PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη είναι παγκοσμίως η κύρια αιτία αναπηρίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Η κατάθλιψη είναι παγκοσμίως η κύρια αιτία αναπηρίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

PsychologyNow Team

Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει διέξοδος από την κατάθλιψη, με την κατάλληλη υποστήριξη.


Πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κατάθλιψη, με τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους να είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση αναπηρίας, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι περίπου 322 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από καταθλιπτικές διαταραχές το 2015, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 18,4% μέσα σε μια δεκαετία, καθώς το όριο ηλικίας αυξάνεται.

Προσθέτει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω της κατάθλιψης υπερβαίνουν το $1 τρις κάθε χρόνο, σχετιζόμενη με την απώλεια παραγωγικότητας λόγω της απάθειας ή της έλλειψης δράσης, που οδηγούν στην αδυναμία του ανθρώπου να ανταποκριθεί στην εργασία του ή να ανταπεξέλθει στην καθημερινή του ζωή.

«Η κατάθλιψη είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη χρόνια αναπηρία. Έτσι, έχει καταστεί η κορυφαία αιτία αναπηρίας παγκοσμίως σήμερα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Dr. Dan Chisholm από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η κατάθλιψη είναι 1,5 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, προσθέτει. Επιπλέον 250 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων της φοβίας, της κρίσης πανικού, της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς και της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες, ανέφερε η έκθεση.

Περίπου το 80% των ατόμων που επλήγησαν από την ψυχική ασθένεια ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

«Τα στοιχεία αυτά βάζουν τέλος στην αντίληψη ότι οι διαταραχές αυτές είναι ασθένειες των πλουσίων ή των εύπορων. Στην πραγματικότητα, σε πολλές χώρες οι άνθρωποι που πλήττονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τις εμφύλιες διαμάχες και οι συγκρούσεις διατρέχουν στην πραγματικότητα σίγουρα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους και κατάθλιψης», δήλωσε ο Chisholm.

Τρεις ηλικιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κατάθλιψη: οι νέοι, οι έγκυες ή γυναίκες που βρίσκονται σε λοχεία και οι ηλικιωμένοι.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στη σημερινή νεολαία, ίσωςδεν μοιάζουν με καμίας άλλης γενιάς», είπε ο Chisholm.

«Μια άλλη ομάδα-στόχος είναι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν μόλις γεννήσει. Η εμφάνιση κατάθλιψης κοντά σε εκείνη την περίοδο είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά κοινή, περίπου το 15% των γυναικών θα υποφέρουν όχι μόνο από μελαγχολία αλλά από διαγνώσιμα περιστατικά κατάθλιψης».

Οι συνταξιούχοι είναι επίσης ευαίσθητοι. «Όταν σταματούν να δουλεύουν ή χάνουν τους συντρόφους τους, γίνονται πιο αδύναμοι, υπόκεινται σε σωματικές ασθένειες και διαταραχές όπως η κατάθλιψη γίνονται περισσότερο κοινές».

Υπολογίζεται ότι 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, ένας «αρκετά τρομακτικός αριθμός», αναφέρει ο Chisholm. «Το φαινόμενο της αυτοκτονίας παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες που ζουν σε υψηλού εισοδήματος χώρες και στις γυναίκες που ζουν σε μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος χώρες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) τρέχει μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του στίγματος και των παρανοήσεων της ψυχικής ασθένειας, που ονομάζεται «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε».

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα βασικό πρώτο βήμα, ώστε αν θέλουμε να βγάλουμε τις έννοιες της ψυχικής υγείας, της κατάθλιψης και των άλλων ψυχικών διαταραχών από το σκοτάδι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε γι’ αυτές», ολοκληρώνει ο Chisholm.


Πηγή: theglobeandmail.com

Image credit: PSEUDOCRISIS - MÁTÉ ATTILA

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...