PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο»

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021: «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο»

PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021 και το φετινό θέμα είναι "η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο". Ζητήσαμε από τους Επιστημονικούς Συνεργάτες του PsychologyNow.gr να μας καταθέσουν τη θέση τους για τη σημερινή ημέρα, τους προβληματισμούς τους και το μέλλον που βλέπουν για την ψυχική υγεία.


 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (World Federation for Mental Health - WFMH) με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας. To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».

Δρ. Γιώργος Γιαννούσης - Ψυχοθεραπευτής, Οικογενειακός θεραπευτής

Η ψυχική ασθένεια φωτίζει τον δρόμο της ψυχικής υγείας

Giwr GiannΗ ψυχική ασθένεια λογίζεται συνήθως ως ατομική δυσλειτουργία και επενδύεται στο συλλογικό φαντασιακό των σύγχρονων κοινωνιών ως κάτι διαφορετικό, ξένο κι επικίνδυνο. Αποτελεί όμως στην ουσία της μια υποκειμενική αναπαράσταση του κόσμου, εμπεριέχει δηλαδή μέσα της μια εικόνα του και συνήθως μια εικόνα που ο κόσμος, αν τον ορίσουμε ως οντότητα, επιθυμεί να αποκρύψει από τον εαυτό του.

Η ψυχική ασθένεια εκφράζει επομένως μια κατάσταση όπου συνυπάρχουν αφενός οι δομικές αιτιάσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ψυχικά πάσχοντος και αφετέρου οι ατομικές και συλλογικές αναπαραστάσεις που εκείνος έχει σχετικά με αυτές.

Υπό αυτή τη σκοπιά η ψυχική δυσλειτουργία ανάγεται στους τρόπους κοινωνικής συγκρότησης και λειτουργεί σαν μια διαρκή υπενθύμιση της ανάγκης μετασχηματισμού των κοινωνιών και αλλαγής της κουλτούρας των σχέσεων, οπότε η κατανόησή της μπορεί να μας διδάξει πολλά.

Η ψυχική ασθένεια δεν κουβαλά κάτι μεταφυσικό, αναδύεται μέσα από την συμπλοκότητα της λογικής των ανθρώπινων σχέσεων και άρα μόνο μέσα από αυτή μπορεί να ειδωθεί. Αποτελεί δηλαδή το στίγμα μιας κοινωνίας που νοσεί και επείγει η θεραπεία της και μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλαπλά σύγχρονα ζητήματα, όπως η μοναξιά και η αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και η διάρρηξη του κοινωνικού δεσμού.

Δρ. Βίκυ Γκόλτση, Αθλητικός Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Sweat Therapy και Green Exercise: Θεραπεύοντας το σώμα και την ψυχή.

Vik GkolΗ φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικο χώρο, μας κάνει περισσότερο κοινωνικούς και ενισχύει τους δεσμούς μας με γείτονες, μας αποσπά σε θετικές εικόνες, και ανεβάζει με τρόπο φυσικό τη διάθεση μας.

H φυσική δραστηριότητα που διεξάγεται δε, σε φυσικό περιβάλλον, συνδέεται με μακροπρόθεσμα οφέλη στη δημόσια υγεια και άμεσα με την σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ασκούμενων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Καθημερινή επαφή με τη φύση μέσω περιπάτων, εθελοντικών δράσεων, εκδρομών.
  • Γυμναστική, περπάτημα, τρέξιμο σε φυσικό περιβάλλον, π.χ.πάρκα.
  • Στοχευμένα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας όπως προγράμματα θεραπείας και αποθεραπείας, ως παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση χρόνιων ή επίκτητων θεμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας σε εξωτερικούς πράσινους χώρους.

Αποτελέσματα:

Η σωματική δραστηριότητα δημιουργεί και ενισχύει θετικές σκέψεις και συναισθήματα και αποδυναμώνει τις αρνητικές. Η κοινωνική συναναστροφή όταν ασκούμαστε με φίλους και γνωστούς δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, ενισχύει την κοινωνικότητα και το αίσθημα του ανήκειν.

