PsychologyNow Team

5ο φεστιβάλ των Humanlinks με θέμα “Τέχνη & Κοινότητα” (#art_and_community)

5ο φεστιβάλ των Humanlinks με θέμα “Τέχνη & Κοινότητα” (#art_and_community)

PsychologyNow Team

Η ομάδα των Humanlinks και οι συνεργάτες της σας προσκαλούν στο 5ο φεστιβάλ με θέμα “Τέχνη & Κοινότητα” (#art_and_community) που θα διαρκέσει όλο τον μήνα Σεπτέμβριο. ‘Ενα ξεχωριστό φεστιβάλ, με πολλή δράση, μουσική, έργα δημιουργών, εικόνες, χορός, τέχνη από παιδιά, γνωριμία με την πόλη και μια μεγάλη συνάντηση μεταξύ μας.


Η τέχνη αποτελεί μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου για έκφραση και επικοινωνία με τον Εαυτό, την κοινότητα και το περιβάλλον. Στο πέρασμα της ιστορίας της αποτέλεσε ένα οικουμενικό, ασφαλές πεδίο φιλοξενίας, συνάντησης και σύνδεσης ατόμων και κοινοτήτων με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές.

Υπάρχει ένα κομμάτι στον ψυχισμό του ανθρώπου που θρέφει την περιέργεια να ερευνήσει, να γνωρίσει το διαφορετικό, το “άλλο”, με το οποίο θα μπορεί να καθρεφτιστεί και να ταυτιστεί η βαθύτερη φύση του. Μοιάζει σαν να επιθυμεί να δει αυτό το εσωτερικό κομμάτι του στον άλλον και μέσα απ’ αυτήν την αναγνώριση να νιώσει την εξύψωση, βιώνοντας την εμπειρία της αιωνιότητας και της αδελφοσύνης. Από τις χαρακιές στους βράχους και τις σπηλιές της ιστορίας μέχρι τα μεγάλα έργα της.

Στο πλαίσιο της επιθυμίας μας για μια πλουραλιστική κοινωνία, την σύνδεση των ατόμων και την επικοινωνία με την κοινότητα, που αποτελεί το βασικό φιλοσοφικό μας όραμα, θεωρήσαμε ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει και να κινητοποιήσει με έναν δυναμικό τρόπο.

Οι δραστηριότητες είναι οργανωμένες με διαδραστικό τρόπο ώστε όλοι οι συμμετέχοντες και όλες οι συμμετέχουσες να έχουν πρόσβαση σε αυτό το κάλεσμα. Ένα μεγάλο πάρτυ, μια μεγάλη γιορτή του ατόμου και της κοινότητας που έχει ως στόχο το θέαμα, τον πειραματισμό, τη δημιουργία και την συγκρότηση πολλών ατομικών και συλλογικών εμπειριών.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα, στις περιοχές της Ακρόπολης - Μακρυγιάννη, της Πλάκας, του Κουκακίου και το Θησείο, περιοχές που υπηρετούμε μέσα από τα προγράμματά μας. Θα συμμετέχουν δημιουργοί εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (ζωγραφική, κεραμική, υφαντική κ.α.), καλλιτέχνες, σχεδιαστές μόδας και κοσμήματος, μουσικοί του δρόμου, χορευτικές ομάδες και φυσικά οι ίδιοι οι κάτοικοι, με την συμβολή πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων των περιοχών (μουσεία, σχολεία κ.α.) και της Πολιτείας.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν και είναι ελεύθερα προσβάσιμες από όλες και όλους.

*Για την συμμετοχή σε ειδικά εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας ενδέχεται μικρή οικονομική επιβάρυνση για την κάλυψη των υλικών.

Humanlinks και Τέχνη

Οι “Humanlinks – Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι” είναι μια Μη Κερδοσκοπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία αναπτύσσει προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης και περιβάλλοντος.

Δημιουργήθηκε το 2018 από μια ομάδα ανθρώπων η οποίοι μέσα από την δική τους εμπειρία σε θέματα ψυχικής υγείας και την προσωπική τους μεταμόρφωση απέκτησαν την συνείδηση και την γνώση για το ποιες είναι αληθινά οι προτεραιώτητες των ανθρώπων αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η ομάδα οραματίζεται και επιθυμεί να φέρει ένα νέο και ειλικρινή μη βίαιο λόγο, πάνω σε σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και να τα επικοινωνήσει με την ευρύτερη κοινότητα.

