PsychologyNow Team

Gestalt & Θεραπεία του Τραύματος 2019 - 2020

Gestalt & Θεραπεία του Τραύματος 2019 - 2020

PsychologyNow Team

Ένας νέος κύκλος σεμιναρίων με εκπαιδευτές & θεραπευτές από 3 ηπείρους!


Το Gestalt Institute of San Francisco – Greece ξεκινά τη φετινή χρονιά έναν καινούργιο κύκλο σεμιναρίων συνδυάζοντας τη θεραπεία Gestalt με το εξαιρετικά σημαντικό πεδίο της Θεραπείας του Τραύματος, πολύτιμο έως και απαραίτητο εφόδιο για κάθε επαγγελματία, συνεχίζοντας να τιμούμε την κοντινή συγγένεια της ψυχοθεραπείας Gestalt με το σώμα. Έτσι έμπειροι εκπαιδευτές και θεραπευτές κυρίως από τον χώρο της Gestalt και της Σωματικής Ψυχοθεραπείας από 3 ηπείρους (!) συνεισφέρουν ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη προσέγγιση, εμπειρία και ψυχοθεραπευτικό υπόβαθρο.

Ο κύκλος ξεκινά αρχές Οκτώβρη με το μονοήμερο σεμινάριο Απελευθερώνοντας την Έκφραση που συντονίζει ο Δημήτρης Τζαχάνης. Στο σεμινάριο θα κάνουμε ένα ταξίδι επιστροφής στις αισθήσεις και στα συναισθήματα, θα μαλακώσουμε τις θωρακίσεις και θα αγκαλιάσουμε τον σωματικό μας εαυτό, ολοκληρώνοντας μισοτελειωμένες υποθέσεις. Ο Δημήτρης Τζαχάνης για τέταρτη χρονιά θα συντονίσει και τη Ομαδική Θεραπεία Gestalt η οποία θα συναντιέται φέτος από Οκτώβρη κάθε βδομάδα για 2,5 ώρες με έμφαση στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη στο εδώ και τώρα, στα συναισθήματα και στην επαφή με το σώμα. Επιπλέον, τον Γενάρη, ο Δημήτρης Τζαχάνης θα οδηγήσει ένα δεύτερο σεμινάριο: Απελευθερώνοντας τη Δύναμή μας, όπου θα έρθουμε σε επαφή με την υγιή επιθετικότητα, μαθαίνοντας να βάζουμε όρια και να διεκδικούμε.

Τον Οκτώβρη, ο Morgan Goodlander, διευθυντής του ινστιτούτου και εκπαιδευτής σε παραπάνω από 15 χώρες, θα μας μυήσει στην Gestalt: Τέχνη της Θεραπείας - Τέχνη της Ζωής. Θα ανακαλύψουμε πώς η Gestalt εφαρμόζεται επιτυχώς στις ανθρώπινες σχέσεις, στη θεραπεία, στην ίδια τη ζωή και πώς σήμερα έχει γίνει παραπάνω επίκαιρη από ποτέ. Επιπλέον θα μας δώσει να καταλάβουμε βιωματικά τι κάνει την Gestalt μια εξαιρετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Ο Morgan Goodlander θα κλείσει και τον φετινό κύκλο τον Ιούνιο, με το σεμινάριο Ενδυνάμωση μέσα από τη Μεταμόρφωση του Τραύματος. Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσει την παγίδα που μπορεί να αποτελέσει η προσκόλληση στην ταυτότητα του τραύματος με συνέπεια μια μόνιμη θέση αποδυνάμωσης και αποποίησης ευθυνών και θα μας δώσει τρόπους αλλαγής της αφήγησής μας, μετατόπισης από τη θέση του θύματος σε μια θέση δύναμης και απόλαυσης της ζωής.