Οταν γυμναζόμαστε αδειάζουμε το μυαλό μας από προβλήματα, επίμονες σκέψεις και επικεντρωνόμαστενσε κάτι που μας αρέσει και μας απορροφά (ροή). Καλή καρδιοαναπνευστική υγεία σημαίνει καλύτερη ψυχολογική υγεία. Η αύξηση των ενδορφινών και των νευροδιαβιβαστών της καλής υγείας και της χαράς (Runner’s High Effect).

Γιατί πολλές φορές, η φυσική δραστηριότητα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να νιώσουμε καλύτερα.

Νικολία Ζωμένου - Ψυχολόγος Υγείας, MSc. - Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Nikol ZomΠαρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά και τον εαυτό μου, αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας για τη ψυχική μας υγεία. Η επικοινωνία είναι συνυφασμένη με την έκφραση, λεκτική και μη. Και η έκφραση ξεκινάει από το πώς επικοινωνούμε πρώτα και κύρια με τον εαυτό μας.

Ψυχή και σώμα είναι ένα σύστημα. Όταν ασθενεί το σώμα, μοιραία συμπάσχει και η ψυχή μας και όταν νοσεί η ψυχή μας, αυτό συχνά αποτυπώνεται στο κορμί μας. Αλληλεπιδρούν. «Επικοινωνία».

Για να μπορέσω να φροντίσω τη ψυχή μου και το σώμα μου, οφείλω να με παρατηρώ και να με αποκωδικοποιώ. Η έκφραση δεν έχει να κάνει απλώς με λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μου χωρίς νόημα και ουσία. Δεν επικοινωνώ πραγματικά επειδή απλώς μιλάω. Έχει μέγιστη σημασία τι μοιράζομαι με τα λόγια μου. Οι λέξεις μου να μπορούν να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν αυτό που εγώ πιστεύω, νιώθω και χρειάζομαι. Το συναίσθημά μου είναι η πυξίδα μου. Με βοηθά να καταλάβω ποια ανάγκη μου ζητά να καλυφθεί.

Όλοι μας έχουμε ζοριστεί πολύ τελευταία με όσα συμβαίνουν. Νιώθουμε άγχος, αβεβαιότητα, θυμό, μοναξιά, θλίψη, φόβο, απελπισία [...] Έχουμε ανάγκη από περισσότερη σιγουριά κι ασφάλεια, σύνδεση, ηρεμία, αγάπη, αποδοχή, πίστη, ελπίδα, χαρά, διασκέδαση, συντροφιά [...] Επικοινωνία. Να μοιραζόμαστε. Και τα άσχημα και τα ευχάριστα.

Όταν δεν εκφραζόμαστε αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο, οι ανάγκες μας μένουν ανικανοποίητες. Και η ένταση όσων δεν εξωτερικεύτηκαν μένει φυλακισμένη στη ψυχή μας και την απελευθερώνει με κάποιον τρόπο προς τα έξω το σώμα μας. Η εποικοδομητική επικοινωνία είναι αρωγός της ψυχικής μας υγείας και των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια. Κακό είναι να μην τη ζητάμε ενώ την έχουμε ανάγκη.

Νάνσυ Κακάρογλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Nan KakaΌλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε το μητρικό πρόσωπο αποτελεί τον πρωταρχικό δεσμό χάρη στον οποίο δομείται ο ψυχισμός μας. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής και μέχρι την ύστατη στιγμή -πριν το θάνατο- ο ψυχισμός, σε μια συνεχή πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης, συνεχίζει να συνδιαλέγεται με τον εαυτό και τους άλλους, διατηρώντας, μετασχηματίζοντας και δημιουργώντας νέους δεσμούς.

