PsychologyNow Team

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στον Κινηματογράφο Τριανόν | Σινεμά με τον Φρόυντ

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στον Κινηματογράφο Τριανόν | Σινεμά με τον Φρόυντ

PsychologyNow Team

Κινηματογράφος σύγχρονος και διαχρονικός.


Οι προβολές συνεχίζονται με την ταινία του Α. Ταρκόφσκι, «Ο Καθρέφτης» (1975), την Κυριακή 20/1/2019 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101).

Προλογίζει και συζητά: Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας, σκηνοθέτης.

Συζητούν οι:  Πλάτων Ριβέλλης, θεωρητικός της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

                        Χάρις Χαντζή, ψυχαναλύτρια.


Τη συζήτηση συντονίζει η Αμίνα Μοσκώφ.

Στην ταινία αυτή, που αρχικά απορρίφθηκε από το σοβιετικό καθεστώς καθότι δεν παρουσίαζε την επιθυμητή εξιδανικευμένη όψη του ρωσικού λαού, παρακολουθούμε την ονειρική αναπόληση ενός  σαραντάχρονου άνδρα που γνωρίζει ότι θα πεθάνει πολύ σύντομα λόγω τη ασθένειάς του. Η ταινία εκτυλίσσεται με έναν τρόπο που βρίσκεται πολύ κοντά στους οικείους για τους ψυχαναλυτές ελεύθερους συνειρμούς: η παιδική ηλικία, η μητέρα, ο πατέρας, ιστορικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο, ασπρόμαυρα και έγχρωμα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς τη δέσμευση της συγκεκριμένης πλοκής και της γραμμικής εξιστόρησης.

Εξάλλου ο ίδιος ο Ταρκόφσκι επέμενε ότι στις ταινίες του «δεν υπάρχει κρυμμένο, κρυπτογραφημένο μήνυμα», προσκαλώντας μας έτσι να αφεθούμε και εμείς στη δικιά μας ονειροπόληση και να αποφύγουμε τη διανοητικοποίηση του υλικού που  μας προσφέρει.

Πρωταγωνιστούν: Μ.Τερέχοβα, Ι.Ντανιλτσέβ, Λ. Ταρκόφσκαγια, Ο. Γιανικόφσκι, Φ. Γιανικόφσκι.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...