PsychologyNow Team

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να προβλέψει τον φόβο που σχετίζεται με τον πόνο

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να προβλέψει τον φόβο που σχετίζεται με τον πόνο

PsychologyNow Team
γιατρός κοιτάει εγκεφαλικές απεικονίσεις στον υπολογιστή

Μία νέα τεχνική η οποία μπορεί να επεξεργαστεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και να βαθμολογήσει το αίσθημα του φόβου εφαρμόστηκε από τους επιστήμονες, προκειμένου να καταγράψουν κατά πόσο μπορεί να εκτιμηθεί ο φόβος που νιώθει ένας ασθενής για τον επικείμενο πόνο από τη νόσο του.


Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφράσει τα πρότυπα δραστηριότητας στις περιφέρειες του εγκεφάλου που επεξεργάζονται το φόβο σε βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο φόβος του ασθενούς από τον πόνο. Αυτή η νευροεπιστημονική προσέγγιση, που αναφέρεται στο επιστημονικό eNeuro, μπορεί να συμβάλει όπως λένε, στη συμφιλίωση των αυτοαναφερόμενων συναισθημάτων και των νευρωνικών τους βάσεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φόβος που σχετίζεται με τον πόνο συνήθως αξιολογείται με διάφορα ερωτηματολόγια, συχνά χρησιμοποιούμενα εναλλακτικά, τα οποία ρωτούν τους ασθενείς πώς αισθάνονται για τον κλινικό τους πόνο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι αυτο-αναφορές μετράνε το φόβο και το άγχος, οι οποίες είναι γνωστό ότι αφορούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και ίσως άλλες ψυχολογικές δομές.

Ο Michael Meier και οι συνεργάτες του από το εργαστήριο της Petra Schweinhardts στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Balgrist της Ζυρίχης στην Ελβετία, αντιμετώπισαν αυτή την ασάφεια απεικονίζοντας τους εγκεφάλους των ασθενών με χαμηλό πόνο στην πλάτη καθώς παρακολουθούσαν βίντεο κλιπ που προκαλούσαν επιβλαβείς (κάμψεις) και αβλαβείς δραστηριότητες πίσω.

Να σημειωθεί ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε με διάφορα ερωτηματολόγια. Και όπως τόνισαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό το γεγονός, ότι διάφορα ερωτηματολόγια συνδέθηκαν με διαφορετικά πρότυπα νευρικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, δείχνουν ότι είναι δυνατό τελικά, παρόμοια ερωτηματολόγια να μπορούν να μετρήσουν τις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις που υφίσταται ο άνθρωπος.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το naftemporiki.gr

Ετικέτες: εγκέφαλος, φόβος
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...