Η πανδημία, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε, επηρέασε αυτή τη διαλογική σχέση με τον εαυτό και τους άλλους και η ψυχική υγεία κλονίστηκε ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, ιστορικό προηγούμενης ψυχικής ή/και σωματικής νόσησης, κοινωνικοοικονομική συνθήκη ή οικογενειακή κατάσταση.

Συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η ανασφάλεια, η απογοήτευση και η θλίψη κυριάρχησαν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ήρθαμε αντιμέτωποι με μύθους και φαντασιώσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως του ελέγχου και της παντοδυναμίας και νιώσαμε την αποσταθεροποίηση σε όσα θεωρούσαμε γνώριμα και δεδομένα.

Πανανθρώπινα ερωτήματα όπως το νόημα ζωής, η μοναξιά, η ελευθερία και ο θάνατος, που αποτελούν πυρηνικά ζητήματα του ψυχισμού, ανακινήθηκαν με τρόπο που κλόνισαν τον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα του έδωσαν τη δυνατότητα να αναστοχαστεί και να αναζητήσει νέα νοήματα για το παρόν και το μέλλον.

Η ψυχική υγεία αναδείχθηκε ως βασικό αγαθό που αφορά όλους τους ανθρώπους αφού είμαστε ίσοι απέναντι στις αντιξοότητες και τα απρόσμενα γεγονότα της ζωής. Ως τέτοιο αγαθό χρειάζεται να προσεγγίζεται τόσο από τα άτομα όσο και από τις κοινωνίες για μια ζωή με νόημα και αξία για όλους.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Γιώργος Κουντουράς - MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Giw KounΗ ψυχική υγεία κρύβεται μέσα σε όσα ήταν (ή θα έπρεπε να είναι) σημαντικά ενώ ήμασταν παιδιά και πλέον έχουν γίνει επουσιώδη κάτω από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κρύβεται μέσα στην ικανότητά μας να νιώθουμε χαρά στο παρόν και να μην προσπαθούμε να την υφαρπάξουμε από ένα δυνητικά καλύτερο μέλλον.

Κρύβεται μέσα στην ικανότητα να έχουμε επιθυμίες και να τις διεκδικούμε όχι με την μορφή ενός αυτονόητο δικαιώματος, αλλά με την γνώση ότι πρόκειται να στερηθούμε κάτι εφόσον αποφασίσουμε να τις ικανοποιήσουμε. Κρύβεται μέσα στην αξία της στέρησης μέσα από την οποία μαθαίνουμε την σημασία της επιλογής και της ευθύνης που έχουμε απέναντι σε αυτή.

Κρύβεται μέσα στον ρεμβασμό, στο παιχνίδι, στις μη «παραγωγικές» στιγμές μας, στις στιγμές που επιλέγουμε να περάσουμε μόνοι με τον εαυτό και να έρθουμε σε επαφή με όσα συμβαίνουν μέσα μας, αρνητικά και θετικά. Δεν υπάρχει κάτι απόλυτο στην ψυχική υγεία και αυτό πρέπει να δίνει σε όλους μας το κίνητρο να την σκεφτόμαστε και να την επιδιώκουμε καθημερινά…

Μέσα από τους ανθρώπους με τους οποίους θα σχετιστούμε, τις κουβέντες που θα επιλέξουμε να κάνουμε, τον ποιοτικό χρόνο που θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας και στους άλλους... Η ψυχική υγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόση περισσότερη σημασία θα αρχίσουμε να της δίνουμε.

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη, Κλινική Νευροψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχολόγος - Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγειας: Ο κρίσιμος ρόλος της ψυχολογίας εποχή μας

Kalio MegΤην Κυριακή 10 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγειας. Τι είναι η ψυχολογία; Γιατί ο κόσμος χρειάζεται τους ψυχολόγους; Τι κάνει αυτό το πεδίο και το επάγγελμα μοναδικό;

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις χωρίς προηγούμενο, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία COVID 19, η συμβολή των ψυχολόγων στην ανακούφιση των σωματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες είναι απαραίτητη. Η πανδημία της COVID-19 είχε σημαντικές συνέπειες στην ψυχική υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, γεγονός που καθιστά το ρόλο της ψυχολογίας, ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι ψυχολόγοι συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου και στην ενίσχυση των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη κλινικά αποτελεσματικών υπηρεσιών για πληθυσμούς που κινδυνεύουν ή για αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών, η πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου δεν λαμβάνουν ψυχολογική θεραπεία.

