PsychologyNow Team

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη πληγέντων από την πυρκαγιά από την 1η ΥΠΕ

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη πληγέντων από την πυρκαγιά από την 1η ΥΠΕ

PsychologyNow Team

Ανακοίνωση της 1ης ΥΠΕ για την ψυχολογική υποστήριξη πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι.


Τα Κέντρα Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης και Σπάτων που εδρεύουν ή συνορεύουν με τις πληγείσες περιοχές, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ετέθησαν σε άμεση ετοιμότητα με καθολική ανάπτυξη των υπηρεσιών τους για παροχή υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν εθελοντές (ένας Γυναικολόγος και δύο Μαίες από το ΙΑΣΩ), κρατικοί φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Eλληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί του Κόσμου κλπ) που προσφέρθηκαν να στηρίξουν τις δομές ΠΦΥ και την κοινότητα των πληγέντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τις κρίσιμες ημέρες της πυρκαγιάς το πρωινό ωράριο του Κέντρου Υγείας Ραφήνας ενισχύθηκε με εθελοντές νοσηλευτές της ΕΝΕ, το ασθενοφόρο της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού ήταν μόνιμα σταθμευμένο στο Κέντρο Υγείας για να διενεργεί διακομιδές, ψυχολόγοι εθελοντές από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους Γιατρούς του Κόσμου έστησαν ISO BOX στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας και παρέχουν καθημερινά, έως σήμερα, ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες.

Οι δημόσιοι φορείς υγείας (δευτεροβάθμιας περίθαλψης) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποδέχτηκαν, αντιμετώπισαν (νοσηλεία) και εξυπηρετούν μέχρι σήμερα τα περιστατικά που προέρχονται από πληγείσες περιοχές κατά απόλυτη προτεραιότητα με έγγραφη εντολή της ΔΥΠΕ.

Στο πλαίσιο υποστήριξης των πυρόπληκτων πραγματοποιήθηκε συνέργεια με κοινωνικές οργανώσεις και οργανισμούς ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δικτύου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Στο δίκτυο συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Γ.Ν.Α. « Γ. Γεννηματάς»
Π.Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»
Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία»
Γ.Ν.Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Η Αγία Όλγα»
Γ.Ν.Παίδων Πεντέλης
Ν.Π. «Αγία Σοφία»
Γ.Ν.Π. «Π & Α Κυριακού»
Ομοσπονδία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ»
Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου
Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Παίδων και Εφήβων Παλλήνης
Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε Παίδων και Εφήβων Λυκόβρυσης
Συμβουλευτικό – Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας για Ενήλικες με Ψυχικές Διαταραχές «Άνοδος»
Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.)
Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας (Πολύκεντρο)
Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.)

Η 1η ΔΥΠΕ Αττικής θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών των πυρόπληκτων περιοχών, φροντίζοντας ώστε η παροχή υγειονομικής φροντίδας να καλύπτει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ευαίσθητης αυτής πληθυσμιακής ομάδας.

Υποδιοικητής 1ης ΥΠΕ
Δημήτριος Μαγριπλής


Πηγή: psych.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...