PsychologyNow Team

Ανακοίνωση ΣΕΨ: «Προκλητικά απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου»

Ανακοίνωση ΣΕΨ: «Προκλητικά απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου»

PsychologyNow Team

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.


Η Επιτροπή αυτή, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Δ. Πλουμπίδη, διαμόρφωσε τις εν λόγω προτάσεις με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας και άλλων πανεπιστημιακών των Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας, δίχως να έχουν κληθεί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Ψυχολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων - ΣΕΨ και Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία – ΕΛ.Ψ.Ε. Δεν κλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, στις οποίες επιτροπές επισημαίνουμε ότι συμμετέχουν αποκλειστικά ιατροί, οι οποίοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το επάγγελμα του Ψυχολόγου!!! Όταν πληροφορήθηκε ο ΣΕΨ το θέμα ζήτησε (επιστολή στις 9.1.2019) να του χορηγηθούν τα πρακτικά των Επιτροπών και να προσκληθεί στο ΚΕΣΥ για να καταθέσει τις απόψεις του. Οι αποφάσεις και τα πρακτικά της Επιτροπής έφθασαν στα γραφεία του ΣΕΨ στις 7.5.2019! Συνημμένα τις κοινοποιούμε, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τι εξυφαίνεται, εν κρυπτώ και πίσω από την πλάτη τους, για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, από αλλότρια συμφέροντα και επαγγέλματα.

Διαβάστε εδώ τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ που κοινοποιήθηκε στον ΣΕΨ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προτάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιτίθενται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.

  • Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει έναν μεταπτυχιακό τίτλο, εν μία νυκτί, σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Τί αντιστοίχιση θα έχει αλήθεια ο τίτλος αυτός με το ευρωπαϊκό σύστημα εκπαιδευτικών επιπέδων;
  • Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής, αφού δεν θα έχουν 2500 ώρες πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα (κι ας έχουν χρόνια και χρόνια κλινική εργασία στον ιδιωτικό τομέα)!
  • Καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών θα συγκρίνονται με αυτό!
  • Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό Ψυχολόγων στον δημόσιο τομέα είναι πρώην νοσηλεύτριες/ές, που απέκτησαν εργαζόμενες/οι πτυχίο Ψυχολογίας και μετατάχθηκαν αυτόματα σε θέση Π.Ε. Ψυχολόγου, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση προσόντων τύπου ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, μόνο το πτυχίο Ψυχολογίας και η μακρόχρονη αφομοίωση του ιατρικού τρόπου σκέπτεσθαι και ενεργείν αρκούν για να γίνει κανείς Κλινικός Ψυχολόγος στο Δημόσιο!
  • Η απόφαση ουσιαστικά καθιστά τον Κλινικό Ψυχολόγο παραϊατρικό επάγγελμα δηλ. βοηθητικό των ιατρών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Κλινικός Ψυχολόγος κάνει διάγνωση με αξιολογητικά μέσα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, παρέμβαση στην κρίση κ.ά.· µε λίγα λόγια ό,τι κάνει και ένας ψυχίατρος. Έτσι δεν είναι ακατανόητη η αντίδραση των ιατρών μελών του ΚΕΣΥ που ρώτησαν «οι Ψυχίατροι μπορούν να πάνε στη Φιλοσοφική και να γίνονται Κλινικοί Ψυχίατροι;» (βλ. πρακτικά). Η πλήρης σύγχυση! Διότι οι συντάκτες των προτάσεων αγνοούν ως φαίνεται την ουσιαστική συμβολή της Ψυχολογίας στους άλλους κλάδους, που είναι η συνεισφορά των γνώσεων περί της φυσιολογικής λειτουργίας των ατόμων (προσωπικότητας), ομάδων και οργανισμών.
  • Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (http://www.clin.psych.uoa.gr/) του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προβλέπεται εισαγωγή 25 φοιτητών και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 10.000€!!! Ο συνδυασμός μικρού αριθμού φοιτητών με υψηλότατο κόστος διδάκτρων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους φοιτητές Ψυχολογίας που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους και ουσιαστικά η απόφαση του ΚΕΣΥ ευνοεί τους ολίγους!
  • Είναι απαράδεκτο ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Δ. Πλουμπίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλεί τους Ψυχολόγους, που δεν έχουν την τιμή να είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, «Uber», δηλαδή παράνομους οδηγούς ταξί που κάνουν υποκλοπή του μεταφορικού έργου (βλ. πρακτικά ΚΕΣΥ) και ας έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής. Ελλάς το μεγαλείο σου! Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητήσει, τουλάχιστον, συγγνώμη από τον κλάδο μας.
  • Η απόφαση θεσμοθετώντας επιπλέον Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τον θεσμό του EuroPsy, που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων, που εκπροσωπεί 37 χώρες και 400.000 Ψυχολόγους στην Ευρώπη και εφαρμόζει από το 2010 στη χώρα μας ο ΣΕΨ σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση της EFPA είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος, με 1500 ώρες πρακτικής άσκησης υπό εποπτεία Ψυχολόγου, να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του ενιαίου επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Χρειάζεται η αναβάθμιση της κατάρτισης των Ψυχολόγων στη χώρα μας. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με απαγορεύσεις, αποκλεισμούς και κρατικομονοπωλιακές πρακτικές εκπαίδευσης.

Αυτά προς το παρόν – θα επανέλθουμε συντόμως. Έως τότε καλό θα είναι να δηλώσουν ανοικτά τις θέσεις τους, τα μέλη της Κοινότητας των Ψυχολόγων, δηλαδή:

  • τα Τμήματα Ψυχολογίας της χώρας,
  • η ΕΛ.Ψ.Ε.,
  • οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Ψυχολογίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

 

H Πρόεδρος

Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα, Κλινικός Ψυχολόγος

Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Δ. Καραγιάννη Κλινικός Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...