PsychologyNow Team

Συλλογή ειδών ανάγκης για τους κρατούμενους του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού

Συλλογή ειδών ανάγκης για τους κρατούμενους του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού

PsychologyNow Team

Η συλλογή ειδών ανάγκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 14.30 μ.μ στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής.


Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ) αποτελεί Κατάστημα Κράτησης για ενήλικες άνδρες κρατούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικά, ψυχιατρικά, τοξικοεξάρτησης κ.ά. Η Πολιτεία, παρά την υποχρέωσή της να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες στους κρατούμενους, αδυνατεί να καλύψει όλες τους τις ανάγκες, ακόμα και τις πιο βασικές από αυτές. Ουσιαστικά, το μόνο αγαθό που προσφέρεται δωρεάν σε όποιον το επιθυμεί είναι η σίτιση. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται είτε με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των κρατουμένων, όταν εκείνοι έχουν αυτή τη δυνατότητα είτε από το Φιλόπτωχο Ταμείο του ΨΚΚ και από προσφορές τρίτων ατόμων και συλλόγων, τα οποία διαχειρίζεται η Κοινωνική Υπηρεσία της φυλακής.

Όταν ο λόγος έρχεται στις φυλακές και τους φυλακισμένους είναι σχεδόν πάντα πολωμένος, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένος, ένας λόγος κοινωνικά αποσιωπημένος. Ανακαλούμε τότε ποικίλες ιστορίες που μας προκαλούν αποστροφή και η συζήτηση συνήθως καταλήγει στην διαπόμπευση του θύτη και σε αισθήματα οργής, αδικίας και αηδίας. Δεν κατανοούμε πώς μπορούν «τέτοια τέρατα» να τελούν τόσο ειδεχθείς πράξεις και καθησυχαζόμαστε ότι εμείς ευτυχώς δεν θα ενεργούσαμε ποτέ έτσι, δεν θα καταλήγαμε ποτέ «σαν κι αυτούς». Είμαστε σίγουροι… ή μήπως όχι; 

Λησμονούμε ότι πίσω από τις πράξεις υπάρχουν πρόσωπα, άνθρωποι σαν και εμάς -ναι ακριβώς- πολλοί από τους οποίους πληρώνουν με το μέγιστο τίμημα το λάθος μίας στιγμής (άραγε εμείς θα το είχαμε αποφύγει;). Κάθε λεπτό που περνάει κάποιος στη φυλακή τον φέρνει πιο κοντά στην εξαθλίωση, τον ωθεί πιο μακριά από την αξιοπρέπεια και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να την αφήσει πίσω του όταν βγει· όσο περισσότερο μένει τόσο πιο πολύ την κουβαλάει μέσα του, πάνω του, γύρω του. Έννοιες αυτονόητες για εμάς όπως προσωπικός χώρος, ιδιωτικότητα, ατομικότητα, αυτοπροσδιορισμός εξαλείφονται μεμιάς καθώς τα άτομα καλούνται να συμβιώσουν με ξένους, να ακολουθήσουν το ετεροκαθορισμένο πρόγραμμα της φυλακής και να μοιραστούν τόσο προσωπικές στιγμές, όπως το να πηγαίνει κανείς στην τουαλέτα! 

Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται εύκολα, γρήγορα ή μεμονωμένα. Ας συμβάλλουμε, όμως, όσο μπορούμε και εμείς στο να απαλύνουμε λίγο τις άμεσες δυσκολίες αυτών των ανθρώπων και κυρίως ας ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο για το πώς λειτουργεί πραγματικά η δικαιοσύνη. 

Όπως λέει και ο Michel Foucault,«υπάρχουν μορφές καταπίεσης και κυριαρχίας που γίνονται αόρατες – το καινούριο φυσιολογικό».

Την Παρασκευή 26 Μαΐου από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 14.30 μ.μ. περίπου κάποιοι από εμάς θα βρίσκονται στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, ώστε να συγκεντρώσουν είδη, τα οποία αργότερα θα παραχωρηθούν στο ΨΚΚ. 

Όποιος θέλει να προσφέρει μπορεί να φέρει οποιαδήποτε από τα παρακάτω είδη επιθυμεί, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν παρέχονται:


Είδη καθαριότητας:

σαπούνια – κρεμοσάπουνα - σαμπουάν
αφρόλουτρα – αφροντούζ
ξυραφάκια
αφροί – κρέμες ξυρίσματος
χαρτιά υγείας – χαρτοπετσέτες - χαρτομάντηλα
οδοντόκρεμες – οδοντόβουρτσες
σκόνη πλυσίματος ρούχων
υγρό καθαρισμού πιάτων
σφουγγάρια πλυσίματος σώματος και πιάτων

Άλλα είδη:

Πετσέτες – μπουρνούζια
Σεντόνια- Κουβέρτες – παπλώματα – κλινοσκεπάσματα
Τηλεκάρτες
Τσιγάρα
Καφές – ζάχαρη
Φάκελοι ταχυδρομείου με τέλος-γραμματόσημα

Ανδρικά είδη ρουχισμού και υπόδησης:

Μπλούζες (κοντομάνικες ή μακρυμάνικες) - Πουλόβερ
Παντελόνια - Αθλητικές φόρμες - Βερμούδες - σορτς
Εσώρουχα (σλιπ, φανέλες) - Κάλτσες
Μπουφάν – ζακέτες – σακάκια
Παπούτσια - παντόφλες/σαγιονάρες (όλων των ειδών, νούμερα 40+)

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...