Πακέτο 49,4 εκατ. ευρώ για δημιουργία 79 μονάδων ψυχικής υγείας.
Τρία νέα προγράμματα που έχουν στο επίκεντρο την ψυχική υγεία, με συνολικό προϋπολογισμό 49,4 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στον κύκλο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ξεκινούν το επόμενο διάστημα μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αν. υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, υπό την ευθύνη της υφυπουργού, αρμόδιας για την ψυχική υγεία, Ζωής Ράπτη. Η πανδημία το προηγούμενο διάστημα έφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα θέματα αυτά, τα οποία προϋπήρχαν βεβαίως, και πλέον μετά την επιδείνωσή τους λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας απασχολούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό του πληθυσμού, και η κυβέρνηση –όπως και άλλες κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο, σαν τη Γαλλία– θέλει να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός, που θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ανέλθει στα 49,4 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση συνολικά θα επενδύσει σε τρία προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα με προϋπολογισμό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ (19.833.800 ευρώ) αφορά τη δημιουργία και λειτουργία, για 18 μήνες, 79 νέων μονάδων ψυχικής υγείας, με γενικό στόχο την κάλυψη κρίσιμων αναγκών παιδιών, εφήβων, νέων και ενηλίκων, ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση και την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια. Οι προτεινόμενες δομές είναι, μεταξύ άλλων, εννέα Κέντρα Ημέρας για νοσήματα που προκαλούν άνοια (συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ), δέκα Ιατρεία Μνήμης εντός γενικών νοσοκομείων ή κέντρων υγείας, τέσσερα Κέντρα Ημέρας για ασθενείς στο φάσμα του αυτισμού, 13 κινητές μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, αλλά και δύο Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, με 26,41 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ακόμη ένα έργο, το οποίο αφορά τη δημιουργία και λειτουργία, για 18 μήνες, 28 νέων στεγαστικών μονάδων ψυχικής υγείας. Αυτές οι μονάδες έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, καθώς και με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ενηλίκων, παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές αυτιστικού τύπου και με μαθησιακά προβλήματα, όπως και με την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια.
Τα αποτελέσματα που αναμένεται να επιτευχθούν για τον πληθυσμό ευθύνης των νέων μονάδων ψυχικής υγείας είναι, μεταξύ άλλων, και η αποϊδρυματοποίηση των ασθενών και η στήριξη στις οικογένειες των πασχόντων από άνοια και Αλτσχάιμερ, η παροχή φροντίδας σε εφήβους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και η υποστήριξη για τις οικογένειές τους, η στήριξη σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά, η στήριξη σε άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή ή/και σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, και η στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίστοιχες δράσεις έχει αναλάβει από πέρυσι και η κυβέρνηση της Γαλλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει πως η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, αποτελεί προτεραιότητα για τη Γαλλία.
Την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ήδη μέσα στον Απρίλιο, ξεκινάει το πρόγραμμα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID-effect) στην ψυχική υγεία, το οποίο θα φτάσει έως τα τέλη του 2024. Το πρόγραμμα έχει τη χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 3,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο δράσεις. Η πρώτη αφορά τη συνέχιση και την επέκταση της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την COVID-19 –πρόκειται για τον αριθμό 10306– για χρονικό διάστημα ακόμα δύο ετών. Η δεύτερη δράση του προγράμματος σχετίζεται με τη συνέχιση και την επέκταση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης «Κανένας μόνος στην πανδημία», για επίσης διάστημα ακόμα δύο ετών. Το παραπάνω θεσμοθετήθηκε το 2021 και αφορά την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω Διαδικτύου, με δωρεάν παραχώρηση τάμπλετ, αλλά και διά ζώσης, στο προσωπικό των νοσοκομείων, στους νοσούντες με κορωνοϊό, στους οικείους τους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υποστηριχθεί έως τώρα συνολικά 7.367 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9.668 τηλεσυνεδρίες και 206 τηλεκπαιδεύσεις ψυχοεκπαίδευσης.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr