Μέτρα για ενίσχυση της ανθεκτικότητας προτείνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας.
Περίπου 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας εκτιμάται ότι χάνονται κάθε χρόνο λόγω της κατάθλιψης και του άγχους και το κόστος τους στην παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται σχεδόν σε 1 τρις. δολάρια.
Παρά την ύπαρξη της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, ο Άτλαντας Ψυχικής Υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι μόνο το 35% των χωρών διαθέτουν εθνικά προγράμματα για την προαγωγή και την πρόληψη της ψυχικής υγείας που σχετίζεται με την εργασία.
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε πως η COVID-19 έχει προκαλέσει αύξηση 25% στο γενικό άγχος και την κατάθλιψη παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας πόσο απροετοίμαστες ήταν οι κυβερνήσεις για την επίπτωσή του στην ψυχική υγεία, αποκαλύπτοντας μια διαχρονικά παγκόσμια έλλειψη πόρων ψυχικής υγείας.
Το 2020, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δαπάνησαν κατά μέσο όρο μόλις το 2% των προϋπολογισμών για την ψυχική υγεία, με τις χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος να επενδύουν λιγότερο από 1%.
Η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ, έδειξε ότι από το 1 δις. ανθρώπους που ζούσαν με κάποια ψυχική διαταραχή το 2019, το 15% αυτών ήταν σε παραγωγική ηλικία. Η εργασία ενισχύει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως οι διακρίσεις και η ανισότητα, που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία. Ο εκφοβισμός και η ψυχολογική βία (γνωστή και ως «mobbing») αποτελούν από τις βασικές καταγγελίες για παρενόχληση στο χώρο εργασίας με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, η συζήτηση για τα θέματα αυτά ή η αποκάλυψη ψυχικής πάθησης παραμένουν ταμπού στα εργασιακά περιβάλλοντα παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, κατέληξαν σε κοινές κατευθυντήριες οδηγίες για την ψυχική υγεία στην εργασία συνιστώντας ενέργειες για την αντιμετώπιση κινδύνων ψυχικής υγείας, όπως ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι αρνητικές συμπεριφορές και άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσφορία στην εργασία.
Για πρώτη φορά ο ΠΟΥ συνιστά την εκπαίδευση των μάνατζερ, προκειμένου να αναπτύξουν την ικανότητά τους ώστε να αποτρέπουν εργασιακά περιβάλλοντα που προκαλούν στρες και να ανταποκρίνονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν επίσης καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών των εργαζομένων με προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και παρεμβάσεις που υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην εργασία. Για όσους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οδηγίες παρέχουν παρεμβάσεις που διευκολύνουν την είσοδο σε αμειβόμενη εργασία.
Οι ίδιες οδηγίες ζητούν να υιοθετηθούν παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία των υγειονομικών και των εργαζομένων στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εκτάκτων αναγκών.
Ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους , σημειώνοντας πως Η ευημερία του ατόμου είναι ικανός λόγος για δράση, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει εξουθενωτική επίδραση στην απόδοση και την παραγωγικότητα ενός ατόμου. Αυτές οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αρνητικών καταστάσεων στο εργασιακό περιβάλλον και να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία της ψυχικής υγείας και υποστήριξη στους εργαζόμενους.
Οι κοινές οδηγίες ΠΟΥ-ΔΟΕ αναφέρονται στις τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ όσον αφορά τις στρατηγικές για τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στόχος είναι η υποστήριξη της πρόληψης των κινδύνων ψυχικής υγείας, η προστασία και η προώθηση της ψυχικής υγείας στην εργασία και η υποστήριξη ατόμων με ψυχικές παθήσεις, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και να ευδοκιμούν στον κόσμο της εργασίας. Οι επενδύσεις και η ηγεσία θα είναι κρίσιμες για την εφαρμογή των στρατηγικών.
Καθώς οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην εργασία, ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι κρίσιμο. Πρέπει να επενδύσουμε για να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης γύρω από την ψυχική υγεία στην εργασία, να αναδιαμορφώσουμε το εργασιακό περιβάλλον για να σταματήσουμε το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι με ψυχικές παθήσεις αισθάνονται προστατευμένοι και υποστηριζόμενοι, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr