PsychologyNow Team

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας "art4more"

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας "art4more"

PsychologyNow Team

Η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “I look at you” θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE, στις 12-14 Οκτωβρίου 2018 στο Trii Art Hub.

Χορηγός Επικοινωνίας: PsychologyNow.gr


11oArT4more esv3Για 11η χρονιά, το Φεστιβάλ ART4MORE «I Look at You», στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2018, από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Τρεις ημέρες γεμάτες Εκθέσεις, Εργαστήρια, Συζητήσεις και Μουσική, σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στον πολυχώρο τέχνης Trii Art Hub (Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ).   

Η θεματική του φετινού φεστιβάλ «I Look at You», παραπέμπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος εμπλέκονται στην εμπειρία του βλέμματος. Ενεργοποιούν και συχνά δραματοποιούν εκ νέου «το βλέμμα της μητέρας», όπου το μωρό θα «καθρεφτίσει» τον εαυτό του στα μάτια της μητέρας του και σταδιακά θα αποκτήσει συνείδηση της εξατομικευμένης μοναδικότητάς του Το «βλέμμα» ωστόσο είναι και η αυτονόητη βιωματική δράση, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θέασης του έργου και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο θεατή και το έργο.

Όπως σε κάθε φεστιβάλ ART4MORE έτσι και για το 2018 δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν εκθέσεις, να λάβουν μέρος σε συζητήσεις και σε εργαστήρια που αναδεικνύουν τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, αλλά και να απολαύσουν τσιγγάνικη jazz μουσική με άρωμα Ελλάδας από το συγκρότημα Gadjo Dilo, σε ένα μοναδικό live την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

Το Φεστιβάλ ART4MORE υλοποιείται από το 2007 ετησίως από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν τις παθήσεις ψυχικής υγείας. Το ART4MORE έχει εδραιωθεί ως το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αναδεικνύει τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από 300 διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από διάφορες μορφές τέχνης.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ  (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 - 22:00)

Η έκθεση συγκροτείται από τέσσερις εκθεσιακές υπο-ομάδες, που παρουσιάζουν ταυτόχρονα διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη της σχέσης τέχνης και ψυχικής υγείας:

1. Έκθεση των καλλιτεχνών:

Αποστολίδου Κατερίνα, Αρβανίτης Νίκος, Διακομή Κατερίνα, Ιωάννου Δημήτρης, Καμά Ελένη, Κόντη Μαρία, Σκαλτσάς Γιάννης, Στράτου Δανάη, Φουτρής Δημήτρης, Χριστόπουλος Κώστας.

Επιμέλεια: Καναρέλης Νίκος, Εικαστικός Ζωγράφος

 

2. Ενότητα “Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας” / ΕΔΡΑ-ΑΣΚΤ

Η «ΕΔΡΑ» έχει εδραιώσει ουσιαστική συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Μνημόνιο Συνεργασίας) και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής (www.dasta.asfa.gr). Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία και ειδικότερα μέσα από τη δράση «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας» που υλοποιείται από το 2016, αναδυόμενοι καλλιτέχνες / φοιτητές της Σχολής:

  • επισκέπτονται δομές ψυχικής υγείας και με την επίβλεψη εικαστικών θεραπευτών ή εργοθεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα οργανωτικού υπεύθυνου του project Νίκου Καναρέλη, υλοποιούν συναντήσεις σύντομου χρονικού διαστήματος, όπου συνεργάζονται και συνδημιουργούν με τα μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έργα τέχνης.

Κάθε καλλιτέχνης αναλαμβάνει να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο δουλεύει η ομάδα για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πολλά μικρά δημιουργήματα των μελών. Την τελική του μορφή επιμελείται ο καλλιτέχνης.

  • επισκέπτονται καλλιτεχνικούς σταθμούς της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και πραγματοποιούν ένα εικαστικό workshop, στο οποίο συνδημιουργούν με λήπτες.

Τα έργα, καθώς και τα στιγμιότυπα της υλοποίησής τους θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ ART4MORE.

Επιμέλεια: Λέκκα Ιωάννα - Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

 

3. Φωτογραφική Έκθεση ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των θεραπευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζει στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου έχει εντάξει από το 2017 «Σεμινάριο Φωτογραφίας» για τους λήπτες υπηρεσιών του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», με την εθελοντική στήριξη μελών του φωτογράφου Βαγγέλη Ταμβάκου (www.artamvakos.gr).

Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου θα αποτελέσουν υλικό για την ειδική φωτογραφική ενότητα της Έκθεσης, η οποία θα εστιάσει στην ιδιαίτερη ματιά των ληπτών, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Επιμέλεια έκθεσης: Ταμβάκος Βαγγέλης, Φωτογράφος, Φωτογραφική Ομάδα “Instantane”

 

4. Ενότητα “Art as Therapy” / Έκθεση αποφοίτων του Ετήσιου Σεμιναρίου του Κ.Δ.Β.Μ  «ΕΔΡΑ»

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή των έργων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των βιωματικών εκπαιδευτικών ενοτήτων του ετήσιου σεμιναρίου “Art as Therapy”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΕΔΡΑ» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού έργου Art Therapy από τον Φορέα «Ψυχολογία Τέχνη».