Η μη επίτευξη της αντιμετώπισης διαστάσεων της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίοι είναι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πολλά τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα. Περισσότερο από 450 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από ψυχικές διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόληψη και η παρέμβαση ψυχολογικών παρεμβάσεων υγείας, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικές.

Κατερίνα Ντέμου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Kate NtemΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021 ας θυμηθούμε να ρωτάμε τους ανθρώπους κάτι περισσότερο από το «τι κάνεις;» και ας είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε διαφορετικές απαντήσεις από το σύνηθες «είμαι καλά».

Ας προσπαθήσουμε να ακούμε με ενσυναίσθηση και συμπόνοια τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό μας και ας τολμάμε να μοιραστούμε τόσο τη δύναμη όσο και την ευαλωτότητά μας χωρίς κριτική, χωρίς ντροπή. Ας κανονικοποιήσουμε το να μιλάμε για την ψυχική μας υγεία.

Είναι εντάξει να φοβάσαι, είναι εντάξει αν το μόνο που κατάφερες να κάνεις σήμερα ήταν να σηκωθείς από το κρεβάτι, είναι εντάξει να θες να πάρεις χρόνο μακριά από όλα, είναι εντάξει να έχεις άσχημες μέρες, είναι εντάξει να απολαμβάνεις υπέροχες στιγμές, είναι εντάξει να συνδέεσαι με τους ανθρώπους που επιλέγεις δίπλα σου, είναι εντάξει να εκφράζεσαι με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, είναι εντάξει και όλα αυτά να συμβαίνουν ταυτόχρονα!

Δεν υπάρχει ντροπή στο να είσαι ειλικρινής για το πως νιώθεις, για το ποιες μάχες δίνεις και κανείς μέχρι τώρα δε γνώριζε, δεν υπάρχει ντροπή στο να είσαι ευάλωτος, εκεί είναι η ομορφιά του να είσαι άνθρωπος!

Κωνσταντίνα Ξιφαρά - Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή σύμβουλος

Kwn KsifaΌταν η ψυχή δεν παίρνει χώρο να μιλήσει, θα μιλήσει η ψυχική αναταραχή

Είμαι ψυχικά υγιής όταν ζω, αγαπώ, εργάζομαι, σχετίζομαι με τους γύρω μου και παίρνω χαρά μέσα από αυτά. Είμαι υγιής όταν μπορώ να λειτουργώ μέσα στην καθημερινότητά μου. Είμαι υγιής όταν το σώμα και η ψυχή μου δεν νοσούν. Η ψυχική υγεία, καθώς και η σωματική μιας και αποτελούν ένα όλον που συνθέτει το άτομο, είναι διαδικασία και όχι κατάσταση.

Αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας και απαιτεί φροντίδα σε όλους τις φάσεις της ζωής μας. Αφορά όλους από το άτομο που νοσεί μέχρι την οικογένεια, την κοινότητα, την κοινωνία. Ένας στους 5 από εμάς είναι πιθανόν να νοσήσει ψυχικά κάποια στιγμή της ζωής του. Αφορά όλες τις ηλικίες, άνδρες, γυναίκες και είναι ανεξάρτητο από την οικονομική-κοινωνική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Ας φροντίσουμε λοιπόν την ψυχική μας υγεία με:

  • Ενημέρωση
  • Συμμετοχή σε προγράμματα αγωγής υγείας
  • Έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας
  • Πρόληψη από την παιδική μας ηλικία

Ας φροντίσουμε ως επαγγελματίες-φορείς ψυχικής υγείας να στηρίξουμε, να υποστηρίξουμε την ψυχική υγεία. Ας ενημερώσουμε, ας προλάβουμε.

