PsychologyNow Team

Ψυχική υγεία και νέοι (Στατιστικά)

Ψυχική υγεία και νέοι (Στατιστικά)

PsychologyNow Team
εικόνα φιγούρας να κάθεται σε καρέκλα

Η ψυχική υγεία των νέων αποτελούσε ανέκαθεν ένα μείζον θέμα στον τομέα της ψυχικής και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας γενικότερα. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως με το πέρασμα των χρόνων, η ενημέρωση αυξάνεται, την ίδια στιγμή ωστόσο που σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται και οι δείκτες της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών και της αυτοκτονίας.


Στατιστικά

  • Τρεις στις τέσσερις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία

Το 75% των ψυχικών ασθενειών, ξεκινούν πριν το παιδί κλείσει τα δεκαοχτώ του χρόνια, την ίδια στιγμή που το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή, έχουν τις ρίζες τους πριν την ηλικία των 15.

  • Το 10% των παιδιών έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια

Σε μια τάξη μέσου όρου 30 παιδιών, τα τρία από αυτά θα έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 10% των παιδιών μεταξύ των ηλικιών 5-16 ετών έχουν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

  • Το 75% των παιδιών με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, δε λαμβάνει την απαραίτητη αγωγή

Τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη, ή αγχώδεις διαταραχές, συχνά δεν αναγνωρίζονται με αυτές τις ασθένειες και κατ’ επέκταση δεν τους δίνεται η σχετική απαραίτητη αγωγή, καθώς σχετίζονται με προβλήματα άλλης φύσης (ΔΕΠΥ).

  • Ο μέσος όρος αναμονής για την κατάλληλη θεραπεία ανέρχεται στα δέκα χρόνια

Μπορεί να πάρει ένα πολύ μεγάλο διάστημα προκειμένου ένας άνθρωπος να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με ότι η ίδια συνεπάγεται μετά από τα πρώτα, πρώιμα συμπτώματα. Μέχρι όμως να έρθει η ώρα της ουσιαστικής βοήθειας, πολλά παιδιά τείνουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (αυτοτραυματισμό, αυτοκτονικές σκέψεις, επιθετικότητα κλπ).

  • Η αυτοκτονία αποτελεί το μεγαλύτερο «δολοφόνο» νέων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αυτοκτονία, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου νέων γυναικών και ανδρών ηλικιών μεταξύ 20-34 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία στατιστικά, αποκαλύπτουν βέβαια ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών σε νεαρές ηλικίες χρόνο με το χρόνο μειώνεται χωρίς μεγάλες αποκλίσεις ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια.

  • Περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους αισθάνονται ντροπή για την ψυχική τους υγεία

Το 51% των νέων ανθρώπων με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας έχει αισθήματα ντροπής. Μεγάλη βρετανική έρευνα (YouGov/MQ) αποκαλύπτει  πως νέες γυναίκες σε ποσοστό 34% έναντι αντρών (19%) με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό, χωρίς ντροπή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες πάνω στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, επικεντρώνονται σε νέους και εφήβους σε ποσοστό λιγότερο από το 30%.


Πηγή: klimaka.org.gr

Ετικέτες: Ψυχική Υγεία
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...