PsychologyNow Team

«Η ελπίδα μου με έφερε εδώ», δηλώνει 11χρονος Ουκρανός που ταξίδεψε μόνος προς τη Σλοβακία

«Η ελπίδα μου με έφερε εδώ», δηλώνει 11χρονος Ουκρανός που ταξίδεψε μόνος προς τη Σλοβακία

PsychologyNow Team

«Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω», είπε ο Χασάν σε συνέντευξη πριν εμφανιστεί σήμερα ως προσκεκλημένος σε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στη σλοβακική πρωτεύουσα.


Ο 11χρονος Χασάν Αλ-Χατάφ στηρίχθηκε στην ελπίδα του όταν διέσχισε μόνος την Ουκρανία, φθάνοντας με ασφάλεια στη Σλοβακία αφότου ενώθηκε με τα πλήθη των προσφύγων που διέφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Χασάν έφθασε στη Σλοβακία στις αρχές Μαρτίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, μετά την ανάρτηση της ιστορίας του από την τοπική αστυνομία στην σελίδα της στο Facebook, στην οποία τον αποκαλεί «ήρωα» μετά το μεγάλο ταξίδι που έκανε με το τρένο και μετά πεζός από τη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω, είπε ο Χασάν σε συνέντευξη πριν εμφανιστεί σήμερα ως προσκεκλημένος σε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στη σλοβακική πρωτεύουσα, τη Μπρατισλάβα. Η ελπίδα μου με οδήγησε στον δρόμο που πήρα, δήλωσε μέσω διερμηνέα.

Η χήρα μητέρα του Χασάν δεν μπορούσε να αφήσει τη γιαγιά του στο σπίτι, έτσι έστειλε το αγόρι μόνο του σε αυτό το ταξίδι των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων στη Σλοβακία, όπου σπουδάζει ο μεγαλύτερος αδερφός του. Ο Χασάν έφθασε έχοντας μόνο μια πλαστική τσάντα, διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του.

Αυτό μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της χθεσινής νύχτας, έγραψε η αστυνομία της Σλοβακίας στις 5 Μαρτίου μετά την εμφάνιση του Χασάν στο συνοριακό πέρασμα.

Ο Χασάν είναι ένας από τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για την Πολωνία κυρίως, αλλά και τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον 176.000 πέρασαν τα σύνορα της Σλοβακίας σε μια έξοδο που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, γιατί βοηθούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν, είπε ο Χασάν, ο οποίος ελπίζει να δει ξανά τη μητέρα του. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...