Μαργαρίτα Οικονομάκου - Ψυχολόγος

marg oikonomΉταν κάποτε ένα σποράκι που δεν φύτρωνε. Ότι και να γινόταν, όσο και να προσπαθούσε, έμενε βαθειά θαμμένο στο χώμα. Ούτε το νερό, ούτε η υγρασία μπορούσαν να το βοηθήσουν να βγάλει ρίζες. Έμοιαζε σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα, κι όμως το πρόβλημα ήταν εκεί. Δεν ήθελε τίποτα άλλο, μόνο να έχει μια κανονική ζωή, να ανθίσει και να φυτρώσει, να μπορέσει να κοιτάξει τον ήλιο. Ήθελε τη ζωή που του αναλογούσε, έμοιαζε όμως να μην μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του.

Καθόταν μόνο του, χωρίς ελπίδα αφού είχε σταματήσει να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν, και οι μπόρες έφεραν συστατικά που άλλαξαν τη σύσταση του εδάφους. Αυτό έφερε περισσότερους γεωργούς, οι οποίοι έριξαν ενίσχυση και φρόντισαν το περιβάλλον που βρισκόταν το μικρό σποράκι και τότε συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα: το σποράκι άρχισε να μεγαλώνει.

Επιτέλους έβλεπε να βγαίνουν από κάτω μικρές μικρές ρίζες και τελικά ψήλωσε και άρχισε να βλέπει το ήλιο. Όταν βγήκε στο φως και συνάντησε τα υπόλοιπα σποράκια συνειδητοποίησε πως δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένα. Όταν τα ρώτησε του είπαν πως για εκείνα το να ανθίσουν ήταν κάτι απλό και πως δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον ενθουσιασμό του.

Το σποράκι όμως ήξερε, γιατί είχε δώσει νόημα στην ύπαρξη του πλέον και ήξερε πως το περιβάλλον που μεγάλωσε δεν τον βοηθούσε να φυτρώσει και να γίνει δυνατό, αλλά πλέον οι συνθήκες και το περιβάλλον του επέτρεψαν να δημιουργήσει βαθιές ρίζες και να γίνει ένα γερό και μεγάλο δέντρο που όλοι θαύμαζαν και ξαπλώναν στη σκιά του.

Χάρης Πίσχος - Ψυχολόγος MSc, PhD(c), Υπαρξιακός Συστημικός Θεραπευτής, Δημιουργός και Υπεύθυνος του PsychologyNow.gr

xari psΠαγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021, σήμερα 10 Οκτωβρίου, μία ημέρα ορόσημο για την ψυχική υγεία που έχει δοκιμαστεί από την πανδημία, χτυπώντας τους πιο ευάλωτους, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε κρίσιμη περίοδο. 

Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να επενδύσουν οικονομικά και να δουν την ψυχική υγεία όπως ακριβώς τη βλέπουν οι ειδικοί όταν προσεγγίζουν τους ψυχικά ασθενείς: με ανθρωπιά. Συνεχίζουν να επιλέγουν την τεχνοκρατική οδό, βάζοντας την οικονομία πάνω από την ψυχική υγεία, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην αναβαθμισμένη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος, επιστρέφονται 5 δολάρια (WHO, 2021).

Η καραντίνα και η πανδημία με όλες τις συνέπειες τους, που στέρησαν ελευθερίες, επαφές, ερεθίσματα και επικοινωνία και τα αντικατέστησαν με αγωνίες, άγχος, κατάθλιψη και εγκλωβισμό, εκτόξευσαν τα κρούσματα ψυχικής ασθένειας, που θα είχε αξία να "μετρηθούν" όπως ο καθημερινός απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού, για να κατανοήσουμε την επίδρασή τους. 

