Super User

«Κανένα Μωρό σε Κελί»: Συλλογή Υπογραφών για την Υπεράσπιση των Παιδιών

«Κανένα Μωρό σε Κελί»: Συλλογή Υπογραφών για την Υπεράσπιση των Παιδιών

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δημιουργήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατο τεσσάρων κρατουμένων στον Κορυδαλλό, οι οποίοι απανθρακώθηκαν στο κελί 80, στις 31 Μαρτίου 2006.

 

Στην πλατφόρμα avaaz.org υπάρχει σελίδα που καλεί τους πολίτες να υπογράψουν για την κατάργηση της φυλάκισης για τον κηδεμόνα βρέφους ή νηπίου έως 3 ετών.

https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Dikaiosynis_Kanena_moro_se_keli

 

Όπως αναγράφεται στο σημείωμα της σελίδας για τη συγκέντρωση των υπογραφών, εδώ και λίγους μήνες έχει καταργηθεί η φυλάκιση ανηλίκων έως 15 ετών, με εξαίρεση όσους ανήλικους έχουν διαπράξει αδίκημα που επισείει ισόβια ποινή και έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Η καμπάνια της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «Κανένα παιδί σε κελί» έχει το δικό της μερίδιο σε αυτή την πολύ σημαντική νίκη.

 

Στις 11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού, ξεκίνησε η νέα καμπάνια με τίτλο «Κανένα μωρό σε κελί». Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει στις μητέρες βρεφών και νηπίων έως 3 χρονών, να έχουν τα παιδιά τους μαζί στη φυλακή. Ετσι, σήμερα 12 μωρά βρίσκονται στις φυλακές της Θήβας μαζί με τις μητέρες τους και δύο έγκυες γυναίκες. Μεγαλώνουν σε κελιά χωρίς ορίζοντα, είναι κρατούμενοι από κούνια. Αυτά τα παιδιά στερούνται, χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης, την παιδική τους ηλικία.

 

Στόχος είναι να καταργηθεί η φυλάκιση για τον κηδεμόνα βρέφους ή νηπίου έως 3 ετών και να αντικατασταθεί είτε:

  • Με την τοποθέτηση των κηδεμόνων σε ανοιχτές δομές εντός του ιστού της πόλης, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα φυλακή, όπου οι κηδεμόνες θα έχουν το κλειδί του διαμερίσματος και θα μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το γιατρό ή σε άλλες δραστηριότητες. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυτό το σύστημα με μεγάλη επιτυχία από το 2008. Ακόμα το έχουν εφαρμόσει η Ολλανδία και η Σουηδία.
  • Με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κηδεμόνα και επανεξέταση της αναγκαιότητας κράτησης μετά το πέρας αυτής. Εφαρμόζεται ήδη στη Ρωσία.
  • Με κατ’ οίκον περιορισμό του κηδεμόνα, με διάθεση μηνιαίου ποσού κάλυψης των απαραίτητων εξόδων και παροχή της κάρτας αλληλεγγύης.

 

Στις παραπάνω προτάσεις ζητείται η διεύρυνση του ορίου ηλικίας στα 6 χρόνια του παιδιού.

 

«Συλλέγουμε υπογραφές για την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων με παιδί έως 3 ετών. Η νίκη αυτής της καμπάνιας θα σημαίνει πως τα μόνα κάγκελα που θα έχει δει κάθε παιδί θα είναι τα κάγκελα της κούνιας του».

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών - Κλειδωμένα παιδικά χαμόγελα».

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...