PsychologyNow Team

Πες την αλήθεια σου για τον Μήνα Ψυχικής Υγείας

Πες την αλήθεια σου για τον Μήνα Ψυχικής Υγείας

PsychologyNow Team

Ο χαρακτηρισμός του Μαΐου ως «Μήνα Ψυχικής Υγείας» έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1950.


Σύμφωνα με αυτόν, ο Μάιος είναι «Μήνας Ψυχικής Υγείας», μία περίοδος εκστρατείας για να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό σχετικά με την ψυχική υγεία, την ψυχική ευεξία και τους τρόπους που μπορούν να κρατήσουν υγιή την ψυχή και το μυαλό τους.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από τον οργανισμό Mental Health America και υποστηρίζεται από πολλές άλλες οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις ψυχικής υγείας σε όλον τον κόσμο, στοχεύοντας να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με ψυχική ασθένεια και να εκπαιδεύσει τους αγαπημένους τους και το ευρύ κοινό σχετικά με αυτό το σοβαρό αλλά θεραπεύσιμο πλαίσιο διαταραχών.

Το φετινό θέμα του «Μήνα Ψυχικής Υγείας» για το 2016 είναι «Πώς είναι να ζει κανείς με μια ψυχική ασθένεια;».

Αυτός ο μήνας είναι ακόμη μία ευκαιρία για να ενημερωθεί ο κόσμος για τις επιστημονικές εξελίξεις πίσω από την ψυχική ασθένεια και να κατανοήσει ότι η ψυχική ασθένεια είναι το ίδιο πραγματική όπως όλες οι άλλες ασθένειες. Ταυτόχρονα να αποενοχοποιηθούν οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους από το βάρος της ευθύνης για την ψυχική ασθένεια και να δοθούν διεξόδοι εκεί που όλα φαντάζουν αδιέξοδα. Εμείς στο psychologynow.gr υπηρετούμε αυτούς τους σκοπούς όλο το χρόνο και θα κάνουμε αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά: να ενημερώνουμε τον κόσμο έγκυρα και αξιόπιστα.

Αυτό το μήνα όμως θέλουμε και τη δική σας βοήθεια, θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, θέλουμε να συμβάλετε και εσείς στην προσπάθειά μας, μοιραζόμενοι μαζί μας τη δική σας εμπειρία. Πώς μπορείτε να συμβάλετε:

  • Αν βιώνετε μία ψυχική ασθένεια, θέλουμε να μας γράψετε (ανώνυμα ή επώνυμα) την εμπειρία σας και τί σας βοηθά να παλεύετε καθημερινά την ψυχική ασθένεια. Πιστέψτε μας, η κατάθεση ψυχής σας, θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι μόνοι τους...
  • Αν έχετε ξεπεράσει την ψυχική ασθένεια, θα θέλαμε να μας γράψετε πώς προστατεύετε τον εαυτό σας, τι κάνετε δηλαδή για να μη νοσήσετε ξανά. Μπορεί να είναι και ο πιο απλός τρόπος, ό,τι πιστεύετε ότι σας κάνει καλό και λειτουργεί προστατευτικά. Το μοίρασμα των διεξόδων και των λύσεων είναι πάντα βοηθητικό.
  • Αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας, μπορείτε να μας στείλετε τον τρόπο επεξήγησης και αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας ή προαγωγής της ψυχικής υγείας βοηθώντας στην καλύτερη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού αλλά και των ασθενών.
  • Έχετε δημιουργήσει κάποιο έργο τέχνης, φωτογραφία, δοκίμιο, ποίημα ή κάποιο άλλο εικαστικό έργο που αναφέρεται στην ψυχική υγεία ή στην ψυχική ασθένεια και βοηθά στη μετάδοση του μηνύματός μας και την αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας; Μπορείτε να μας στείλετε το έργο σας και εμείς θα το δημοσιεύσουμε.
  • Ανήκετε ή δουλεύετε σε ένα φορέα που παρέχει έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας; Στείλτε μας μία παρουσίαση του φορέα σας και μία αναφορά των δραστηριότητών του και εμείς θα φροντίσουμε να δημοσιευθεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Όταν όμως γνωρίζουν ότι θα βρουν μία στοργική φωνή, είναι σαν να έχει επιλυθεί το μισό πρόβλημά τους.

Στείλτε μας την δική σας αλήθεια, το έργο σας ή την παρουσίασή σας στο articles@psychologynow.gr και γίνετε και εσείς ένας πολύτιμος κρίκος στη δημιουργία ενός ενημερωτικού ψηφιδωτού για την ψυχική ασθένεια και τη ψυχική υγεία.

#πεςτηναλήθειασου

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...