PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: "Να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγειάς για όλους"

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: "Να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγειάς για όλους"

PsychologyNow Team

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολλούς άλλους να μιλήσουν για τα βήματα που ήδη κάνουν και που σκοπεύουν να κάνουν για την υποστήριξη του στόχου αυτής της ημέρας: να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους.


Σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2021 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και έχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Σε ορισμένες χώρες, η ζωή επιστρέφει σε κάποια υποτυπώδη κανονικότητα ενώ σε άλλες, τα ποσοστά μετάδοσης και εισαγωγής στα νοσοκομεία παραμένουν υψηλά, διαταράσσοντας τη ζωή των οικογενειών και των κοινοτήτων.

Σε όλες τις χώρες, η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ορισμένες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι φοιτητές, τα άτομα που ζουν μόνα τους και τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα, μια έρευνα του ΠΟΥ που διεξήχθη στα μέσα του 2020 έδειξε σαφώς ότι οι υπηρεσίες για ψυχικές, νευρολογικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών είχαν διαταραχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, υπάρχει χώρος για αισιοδοξία. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία τον Μάιο του 2021, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο αναγνώρισαν την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα και ενέκριναν το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία 2013-2030, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων επιλογών εφαρμογής του σχεδίου και των δεικτών για τη μέτρηση της προόδου.

Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτή την ανανεωμένη ενέργεια μεταξύ των κυβερνητικών ηγετών για να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μια ευκαιρία για τους κυβερνητικούς ηγέτες, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολλούς άλλους να μιλήσουν για τα βήματα που ήδη κάνουν και που σκοπεύουν να κάνουν για την υποστήριξη αυτού του στόχου.

Τα δεδομένα της Ψυχικής Ασθένειας

  • Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή και ο καθένας, οπουδήποτε, μπορεί να επηρεαστεί.
  • Η κατάθλιψη αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και συμβάλλει σημαντικά στη συνολική παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 5% των ενηλίκων πάσχει από κατάθλιψη.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους επτά νέους ηλικίας 10-19 ετών αντιμετωπίζει ψυχική διαταραχή. Οι μισές από αυτές τις διαταραχές ξεκινούν μέχρι την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.
  • Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, τείνουν να πεθαίνουν 10-20 χρόνια νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό.
  • Ένας στους 100 θανάτους οφείλεται σε αυτοκτονία. Είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών.
  • Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Το χάσμα φροντίδας

  • Παρά τον καθολικό χαρακτήρα και το μέγεθος της ψυχικής ασθένειας, το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της προσφοράς παραμένει σημαντικό.
  • Σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  • Τα σοβαρά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποεπένδυσης επί πολλές δεκαετίες στην προαγωγή, την πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
  • Το στίγμα, οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένα.

Το οικονομικό κόστος

Η απώλεια παραγωγικότητας που προκύπτει από την κατάθλιψη και το άγχος, δύο από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

Το επενδυτικό έλλειμμα

  • Κατά μέσο όρο, οι χώρες δαπανούν μόλις το 2% του εθνικού προϋπολογισμού τους για την υγεία στην ψυχική υγεία. Αυτό έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία χρόνια.
  • Παρά την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας για την ψυχική υγεία τα τελευταία χρόνια, δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία.

Τα καλά νέα

  • Ορισμένα από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας, η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή ή τον συνδυασμό αυτών.
  • Για κάθε 1 δολάριο  που επενδύεται στην αναβαθμισμένη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος, επιστρέφονται 5 δολάρια.
  • Για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, επιστρέφονται έως και 7 δολάρια στη μείωση του εγκλήματος και του κόστους της ποινικής δικαιοσύνης.
  • Οι γενικοί επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκπαιδευτούν στη διάγνωση και τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
  • Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μπορούν να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο.
  • Η ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με παθήσεις όπως ο αυτισμός και η άνοια μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν οι φροντιστές τους λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
  • Τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να προστατευθούν και να προωθηθούν μέσω της νομοθεσίας για την ψυχική υγεία, της πολιτικής, της ανάπτυξης προσιτών και ποιοτικών κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της συμμετοχής των ατόμων με εμπειρία.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...