Οδηγίες της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος προς τα Ιατρεία και τις δομές Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων κατά την 2η φάση των περιοριστικών μέτρων

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος ανακοίνωσε τις οδηγίες προς τα προς τα Ιατρεία και τις δομές Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων κατά την 2η φάση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της ΠΕΕ-Ενω.Ψυ.Π.Ε. με τη συμβολή πολλών συναδέλφων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για τα νέα προστατευτικά μέτρα έναντι της πανδημίας (με ισχύ από 4/5/2020), συνέταξε οδηγίες λειτουργίας των: Ιδιωτικών Ιατρείων, Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., Εξωτερικών Ιατρείων &
Μονάδων Ψυχιατρικής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κ. Κουμούλα, η οποία μας διέθεσε το σχετικό πρωτόκολλο που έχει συντάξει, και από το οποίο ενσωματώσαμε στις οδηγίες μας αρκετά σημεία και σχεδόν αυτούσιο το κομμάτι της Νοσηλείας.

Σίγουρα, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλους μας, δεδομένου ότι η άσκηση της ειδικότητάς μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες, και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

Όμως, τούτο τον καιρό, τίποτα δεν γίνεται "κανονικά": οι επαφές μας, τα ψώνια, η εκπαίδευση...η ζωή μας.

Και στο δικό μας επιστημονικό πεδίο χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές συνδυάζοντας βασικές αρχές της δεοντολογίας και της τεχνικής μας, με τους απαραίτητους υγειονομικούς περιορισμούς, σταθμίζοντας πάντα το "καλύτερο όφελος" του ασθενούς μας.

Στην εργασία μας βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρα και δύσκολα διλήμματα, άγχος, και ενδεχομένως απειλή της επαγγελματικής ταυτότητας.

Ωστόσο, τα όποια μέτρα δεν έχουν πάγιο χαρακτήρα.
Με την ελπίδα πως θα συνεχίσει η χώρα μας να βγαίνει από τον κίνδυνο, οι οδηγίες θα επικαιροποιούνται και θα τροποποιούνται προς τις καθιερωμένες μας πρακτικές.

Τις οδηγίες που έχουμε συντάξει τις έχουμε αποστείλει στον ΕΟΔΥ (με κοινοπ. σε Δ/νση Ψυχικής Υγείας, ΠΙΣ, ΙΣΑ), σας τις επισυνάπτουμε.

Καθώς η συνθήκη είναι ρευστή και πολύπλοκη
οι όποιες παρατηρήσεις/επισημάνσεις/προσθήκες
μας επικοινωνήσετε θα είναι είναι πολύτιμος σύμβουλος!

Με πολλή εκτίμηση

Δ.Σ Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων