PsychologyNow Team

Συμμετέχουμε όλοι στις Αρχαιρεσίες της 19ης Νοεμβρίου 2019

Συμμετέχουμε όλοι στις Αρχαιρεσίες της 19ης Νοεμβρίου 2019

PsychologyNow Team

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΨ θα διεξαχθούν την Τρίτη 19-11-2019, από τις 11:00 π.μ. έως και τις 19:00 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 42, Αθήνα.


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι αναγκαίο όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από τον ΣΕΨ και το Διοικητικό του Συμβούλιο προκειμένου να έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει δυναμικά στη γενικευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του επαγγέλματος μας. Συγκεκριμένα:

1. Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου σε Bachelor.

Η Υπουργός Παιδείας επανέφερε τις διατάξεις, που είχε καταργήσει η προηγουμένη κυβέρνηση μετά και από ενέργειες του ΣΕΨ, για έκδοση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας τίτλων τριετούς φοίτησης (Bachelor)  από αλλοδαπά Πανεπιστήμια (ν. 4635/2019), τα οποία οδηγούν σε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου! Ενώ σε όλη την Ευρώπη επαγγελματίες Ψυχολόγοι είναι όσοι διαθέτουν τουλάχιστον πενταετείς Παν/κες σπουδές, η χώρα μας πάλι: α) υποβαθμίζει την επιστημονική κατάρτιση και την κλινική εμπειρία των επαγγελματιών Ψυχολόγων, β) δημιουργεί επαγγελματίες Ψυχολόγους δύο ταχυτήτων, εξισώνοντας τους κατόχους αυξημένων προσόντων (επίπεδου Master) με αυτούς της ελλιπούς φοίτησης και κατάρτισης (Bachelor), γ) θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ψυχική υγεία.

2. Κώδικας  Δεοντολογίας  Ψυχολόγων.   

Συνεχίζονται οι ενέργειες για την κατάργηση του «Κώδικα  Δεοντολογίας  Ψυχολόγων» - ΦΕΚ 2344/18-6-2019, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι: α) παραβιάζει τις αρχές και τα δικαιώματα της διαβούλευσης,  β) αποτελεί συνονθύλευμα αντιφατικών και ανεπαρκών εδαφίων από κώδικες άλλων επαγγελμάτων, και γ) δεν περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις κατευθύνσεις και βασικές αρχές των κωδίκων της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA). Το Δ.Σ. προτείνει την αντικατάστασή του από νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» επεξεργασμένο από τον ΣΕΨ.

3. Ειδική Αγωγή: συνεχίζονται οι προσπάθειες για αναβάθμιση του ρόλου του Ψυχολόγου στην Ειδική Αγωγή.

4. Ιδιωτική Εκπαίδευση: ενέργειες για νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των Ψυχολόγων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, που έως σήμερα προσλαμβάνονται ως διοικητικοί υπάλληλοι.

5. Οργανισμοί Νοσοκομείων και Αποκεντρωμένων Μονάδων Υγείας: επεξεργασία νομοθετικών ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της θέσης των Ψυχολόγων στο δημόσιο.       

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα                            Βασιλική  Δ. Καραγιάννη

Κλινικός Ψυχολόγος                                       Κλινικός Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...