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρέμβαση έχει ως απώτερο σκοπό την αξιοποίηση της αυθόρμητης εικαστικής δημιουργίας ως μέσο συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό και την ομάδα. Το σεμινάριο προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία  για την κατανόηση της θεραπευτικής δύναμης που έχει η τέχνη σε διάφορα θεραπευτικά πλαίσια, την ιστορική αναδρομή και την εξέλιξη της Art therapy έως σήμερα.

Επιμέλεια: Κόντη Μαρία, Εκπαιδευτικός - Εικαστικός


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edra-coop.gr)

  • "Εγώ μαζί με τους Άλλους" (Σάββατο 13/10, 12.30-14.30)

Στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο "Εγώ μαζί με τους Άλλους" οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν το προσωπικό τους κομμάτι από ένα παζλ. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας θα συνθέσουν το παζλ και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βιώσουν συμβολικά τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους.

Υλοποίηση: Πανταγούτσου Αφροδίτη, Εργοθεραπεύτρια και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο - Ελισάβετ Ιωαννίδη, Eπιμελήτρια Εκπαίδευσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

 

  • “Follow your hand”, (Κυριακή 14/10, 18.30-19.30)

Παιχνίδια παρατήρησης και αλληλεπίδρασης δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος εικαστικής έκφρασης. Τι γίνεται όταν ζωγραφίζουμε με  τα μάτια; Ή χωρίς αυτά; Θα ακολουθήσει το χέρι;

Η δύναμη και η αξία του να εκφράζουμε εικαστικά όσα παρατηρούμε και τα συναισθήματα μας, μας φέρνει κοντά με το παιγνιώδες στοιχείο του εαυτού μας, που αφήσαμε κατά την ενηλικίωση.

Υλοποίηση: Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edra-coop.gr)

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 - 22:00):

Μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E., στο οποίο η «ΕΔΡΑ» κατέχει την Προεδρία, παρουσιάζουν μέσα από σύντομα βίντεο το έργο και τις δράσεις τους.

Συμμετέχουν:

INTRAS Foundation (Ισπανία), ΑΜΑΚΑ, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.), Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων / ΚΕΘΕΑ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων - Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), Ψυχολογία-Τέχνη.


ΟΜΙΛΙΕΣ (Σάββατο 13/10, 18.00-20.00):

  • Οικονόμου Μαρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής - Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ψυχική νόσος και Στίγμα: ο ρόλος της Τέχνης»
  • Οικονόμου Αλέξανδρος, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ, "Το είναι  ως  κοινωνικός και προσωπικός λόγος του  άλλου ".
  • Δελή Ερμιόνη, Ζωγράφος –Εκπαιδευτικός, PhD Παιδαγωγικά-Διδακτική της Τέχνης, ΕΔΙΠ Α.Σ.Κ.Τ., - «Το αυγό: Μια προσέγγιση της εικαστικής συν-εκπαίδευσης με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όπου η αισθητική ενέργεια συνδέεται με την αναγκαιότητα της αποδοχής και την επι-κοινωνία»
  • Σκάλτσας Μιχάλης, Ψυχολόγος Οικοτροφείου "Ιπποκράτης Ι" Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» . «Art Residencies: Από την ιδέα στην πράξη»

Συντονιστής Συζήτησης: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος


ΣΥΝΑΥΛΙΑ:

Τσιγγάνικη jazz με άρωμα Ελλάδας από τους Gadjo Dilo (@GadjoAthens) στο 11ο ART4MORE! (Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 20.00)

Οι μελωδίες του πρωτεργάτη της gypsy jazz Django Reinhardt συναντούνται με αυτές του Χιώτη και του Τσιτσάνη, δημιουργώντας τον μοναδικό ήχο των Gadjo Dilo, αυτόν που οι ίδιοι αποκαλούν “Manouche De Grec”. Τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα.

Επί σκηνής οι Gadjo Dilo εντυπωσιάζουν με τις μουσικές τους δεξιότητες και το πάθος τους που παρασύρει το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους.

*  I Look At You / Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί μια πρόταση δανεισμένη από τα αυτοβιογραφικά κείμενα της Λουίζ Μπουρζουά (Louise Bourgeois), η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο “The Return of the Repressed”:

I do not search, I find - I do not take, I give - I do not fall asleep, I wake up - I do not cry, I laugh - I do not look at the floor or the curtains I look at you, I am free - I look at you

Η Μπουρζουά είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση καλλιτεχνικής πρακτικής, καθώς χρησιμοποιεί το ψυχικό «υλικό» που αναδύεται στη διάρκεια της ατομικής ψυχανάλυσης στο εικαστικό έργο της.

 

Διοργάνωση Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Επιστημονική Ομάδα:
Κερασόγλου Μαρία, Πρόεδρος Δ.Σ.
Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος
Λέκκα Ιωάννα - Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

Εκθέσεις:
Θεωρητική Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Κόντη
Οργάνωση Έκθεσης: Νίκος Καναρέλης
Οργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας: Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος

Τμήμα Επικοινωνίας – Συντονισμός: Αριστέα Γκούτσιου
Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Οικονόμου Δημήτρης

Περισσότερες πληροφορίες :

www.edra-coop.gr / www.art4more.org  

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...