PsychologyNow Team

Ψυχανάλυση και Αρχιτεκτονική – Το «Καφέ Ψ» στην Οικία Κατακουζηνού

Ψυχανάλυση και Αρχιτεκτονική – Το «Καφέ Ψ» στην Οικία Κατακουζηνού

PsychologyNow Team

Η Οικία Κατακουζηνού προσκαλεί το κοινό σε τρεις συναντήσεις με γενικό θέμα Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση με τον Γιάννη Βαϊτσαρά, ψυχαναλυτή – συγγραφέα.


Ημερομηνίες Διεξαγωγής:

  • Δευτέρα 4/2/19:
    Η αρχιτεκτονική στον ψυχαναλυτικό λόγο.
  • Δευτέρα 4/3/19:
    Το καταφύγιο των ονείρων μας.
  • Δευτέρα 01/4/19:
    Σπίτι και οικογένεια.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης με SMS ή κλήση στο τηλ. 6979354761, καθώς και με αποστολή e-mail στη διεύθυνση: psyvaits@gmail.com

Συμμετοχή: 5 ευρώ

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να παραστείτε, η Οικία Κατακουζηνού σας καλεί να ενημερώσετε εγκαίρως.

Οικία Κατακουζηνού, Λ. Βασ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος
Μετρό Συντάγματος

Ο Γιάννης Βαϊτσαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Έφυγε στο Παρίσι το 1974 και σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά το 1990 σπούδασε Κλινική Ψυχολογία και εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση. Από το 2000 ζει στην Ελλάδα και ασκεί το επάγγελμα του κλινικού ψυχολόγου και ψυχαναλυτή. Τα τελευταία χρόνια γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα που έχουν σαν κεντρικό θέμα την ψυχανάλυση. Είναι ο εμψυχωτής των «Καφέ Ψ». Πρόκειται για ανοιχτές συναντήσεις που συνδέουν την ψυχανάλυση με διάφορες μορφές τέχνης. Στις συναντήσεις «Καφέ Ψ» στην Οικία Κατακουζηνού θα μιλήσει για τη διπλή εμπειρία, του αρχιτέκτονα και του ψυχαναλυτή.

Θα προβληθούν βίντεο βασισμένα σε διηγήματά του που εκφράζουν την αμφίδρομη σχέση ψυχανάλυσης και αρχιτεκτονικού χώρου. Από την ομιλία και τα κείμενα θα αναδειχθεί η επιρροή του δομημένου περιβάλλοντος στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Σε συνθήκες ψυχαναλυτικής συνεδρίας οι ήρωες των διηγημάτων εκφράζουν το πώς βιώνουν ψυχικά τον πραγματικό χώρο μέσα στον οποίο κινούνται και αισθάνονται.

Πληροφορίες

Δευτέρα 4/2/19, στις 21:00

Η αρχιτεκτονική στον ψυχαναλυτικό λόγο

Η κατοικία, το σπίτι, σε αναλογία με το δέρμα του σώματος, είναι η προστασία των εσωτερικών διεργασιών, το περίβλημα, που χαρακτηρίζεται από συνοχή.

Θα ανιχνεύσουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον χώρο και το ψυχικό τραύμα. Όπως γεγονότα που στιγμάτισαν την παιδική ιστορία, κι όπου αρχιτεκτονικά στοιχεία εμφανίζονται και περιγράφονται στο ντιβάνι, όπου φτάνει συχνά η αναφορά στον χώρο, στο σπίτι, με λεπτομέρειες που εκπλήσσουν.

Μνημονικά απομεινάρια αρχιτεκτονικών στοιχείων μπλέκονται με τις αναμνήσεις των συναισθημάτων στις προβολές των συνεδριών.

 

Δευτέρα 4/3/19, στις 21:00

Το καταφύγιο των ονείρων μας

Το όνειρο είναι δομημένο συχνά σαν τρελό οικοδόμημα, που εξαρτάται από ένα υπολανθάνον περιεχόμενο, παραβλέποντας την εξωτερική πραγματικότητα.

Αρχιτέκτονες είμαστε όλοι μας, όταν σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον, ο καθένας με τα μολύβια και τους ραπιντογράφους που διαθέτει.

Ο εξωτερικός κόσμος με τους περιορισμούς του παρεμβαίνει στη σχεδίαση της οικοδομής από τον αρχιτέκτονα. Όμως σχεδίαση ανθρώπινης κατοικίας δεν σημαίνει μόνον απόκριση σε λειτουργικούς και τεχνικούς κανόνες. Ο αρχιτέκτονας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την ψυχική διάσταση και να μη λάβει υπόψη του το υποσυνείδητο και την «ψυχικοποίηση» του χώρου.

 

Δευτέρα 1/4/19, στις 21:00

Σπίτι και οικογένεια

Ο τόπος όπου ζούμε, το σπίτι μας, είναι πολύ περισσότερο από μια στέγη σχεδιασμένη να μας προστατεύει από τη βροχή ή το κρύο. Ως καταφύγιο της οικογένειας, ενσωματώνει το παρελθόν και περιέχει μνήμη, μερικές φορές σε πολλές γενιές.

Μέσα στην οικογένεια, εμφανίζονται συνθήκες συνεννόησης (ή μη συνεννόησης) για την επένδυση των διαφόρων τόπων, των κοινών χώρων, των δωματίων.

Όλα περνούν μέσα από ασυνείδητους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται στο πλαίσιο της οικογένειας. Το βάρος της οικογενειακής ιστορίας κλείνεται στους τοίχους των σπιτιών, με συμβολισμούς στα πατάρια, στις ντουλάπες, στις αποθήκες: μυστικά, ανείπωτα, παρεξηγήσεις, που σχεδόν πάντα παραπέμπουν σε ερωτικά γεγονότα και φαντασιώσεις. Αλλά συγχρόνως παραπέμπουν σε μετέπειτα ψυχικά μπλοκαρίσματα που σχετίζονται με τη λίμπιντο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...