PsychologyNow Team

Για 18η χρονιά συνεχίζεται η παροχή δωρεάν ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ασθενείς καρκίνου και οικείους

Για 18η χρονιά συνεχίζεται η παροχή δωρεάν ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ασθενείς καρκίνου και οικείους

PsychologyNow Team

Ένα ευρύ φάσμα δωρεάν ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών συνεχίζει να παρέχει το Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ.) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ & Ψ.Υ.).


Στόχος της λειτουργίας του είναι να παρέχει υποστήριξη τόσο σε ασθενείς όσο και σε κοντινά τους πρόσωπα ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 το ΚΗΨΥΑΚ πραγματοποίησε περίπου 5.000 θεραπευτικές συνεδρίες.

Ο καρκίνος προκαλεί μια σειρά από αλλαγές σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Οι άνθρωποι που τις βιώνουν, είτε ως ασθενείς είτε ως κοντινά τους πρόσωπα, συχνά χρειάζονται στήριξη και συμβουλευτική για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη δυνατή δοκιμασία, σημειώνει ο Δημήτρης Σακελλάρης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 4.868 θεραπευτικές συνεδρίες από τις οποίες το 63% έγινε σε ασθενείς και το 37% σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Συνολικά έλαβαν τις υπηρεσίες 360 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (81 %) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες-ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 19%. Το υψηλότερο ποσοστό (45%) των ατόμων που λαμβάνει στήριξη είναι ηλικίας 50-64 ετών, ενώ αμέσως μετά (34%) συναντώνται οι ηλικίες από 35 έως 49 ετών και πολύ χαμηλότερο (9%) μικρότερων ηλικιών 18-34 ετών.

Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Στα πρώτα ραντεβού, η αντιμετώπιση του άγχους (50%) και της καταθλιπτικής διάθεσης (11%) είναι το βασικό αίτημα ενώ ακολουθούν η διαχείριση των κοινωνικών δυσκολιών και των αναταραχών στις σχέσεις που επιφέρει η νόσος (16%).

Πέρα απ την ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική και την ψυχιατρική παρακολούθηση, το Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. παρέχει παράλληλα με την ψυχολογική και σωματική φροντίδα μέσα από τεχνικές χαλάρωσης και χοροκινητική θεραπεία. Σημαντική είναι και η λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας που μεριμνά μεταξύ άλλων για κοινωνικοπρονοιακά θέματα, συμβουλεύοντας τους εξυπηρετούμενους για τις παροχές που δικαιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους και διευκολύνοντας τη διασύνδεσή τους με αρμόδιους φορείς για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους.

Παράλληλα, το Κέντρο Ημέρας υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με τον καρκίνο.

Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι από την περιφέρεια μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΗ και να λάβουν συμβουλευτική στήριξη τηλεφωνικά, μέσω skype (βιντεοκλήση) ή μετά από προγραμματισμένη συνάντηση.

Οι υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν ραντεβού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή
08:00-20:00
210 3233401 & 210 3233402

Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες psychooncology.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...