PsychologyNow Team

Ψυχική υγεία: Ο κορωνοϊός προκαλεί αύξηση στις αυτοκτονίες των νέων ανά την Ευρώπη

Ψυχική υγεία: Ο κορωνοϊός προκαλεί αύξηση στις αυτοκτονίες των νέων ανά την Ευρώπη

PsychologyNow Team
άτομο που σκέφτεται ότι ο κορωνοϊός προκαλεί αύξηση στις αυτοκτονίες των νέων ανά την Ευρώπη
Image credit: Majestic Lukas / unsplash.com

Σημαντική άνοδος ειδικά στις αυτοκτονίες μεταξύ των νέων εν μέσω πανδημίας.


Πανδημία νεανικών αυτοκτονιών έχει προκαλέσει εμμέσως ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv, με τα στοιχεία διαφόρων κρατών να καταδεικνύουν όξυνση των ψυχολογικών προβλημάτων λόγω των λόκνταουν.

Όπως αναφέρει ο ελληνικός φορέας ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού «Κλίμακα», με την πανδημία «πλήττεται σημαντικά ο ψυχολογικός τομέας καθώς υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και τις αντοχές των ατόμων και οφείλεται να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές αρχές εντοπίζουν η μια μετά την άλλη σημαντική αύξηση ειδικά στις αυτοκτονίες μεταξύ των νέων εν μέσω πανδημίας.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκτονία: Μύθοι, παράγοντες κινδύνου και τρόποι διαχείρισης


Στην Ισπανία το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης «Save the Children» προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών είχαν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 3% να αναφέρει σκέψεις αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών, μια τάση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Στην Κροατία, οι αυτοκτονίες σημείωσαν μικρή αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο υπήρξε αύξηση κατά 57,1% στις αυτοκτονίες στην ηλικιακή ομάδα 15-25 ετών. Παρόλα αυτά, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% του συνόλου των περιπτώσεων.

Στη Βουλγαρία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε το τοπικό παρακλάδι του Euractiv, περίπου 500 άνθρωποι βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 70% είναι νέοι.

Στην Πολωνία, οι αυτοκτονίες μειώνονται μεν στον γενικό πληθυσμό, αλλά τα περιστατικά μεταξύ παιδιών και εφήβων αυξάνονται. Επιπλέον, η ζήτηση για ψυχιατρική περίθαλψη αυξάνεται επίσης, όμως υπάρχει μόλις ένας ψυχίατρος ανά 20.000 νέους.

Ομοίως στη Σλοβακία, ο αριθμός των αυτοκτονιών που αναφέρθηκαν το 2020 ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, αν και με αύξηση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-50 ετών.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...