PsychologyNow Team

Ανοιχτή δωρεάν επιμορφωτική ημερίδα: "Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση: Έμπνευση - Δημιουργία - Μάθηση"

Ανοιχτή δωρεάν επιμορφωτική ημερίδα: "Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση: Έμπνευση - Δημιουργία - Μάθηση"

PsychologyNow Team

Ανοιχτή Δωρεάν Επιμορφωτική Ημερίδα του Kassandra Center for Educational Excellence του Κολλεγίου Ανατόλια για εκπαιδευτικούς, σχολικούς ψυχολόγους, φοιτητές, ερευνητές και στελέχη εκπαίδευσης.


O ρόλος της Δημιουργικής Γραφής στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον, σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, αποτελεί το θέμα της ανοιχτής, δωρεάν, επιμορφωτικής ημερίδας που διοργανώνει το Kassandra Center for Educational Excellence - Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας του Κολλεγίου Ανατόλια. Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων, σχολικούς ψυχολόγους, φοιτητές, ερευνητές και στελέχη εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, από τις 8:30 έως τις 14:30, στις νέες εγκαταστάσεις του Anatolia Elementary School του Κολλεγίου Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, στο πλαίσιο των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και την έμφαση που δίνεται στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, o στόχος της εκδήλωσης είναι να στηρίξει ουσιαστικά τη λειτουργική αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν στους εκπαιδευτικούς μέθοδοι και εργαλεία για τη συστηματική ένταξη της Δημιουργικής Γραφής στη σχολική τάξη, σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και στις Θετικές Επιστήμες.

Για τις προοπτικές που προσφέρει η Δημιουργική γραφή στον σύγχρονο εκπαιδευτικό θα μιλήσει η Emily Hauser, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, με πλούσια έρευνα στις σπουδές φύλου, στην ποιητική στον αρχαίο κόσμο και στη σύγχρονη πρόσληψή του, καθώς και συγγραφέας λογοτεχνικών έργων με αφετηρία την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η ομιλία της θα έχει τίτλο: «Ανα-συνθέτοντας τις Γυναίκες του Αρχαιοελληνικού Μύθου: Πώς η Δημιουργική Γραφή Διαμορφώνει το Μέλλον μας».

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν οκτώ επιμορφωτικά εργαστήρια που εξετάζουν διαφορετικές πτυχές σχετικά με τη Δημιουργική Γραφή. Συγκεκριμένα:

1. Δημιουργική γραφή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εισηγήτρια: Δρ Τασούλα Τσιλιμένη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας

2. Δημιουργική γραφή και Πεζός λόγος. Εισηγήτρια: Δρ Σοφία Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΔΠΘ

3. Από τα Δέκα άνθη της πορτοκαλιάς ένα στα δέκα δένει πορτοκάλι. Ποίηση είναι οι εννέα αυτοί μικροί θάνατοι. Εισηγήτρια: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια

4. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο” - Τρεις προσεγγίσεις δημιουργικής γραφής στην εκπαιδευτική πράξη.

- Ιστορία και Λογοτεχνία: Συγκλίσεις και αποκλίσεις. Δρ Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικός –φιλόλογος, συγγραφέας.

- Το “χτίσιμο” των λογοτεχνικών ηρώων. Τάσος Γκέντζος, εκπαιδευτικός - φιλόλογος, συγγραφέας, Αν. Γενικός Γραμματέας ΣΙΕΛΒΕ

- Ποίηση: η ανάπτυξη ενός επιφωνήματος, Αλεξία Σερίδου, εκπαιδευτικός - φιλόλογος.

5. Κινηματογραφική συγγραφή και δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση. Εισηγητές: Δρ Ανδρέας Ανέστης Καθηγητής Βιολογίας του ACT – American College of Thessaloniki, Δρ Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Δημήτρης Ιορδανόπουλος, σεναριογράφος.

6. Ξανα-γράφοντας δημιουργικά το αλφάβητο του σχολείου στο σχολείο. Εισηγήτρια: Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας - θεατρική συγγραφέας.

7. Δημιουργική γραφή στο STEAM. Εισηγήτρια: Κατερίνα Καλφοπούλου, εκπαιδευτικός – μαθηματικός, συγγραφέας. Συμμετέχουν με δραστηριότητες: Θοδωρής Ανδριόπουλος, εκπαιδευτικός – μαθηματικός, συγγραφέας. Έφη Καραγκούνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός - εκπαιδευτικός.

8. H γραφή μπορεί να αλλάξει τη ζωή: Βιωματικό εργαστήριο θεραπευτικής δημιουργικής γραφής (atelier d'écriture thérapeutique) - "Είναι κανείς αυτό που γράφει ή μπορεί να γίνει αυτό που γράφει;’’. Εισηγητές: Δρ Νικόλαος Τσέργας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις μέσω της Τέχνης στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, Δρ Μαρέττα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ.

Επιστημονική Υπεύθυνη της ημερίδας, είναι η φιλόλογος και εκπαιδευτικός Ελένη Χατζημαυρουδή.

Η ομιλία της Emily Hauser θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, ενώ όλα τα εργαστήρια θα γίνουν στα ελληνικά. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Η εγγραφή γίνεται μέσω του link: https://anatolia.edu.gr/el/seminaria-ergasthria/6528-creative-writing

Στον ίδιο σύνδεσμο θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την επιμορφωτική ημερίδα και το πρόγραμμα.

Το Kassandra Center for Educational Excellence - Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας του Κολλεγίου Ανατόλια δημιουργήθηκε το 2021 με στόχο να μεταμορφώσει το εκπαιδευτικό τοπίο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς να καινοτομούν, να ερευνούν, να διδάσκουν και να μαθαίνουν, ώστε να προάγουν την εκπαιδευτική αριστεία προς όφελος της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας. Το Κέντρο επιδιώκει να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τόσο του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας: επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, πρόσβαση σε μεθοδολογικά εργαλεία και εξοικείωση με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές που βασίζονται στην έρευνα με γνώμονα την ακαδημαϊκή εξέλιξη παράλληλα με την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...