PsychologyNow Team

Με επιτυχία δοκιμάστηκε ένα πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Με επιτυχία δοκιμάστηκε ένα πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

PsychologyNow Team
φροντιστής με ένα ηλικιωμένο
Image credit: rawpixel / freepik.com

Καθοριστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δραστική ουσία λεκανεμάμπη επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια, κατά 27%, σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.


Ενα νέο, πειραματικό φάρμακο, φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό έκπτωσης στις γνωσιακές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η σκέψη, σε άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, μία εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως «ιστορική στιγμή» για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, το φάρμακο που παρασκευάζουν οι εταιρείες Biogen και Eisai, απέδειξε ότι μπορεί να μειώσει έως και 27% τον ρυθμό έκπτωσης στις γνωσιακές λειτουργίες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτό προέκυψε από ομάδες ασθενών στα πρώτα στάδια της νόσου, τα μέλη της οποίας επί 18 μήνες λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο, είτε τη δραστική ουσία λεκανεμάμπη.

Είναι μία ιστορική στιγμή για την έρευνα που αφορά την αντιμετώπιση της άνοιας, καθώς πρόκειται για μία μελέτη φάσης 3, ενός φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο επιβραδύνει επιτυχώς τα συμπτώματα της νόσου, δηλαδή την έκπτωση γνωσιακών λειτουργιών, σχολίασε μιλώντας στον Guardian η δρ Σούσαν Κόχλχας, διευθύντρια έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Βρετανίας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Αν όμως παρέμβεις νωρίς, μπορείς να επηρεάσεις τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος, επισημαίνει η ίδια.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.800 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, οι εθελοντές έλαβαν δύο φορές την εβδομάδα το πειραματικό φάρμακο, τα οποίο απέδειξε επίσης ότι μειώνει τις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης του βήτα-αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και επιβραδύνει την εξασθένηση της μνήμης και την ικανότητα των ασθενών να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών παρουσίασαν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος ή της αιμορραγίας του εγκεφάλου, οι οποίες ήταν ορατές στις σαρώσεις αξονικής τομογραφίας PET, με περίπου μόνο το 3% αυτών των ασθενών να εμφανίζουν συμπτωματικές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να αυξάνουν τα δεδομένα της θεωρίας που υποστηρίζει ότι οι πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς που συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο ασθενών με άνοια και φυσικά με νόσο Αλτσχάιμερ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και στην πρόκληση έκπτωσης των γνωσιακών λειτουργιών.

Αρκετά από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, αποδείχθηκε ότι μείωναν επιτυχώς τα επίπεδα του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αλλά χωρίς καμία βελτίωση στα κλινικά αποτελέσματα, οδηγώντας ορισμένους στο ερώτημα εάν το ερευνητικό πεδίο ήταν σε λάθος δρόμο και αν τελικά η πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς είναι η αιτία της άνοιας.

Πρόκειται για ένα αναμφισβήτητα θετικό αποτέλεσμα και μια ιστορική στιγμή, όταν βλέπουμε την πρώτη πειστική τροποποίηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο Θεός ξέρει, περιμέναμε αρκετό καιρό για αυτό, σχολιάζει ο Ρομπ Χάουαρντ, καθηγητής ψυχιατρικής τρίτης ηλικίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).

Η Eisai και η Biogen πρόκειται να υποβάλουν αίτηση για χορήγησης άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου, τόσο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) έως το τέλος του έτους.

Τα συνολικά οφέλη θα εξαρτηθούν από το εάν οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο διατηρούν καλύτερη πορεία πέρα ​​από τους πρώτους 18 μήνες, αλλά τα τελευταία δεδομένα από τη μελέτη δεν μπορούν να απαντήσουν προς το παρόν σε αυτή την ερώτηση.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν το φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου σε ακόμη πιο πρώιμο στάδιο.

Γι’ αυτό και η Eisai αναζητεί εθελοντές με υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα, ώστε να λάβουν μέρος σε νέες κλινικές δοκιμές.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.protagon.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...