Τον Νοέμβρη, ο Michael Soth, Συνθετικός-Σχεσιακός Ψυχοθεραπευτής, θα διδάξει Ένα Ενοποιημένο Μοντέλο Θεραπείας Τραύματος: Από την Ψυχανάλυση μέχρι την Gestalt. Ο Michael Soth θα συνθέσει τις δύο διαφορετικές τάσεις στη θεραπεία του τραύματος, από τη μια την προσέγγιση που α) βασίζεται στις τεχνικές απαντήσεις και παρεμβάσεις, β) επικεντρώνεται στη στοχοπροσηλωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων και γ) υιοθετεί ένα ιατρικό μοντέλο ασθενή-γιατρού και την προσέγγιση που α) ξεκινά από τη σχέση δύο ανθρώπων που β) υπομονετικά υπάρχουν δίνοντας χώρο, γ) διερωτώνται υπαρξιακά και δ) εξερευνούν το άγνωστο. Στο σεμινάριο θα συνδυάσει τις παραπάνω αντιθετικές τάσεις με τις σύγχρονες ψυχαναλυτικές κατανοήσεις των ασυνείδητων διαδικασιών και της δι-υποκειμενικότητας.

Η Morit Heitzler έχοντας ειδικευτεί πάνω από 20 χρόνια στη θεραπεία του τραύματος, έχει δημιουργήσει τη δική της προσέγγιση: τη Σχεσιακή και Σωματική Θεραπεία Τραύματος, η οποία ενοποιεί στοιχεία από τη Somatic Trauma Therapy, τη Σωματική Ψυχοθεραπεία, τη Θεωρία Δεσμού, το EMDR, τη Συστημική Αναπαράσταση και τις σύγχρονες νευροεπιστήμες. Φέτος θα συντονίσει δύο σεμινάρια, το πρώτο τον Δεκέμβρη, όπου θα μας εισάγει στις Αρχές της Σωματικής Αντιμετώπισης του Τραύματος και στις βασικές έννοιες της θεραπείας του τραύματος, όπως η σημασία της αυτορρύθμισης, ο κίνδυνος του επανατραυματισμού κ.α. Τον Απρίλιο, στο δεύτερο σεμινάριο, Το Σύνθετο Τραύμα και οι Εναλλασσόμενοι Ρόλοι του Θεραπευτή στο Πεδίο του Τραύματος, θα επεκταθεί σε θέματα όπως το τρίγωνο του δράματος, την κατάλληλη στάση του θεραπευτή σε σχέση με τη μεταβίβαση και την αντιμεταβίβαση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ασυνείδητων δυναμικών στη θεραπευτική σχέση.

Τον Φεβρουάριο, ο Olaf Trapp, βιοενεργειακός ψυχοθεραπευτής και χρόνια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βιοενεργειακής Εταιρίας, θα επικεντρωθεί στο Πρώιμο Αναπτυξιακό Τραύμα: Θεραπεία, Προκλήσεις και Περιορισμοί. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του πρώιμου τραύματος (μέχρι 3 ετών) χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση από τα υπόλοιπα είδη τραύματος. Στο σεμινάριο θα μελετηθούν συγκεκριμένες πρώιμες αναπτυξιακές χαρακτηροδομές, η χρήση των σωματικών αισθήσεων της αντιμεταβίβασης ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών, και θα δοθούν συγκεκριμένα εργαλεία, όπως οι αρχές του “instroke” (Will Davis) και το TRE (Tension and Trauma Release Exercises του David Berceli).

Τον Μάιο θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα μοναδικό σεμινάριο συνάντησης Gestalt Ιαπωνίας–Ελλάδας με συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους και θεραπευτές Gestalt της Ιαπωνίας, με τον συντονισμό του Δημήτρη Τζαχάνη και της Fumi Nakayama. Το σεμινάριο θα έχει ως θέμα τις Πηγές Ενδυνάμωσης: Την πρώτη μέρα ο Δημήτρης Τζαχάνης θα μας οδηγήσει στο να αντλήσουμε δύναμη και να πάρουμε υποστήριξη από την επαφή με τους άλλους μέσω ομαδικών τελετουργικών δρώμενων και άλλων βιωματικών δράσεων, ενώ τη δεύτερη μέρα η Fumi Nakayama θα επικεντρωθεί στο σώμα, στις αισθήσεις και στα συναισθήματα, δουλεύοντας ατομικά με τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, ο κορυφαίος ψυχοθεραπευτής Μάσα Μομοτάκε, θα εστιάσει στην Οικογενειακή & Διαγενεολογική Θεραπεία Gestalt φέροντας την Ιαπωνική Gestalt και την ήρεμη, απλή και δεξιότεχνη προσέγγισή του, σε συνδυασμό με τη μεγάλη του εμπειρία, που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά θα δώσει έμφαση στο τραύμα όπως και σε άλλα δυσεπίλυτα οικογενειακά θέματα που «κληρονομούνται» από γενιά σε γενιά, παρέχοντας τη δυνατότητα για προσωπική ατομική δουλεία με τους συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας κυρίως την τεχνική της άδειας καρέκλας.

