PsychologyNow Team

Lancet: Ο ρατσισμός απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως

Lancet: Ο ρατσισμός απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως

PsychologyNow Team
άτομα διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού
Image credit: Clay Banks / unsplash.com

Δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού «The Lancet» επισημαίνει τις επιπτώσεις του ρατσισμού στην υγεία μειονοτικών ατόμων. Η εθνικότητα και η φυλή αναφέρονται συχνά ως παράγοντες κινδύνου ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις και Covid-19.


Ο ρατσισμός αποτελεί «βαθιά και ύπουλη» αιτία των ανισοτήτων στην υγεία παγκοσμίως και απειλεί την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με παγκόσμια ανασκόπηση που πραγματοποίησε το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι διακρίσεις «επηρεάζουν θεμελιωδώς» την παγκόσμια υγεία, αλλά έχουν παραβλεφθεί από τους ερευνητές στον τομέα της υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες, αναφέρει η έρευνα. Επιπλέον, ανακριβείς και αβάσιμες υποθέσεις σχετικά με τις γενετικές διαφορές μεταξύ των φυλών εξακολουθούν να διαμορφώνουν την δημόσια υγεία μέσω της έρευνας, της πολιτικής και της πρακτικής.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία υπάρχουν σε κάθε σύγχρονη κοινωνία και έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία των μειονεκτούντων ατόμων, δήλωσε ο Ντέλαν Ντεβακουμάρ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο University College του Λονδίνου.

Μέχρις ότου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αναγνωριστούν παγκοσμίως ως σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, τα βαθύτερα αίτια των διακρίσεων θα παραμείνουν στη σκιά και θα συνεχίσουν να προκαλούν και να επιδεινώνουν τις ανισότητες στην υγεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, στη σειρά του Lancet, οι συγγραφείς περιγράφουν επίσης πώς η ιατρική έχει διαμορφώσει και υποστηρίξει ιστορικά την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων που οδήγησε στις σύγχρονες κοινωνικές ιεραρχίες.

Η εθνικότητα και η φυλή αναφέρονται συχνά ως παράγοντες κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις και Covid-19. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους οι εθνικές μειονότητες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι ανισότητες είναι γενετικά καθορισμένες και αμετάβλητες.

Ο ρατσισμός είναι ζήτημα υγείας, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του Lancet. Οι δομικά ρατσιστικές κοινωνίες μας δεν είναι ασφαλείς για πάρα πολλές κοινότητες, οικογένειες και άτομα.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.news247.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...