PsychologyNow Team

Διπλασιάστηκαν οι αυτοτραυματισμοί ανηλίκων

Διπλασιάστηκαν οι αυτοτραυματισμοί ανηλίκων

PsychologyNow Team
παιδί στη Βρετανία όπου έχουν διπλασιαστεί οι αυτοτραυματισμοί ανηλίκων
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Διπλασιάστηκε την τελευταία εξαετία στη Βρετανία ο αριθμός των παιδιών που αυτοτραυματίζονται, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.


Ειδικότερα, τα παιδιά ηλικίας εννέα έως 12 ετών τα οποία χρειάζεται να νοσηλευθούν εξαιτίας τραυμάτων που έχουν τα ίδια προκαλέσει στον εαυτό τους αυξήθηκαν από 213 κατά τη χρονική περίοδο 2013-2014 σε 508 μεταξύ 2019-2020. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα δέκα παιδιά έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο με αυτή την αιτία. Αν συνυπολογιστεί η πληθυσμιακή μεταβολή, διαπιστώνεται ότι τα ποσοστά αυτοτραυματισμών διπλασιάστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανηλίκων. Τον Δεκέμβριο, έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα Τhe Guardian κατέγραψε σημαντική αύξηση του αριθμού παιδιών που εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή και έχουν ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Μία άλλη μελέτη, η οποία επίσης εκπονήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα, έδειξε ότι η συνταγογράφηση υπνωτικών χαπιών σε ανηλίκους κατά τη χρονική περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου της περασμένης χρονιάς, στην κορύφωση δηλαδή της πανδημίας, αυξήθηκε κατά 30% συγκριτικά με την περασμένη διετία, φτάνοντας τις 186.000 συνταγές. Παραδόξως, η συνταγογράφηση των ίδιων σκευασμάτων σε ενηλίκους παρουσίασε την ίδια περίοδο μείωση.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί οι νέοι αυτοτραυματίζονται;


Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ Κιθ Χάουτον, επισήμανε ότι τα καινούργια στοιχεία για τους αυτοτραυματισμούς ανηλίκων συνάδουν με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων του πανεπιστημίου και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο του αυτοτραυματισμού καταγράφεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να δούμε και πολύ μικρά παιδιά να αυτοτραυματίζονται. Δυστυχώς, αυτή η τάση μαρτυρά ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας πληθαίνουν και στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών της Βρετανίας, Ρόζαμουντ Μακνίλ, χαρακτηρίζει τα νέα ευρήματα εξαιρετικά ανησυχητικά και υπογραμμίζει ότι η πανδημία ενίσχυσε σημαντικά τα ψυχικά προβλήματα σε πολλά παιδιά και νέους, αλλά κυρίως σε παιδιά που ζουν υπό συνθήκες ανέχειας, ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και σε όσα έπασχαν ήδη από ψυχικές διαταραχές.

Προφανώς, οι αυτοτραυματισμοί θα αυξηθούν σημαντικά, προέβλεψε. Τέλος, η Εμα Τόμσον, διευθύνουσα σύμβουλος της MKO «Young Minds», τονίζει ότι αυτά τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η υγειονομική κρίση έχει δραματική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών και γενικότερα των νέων.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...