Καταλάβαμε, δυστυχώς, καλά ότι η ψυχική υγεία κλονίζεται όχι μόνο από βιοχημικές αλλαγές στον οργανισμό αλλά από τις εξωτερικές προκλήσεις που τονίζουν με όλους τους τρόπους την ανησυχία, προσωπική και συλλογική. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καταλάβαμε ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι μπροστά στην ψυχική ασθένεια και ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα. Για αυτό, ας αφήσουμε πίσω στερεότυπα και το στίγμα και ας αρχίσουμε να μιλάμε για όλα αυτά που καίνε μέσα μας ώστε να προασπίσουμε την ψυχική υγεία μας.

Μία φωνή που χρειάζεται να διαπεράσει και τα φίλτρα, τις αγκυλώσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τους υψηλούς τοίχους των υπουργείων και τις ανισότητες και να βάλει προτεραιότητες για την υπεράσπιση των ευάλωτων πληθυσμών, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τις όποιες κρίσεις έλθουν στο μέλλον.

Χρειάζεται να αυξήσουμε την ένταση στη φωνή μας για να ακουστεί δυνατά η αλήθεια της ψυχικής υγείας.

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Mar SavΚάθε μέρα είναι μια μέρα για την ψυχική υγεία,

Γιατί επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, το πώς νιώθουμε, το τι πράττουμε. Πως σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους, πως διαχειριζόμαστε το άγχος, τι επιλογές κάνουμε και πως απολαμβάνουμε κάθε δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Καθημερινά σχετιζόμαστε με την ψυχική μας υγεία. Άλλες φορές είναι κάτι που είναι πιο εύκολο και άλλες φορές κάτι που είναι πιο δύσκολο. Άλλες φορές μπορούμε να αυτορυθμιστούμε και άλλες φορές χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεν σχετίζεται με τη δύναμη της θέλησης και η εκδήλωση μιας ψυχικής ασθένειας δεν είναι αδυναμία ή προσωπική αποτυχία. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε περίπτωση και η ψυχική υγεία να αποκατασταθεί.

Η ψυχική υγεία επηρεάζει κάθε πτυχή της ποιότητας της ζωής μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική μας υγεία. Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας». Σε αυτή τη βάση, η ψυχική υγεία είναι μια θεμελιώδης αξία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινοτικό και συλλογικό επίπεδο.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response

Μαριάνθη Σπουργίτη - Ψυχολόγος

Ψηφιακό άγχος

Mar SpouΣίγουρα, όλοι έχουμε βιώσει συναισθήματα άγχους στην ζωή μας. Το άγχος μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες περιστάσεις που συναντάμε βάζοντας τον οργανισμό μας σε κατάσταση ετοιμότητας. Όταν, όμως, το άγχος είναι υπερβολικό σε ένταση και διάρκεια (σε σχέση πάντα με το ερέθισμα που το προκάλεσε), τότε μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιας αγχώδους διαταραχής.

Ωστόσο, στις μέρες μας κάνει δυναμικά την εμφάνισή του ένα νέου είδους άγχους, το ψηφιακό άγχος. Αναλογιστείτε για ένα λεπτό, πόσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά στον έλεγχο των email σας ή ακολουθώντας αναρτήσεις αγαπημένων σας στο Instagram ή ενημερώνοντας τους διαδικτυακούς σας φίλους με τις ιστορίες στο Facebook.

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί συχνά στο άγχος της ανάγκης άμεσης απάντησης και στο λεγόμενο «φόβο να μη χάσω», τα οποία έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία. Έρευνα του 2015 έδειξε ότι κύρια πηγή άγχους για τους νέους αποτελεί η «διαδικτυακή πολλαπλή εργασία», όταν δηλαδή χρησιμοποιείται διαδικτυακό περιεχόμενο ενώ ταυτόχρονα εκτελούνται και άλλες δραστηριότητες.

Η θεραπεία βρίσκεται offline. Η οικογένεια, οι φίλοι και άλλα άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Επομένως, ας ξανασκεφτείτε τα δικά σας πρότυπα επικοινωνίας, επειδή η διαπροσωπική επικοινωνία είναι η βάση όλων των σχέσεων.

