεν γνωρίζουν άλλα οροθετικά ατόμα. Μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό να βρείτε ανθρώπους ομάδες υποστήριξης και ιατρικές υπηρεσίες online.

Είναι πραγματικά πολύτιμο να έρχονται κοντά οι άνθρωποι με υπηρεσίες όπου είναι σε θέση να αισθανθούν ανοικτοί να συζητήσουν για την κατάστασή τους. Οι άνθρωποι μερικές φορές γίνονται μέλη στις μελέτες μας, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν πει σε κάποιον στο κοινωνικό τους δίκτυο, ότι έχουν τον ιό HIV, αλλά έχουν αυτή την ανάγκη να μιλήσουν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανεξάρτητα από το μέσο, η αρχική υποστήριξη θα πρέπει ιδανικά να προέρχεται από κάποιο πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να συζητήσει άνετα το θέμα αυτό: Το κλειδί είναι η εύρεση μιας υποστηρικτικής κοινότητας ανθρώπων που είναι καλά ενημερωμένοι και μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που έχει πρόσφατα διαγνωστεί, για να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Προσθέτει ότι η επαγγελματική υποστήριξη, μέσα από την παρακολούθηση από ένα ψυχολόγο, μπορεί επίσης να ωφελήσει τους ανθρώπους, όταν μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι έχουν τον ιό HIV. Η αναζήτηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι απολύτως κατάλληλη και απίστευτα χρήσιμη, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ακόμα και όταν αυτές είναι αρκετά κοινές.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποστήριξη ασθενών θετικών στον ιό HIV, μπορείτε να βρείτε στο Κέντρο Ζωής. Επίσης, μπορείτε να καλείτε στην τηλεφωνική γραμμή του KΕΕΛΠΝΟ, Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210 – 72.22.222


Πηγές: aids.gov
Who.int
Health.usnews.com 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...