PsychologyNow Team

Πανδημία: Σοβαρό πλήγμα στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Πανδημία: Σοβαρό πλήγμα στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

PsychologyNow Team
παιδί δέχεται σοβαρό πλήγμα στην ψυχική υγεία από την πανδημία
Image credit: Jeremiah Lawrence / unsplash.com

Άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και ιδέες αυτοκτονίας είναι μερικές από τις συνέπειες στους ανηλίκους.


Τα περιοριστικά μέτρα και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των γονιών λόγω της πανδημίας είχαν βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.

Μελέτη που αναλύει τα ευρήματα 17 προηγούμενων ερευνών διαπιστώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, διαταραχών του ύπνου, αυτοκτονικού ιδεασμού, διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και άλλων ψυχικών προβλημάτων.

Σε καλύτερη κατάσταση βρέθηκαν τα παιδιά που ασχολούνται με χόμπι, με τη μουσική ή την προσευχή, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M σε μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν συχνότερα στα παιδικά με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, έλλειμμα κοινωνικών συνδέσεων και κοινωνικής υποστήριξης, αρνητικές οικογενειακές σχέσεις και περιορισμένη κινητικότητα δήλωσε ο δρ Μ. Μαχμπούμπ Χουσεϊν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Για παράδειγμα:

  • Στην Κίνα, η πανδημία είχε σημαντική ψυχοκοινωνική επίπτωση στα παιδιά και τους εφήβους, με τoν επιπολασμό [ποσοστό των ασθενών στον γενικό πληθυσμό) του άγχους να φτάνει το 24,9%, της κατάθλιψης το 19,7% και του στρες το 15,2%.
  • Άλλες μελέτες στην Κίνα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της μετατραυματικής διαταραχής λόγω Covid-19 έφτασε το 48%, των διαταραχών ύπνου το 44%, του άγχους το 26% και της κατάθλιψης στο 29%.
  • Στην Τουρκία, τα παιδιά εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με άλλα παιδιά, ένδειξη ότι η ψυχική επιβάρυνση των γονιών παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό που επηρεάζεται από τα προληπτικά μέτρα κατά της Covid-19, όπως το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο οδήγησε σε μειωμένες αλληλεπιδράσεις με συνομιλήκους και λιγότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και εξερεύνηση γράφουν οι ερευνητές.

Σε πολλές περιοχές, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε σχολεία και κοινότητες δεν ήταν διαθέσιμες ή προσβάσιμες, καθιστώντας δύσκολη την παροχή έγκαιρης φροντίδας πρόσθεσε ο Χουσεΐν.

Ζήτησε δε «πολυεπίπεδες προσπάθειες για ανακούφιση από τις άμεσες και μελλοντικές ιατρικές και κοινωνικές συνέπειες» του φαινομένου.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.in.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...