Δημήτριος - Ζώης Σπύρου - Ψυχολόγος

Η Ψυχική Υγεία είναι Μέριμνα για το Μέλλον μας

Dhm ZwhΚατά τη διάρκεια της Συνόδου για την υγεία το Μάιο του 2021, οι κυβερνήσεις σε όλο το μήκος του κόσμου αναγνώρισαν την ανάγκη για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα. Μερικές χώρες έχουν ήδη βρει νέους τρόπους παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας για το πληθυσμό τους, (WHO, 2021).

Είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο πως η κρίση του covid-19 επέδρασε με καταλυτικό τρόπο στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε δομές υγειονομικής φροντίδας, σε ανθρώπους που πάσχουν ήδη από κάποια ψυχική νόσο βασιζόμενη σε διαγνωστικά κριτήρια καθιερωμένα από την επιστημονική κοινότητα αλλά και σε άλλους ανθρώπους και πληθυσμούς που δεν εμπίπτουν σε μια απ’ αυτές τις κατηγορίες, όπως είναι τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η κρίση όμως αυτή δεν είναι η μόνη που επιδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία οφείλει η κοινωνία και η πολιτεία να ανταποκριθεί στην επιτακτική ανάγκη εξύψωσης της ψυχικής υγείας σε κύριο παράγοντα του ευ ζην. Η περιβαλλοντική κρίση- αναπόσπαστο κομμάτι της έξαρσης της πανδημίας και ίσως πυροδοτικό πολλών άλλων κρίσεων- έχει γεννήσει ακριβώς την ίδια ανάγκη.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πλέον πολλά ακαδημαϊκά πλαίσια, ιδρύματα και άλλοι επιστημονικοί φορείς υπογραμμίζουν την ύπαρξη ενός γενικευμένου άγχους γύρω από το μέλλον του πλανήτη και του ανθρώπου σε αυτό το πλανήτη. Αυτό το άγχος μπορεί να μην εντάσσεται σε κάποια διαγνωστική κατηγορία είναι όμως σημαντικός παράγοντας της ανάδειξης της σημασίας της ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο τις διαγνωστικές κλίμακες και τα διαγνωστικά εργαλεία. Αφορά κάτι περισσότερο και συγκεκριμένα ακριβώς την ανάγκη του ανθρώπου να μπορεί να ονειρεύεται, να ελπίζει, να δραστηριοποιείται ελεύθερα και να καλλιεργεί όλες εκείνες τις δυνατότητες που καθιστούν την αυτοπραγμάτωση του εφικτή.

Η φροντίδα της ψυχικής ευεξίας είναι φροντίδα της ολότητας ενός ανθρώπου. Ταυτόχρονα είναι φροντίδα του κόσμου όλου. Ο Gabor Mate, (στο βιβλίο του When the Body Says No) έχει αναδείξει τον αδιαχώριστο σύνδεσμο ψυχής και σώματος. Το δυιστικό μοντέλο δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο και η παρούσα κρίση μας το υπενθυμίζει. Είμαστε μέρος ενός ολόκληρου κόσμου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε ακατάπαυστα και αέναα.

Ο Van Gogh είχε δηλώσει αν μπορούσα να επιλέξω να μην έχω μια ψυχική ασθένεια θα το έκανα. Η ψυχική νόσος, δεν είναι μια επιλογή. Είναι ένα σύμπτωμα πολλών άλλων παραγόντων που διαμεσολαβούν μέχρι τη γέννηση της. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παθολογικές νόσους και ασθένειες.

Είναι συνεπώς ύψιστης σημασίας να αναρωτηθούμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε μακριά από τις προκαταλήψεις και τις προκατασκευασμένες γνώσεις που όλοι έχουμε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος; πώς θέλουμε να μιλάμε για την υγεία; πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντι στην υγεία; τι χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...