Τέλος, φέτος τον Μάρτιο φιλοξενούμε και ένα επιπλέον σεμινάριο, τιμώντας αυτήν τη φορά τη στενή συγγένεια της Gestalt με το θέατρο: Η Τέχνη των Μη-γραμμικών Παρεμβάσεων: Παίζοντας με την Ασυναρτησία, Παράδοξες Παρεμβάσεις και Αυθορμητισμός με τον Alex Sternick, διεθνή εκπαιδευτή στη θεραπεία μέσω γέλιου και καθηγητή στο τμήμα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Buckinghamshire New University της Αγγλίας. Στο σεμινάριο αυτό θα εξασκηθούμε στη δύσκολη τέχνη της ανιδιοτελούς αποδοχής του εαυτού μας με τα λάθη και τις αδυναμίες μας, θα εξερευνήσουμε κάποιες βασικές αρχές της Θετικής Ψυχολογίας και της Λογοθεραπείας (Viktor Frankl), όπως και τεχνικές της Προκλητικής Θεραπείας και της παράδοξης παρέμβασης και θα μάθουμε πώς να επανασυνδεόμαστε με το εσωτερικό μας παιδί.

Όλα τα σεμινάρια απευθύνονται στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ωστόσο τα περισσότερα είναι επίσης ανοιχτά για το ευρύτερο κοινό για προσωπική ανάπτυξη. Ενώ προτείνεται η συμμετοχή συνολικά σε όλα τα σεμινάρια ως ένας ολοκληρωμένος κύκλος με βεβαίωση από το Gestalt Institute of San Francisco, υπάρχει η δυνατότητα μεμονωμένης συμμετοχής.

Ημερομηνίες:

6 Οκτωβρίου 2019 - Απελευθερώνοντας την Έκφραση - Δημήτρης Τζαχάνης

9 Οκτωβρίου 2019 - Ομαδική Θεραπεία Gestalt - Δημήτρης Τζαχάνης

25-27 Οκτωβρίου 2019 - Gestalt: Τέχνη της Θεραπείας - Τέχνη της Ζωής - Morgan Goodlander

16-17 Νοεμβρίου 2019 - Ένα Ενοποιημένο Μοντέλο Θεραπείας Τραύματος: Από την Ψυχανάλυση μέχρι την Gestalt - Michael Soth

21-22 Δεκεμβρίου 2019 - Σχεσιακή & Σωματική Θεραπεία Τραύματος: Οι Αρχές της Σωματικής Αντιμετώπισης του Τραύματος - Morit Heitzler

26 Ιανουαρίου 2020 - Απελευθερώνοντας τη Δύναμή μας - Δημήτρης Τζαχάνης

21-23 Φεβρουαρίου 2020 - Πρώιμο Αναπτυξιακό Τραύμα: Θεραπεία, Προκλήσεις και Περιορισμοί - Olaf Trapp

20-23 Μαρτίου 2020 - Η Τέχνη των Μη-γραμμικών Παρεμβάσεων: Παίζοντας με την Ασυναρτησία, Παράδοξες Παρεμβάσεις και Αυθορμητισμός - Alex Sternick

4-5 Απριλίου 2020 - Σχεσιακή & Σωματική Θεραπεία Τραύματος II: Το Σύνθετο Τραύμα και οι Εναλλασσόμενοι Ρόλοι του Θεραπευτή στο Πεδίο του Τραύματος - Morit Heitzler

2-3 Μαΐου 2020 - Gestalt Ιαπωνία - Ελλάδα: Πηγές Ενδυνάμωσης - Δημήτρης Τζαχάνης & Fumi Nakayama

8-10 Μαΐου 2020 - Διαγενεολογική & Οικογενειακή Θεραπεία Gestalt: Το Τραύμα που "Κληρονομείται" - Masa Momotake

12-14 Ιουνίου 2020 - Ενδυνάμωση μέσα από τη Μεταμόρφωση του Τραύματος - Morgan Goodlander

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τηλ. 2155209533 Κιν. 6974789554

Email: info@gestaltnetworkgreece.com

Ιστοσελίδα: https://gestaltnetworkgreece.com/

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...