Η οργάνωσή μας λειτουργεί τομεοποιημένα και τα προγράμματά μας αναπτύσσονται στις περιοχές της Ακρόπολης - Μακρυγιάννη, το Κουκάκι και την Πλάκα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ουσιαστική εμπλοκή και συμμετοχή τους, δημιουργώντας μια ανάλογη κοινοτική ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιπλέον, δημιουργούνται στενοί σύνδεσμοι και συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς της περιοχής και της πολιτείας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το Μουσείο Ακροπόλεως, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Πολιτιστικά Κέντρα, Ινστιτούτα, κ.α.

Διοργανώνουμε ημερίδες και ανοιχτές εκδηλώσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, καθώς και ετήσια μηνιαία φεστιβάλ για την ψυχική υγεία. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη τομείς, οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν προληπτικά, ως προς αυτήν, αλλά και ενισχυτικά και υποστηρικτικά, όπως ανθρώπινες σχέσεις, σχολική κοινότητα, ευ ζην και διατροφή, ενσυνειδητότητα, θέματα περιβάλλοντος, επιστημονικά και άλλα θέματα.

Η Φιλοσοφία μας διέπεται από αρχές και ανθρώπινες αξίες, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας και ενδυνάμωσης. Μέσα από την σύνδεση των κατοίκων της κοινότητας, δημιουργείται μια αλυσίδα συνδέσμων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωσή τους, σε έναν γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο.

Φέτος, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε για πρώτη φορά στα προγράμματά μας τον τομέα Τέχνη, ισότιμα και σε συνάρτηση με τους άλλους τομείς, ως δομικό στοιχείο υποστήριξης της κοινότητας, η οποία χάρη στη φύση της μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη της περιοχής σε πολλά επίπεδα όπως έκφραση, καλλιέργεια, οικονομία, πολιτισμό διασύνδεση και επικοινωνία ατόμων και ομάδων κ.ο.κ.

Μέχρι τώρα η τέχνη υπήρχε στα προγράμματά μας ως μέσο έκφρασης, με διάφορους τρόπους, όπως μουσική μπάντα και συναυλίες, εβδομαδιαίες συναντήσεις μέσα από το πρόγραμμα Συγγραφικό Καφενείο, κινηματογραφικές βραδιές σε εβδομαδιαία βάση εντός του χώρου και πριν την πανδημία δημόσιες

προβολές κάθε δύο εβδομάδες σε συνεργασία με κινηματογράφο της περιοχής, εργαστήρι φωτογραφίας με εκθέσεις των έργων των μελών, επισκέψεις σε μουσεία, ακόμα και ως θεραπευτική προσέγγιση μέσα στις κοινοτικές ομάδες ψυχοθεραπείας ή σε κλειστές με άτομα που δοκιμάστηκαν σε θέματα ψυχικής υγείας. Η εποχές μας δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια η Τέχνη θα παίξει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο στο επίπεδο της κοινότητας και της εμπλοκής της σε αυτή με κάθε τρόπο.

Ως φορέας, έχουμε άριστη σχέση με την περιοχή, η οποία μας θεωρεί δικό της κομμάτι, όπου μπορεί να καταφεύγει όποτε έχει ανάγκη ή να λαμβάνει μέρος σε προγράμματα για τα οποία τρέφει ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε στο φετινό μας φεστιβάλ να αναδείξουμε την τέχνη ως το καλύτερο μέσο επικοινωνίας, ενδυνάμωσης των σχέσεων, απόλαυσης και ότι άλλο προσφέρει ανάλογα με τις ανάγκες. Να συμβάλουμε, σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε οι κάτοικοι να λάβουν αυτό που θα επιθυμούν πραγματικά Να αποκτήσουν τις ανάλογες εμπειρίες για να νιώσουν καλύτερα, ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι έχουν ο ένας τον άλλον και ότι μπορούν να συναντηθούν με ασφάλεια σε έναν μη βίαιο, ακίνδυνο και πλουραλιστικό τόπο που είναι η τέχνη.

Πάμε μαζί
μες απ’ τους ορεινούς σταυρούς κι από τα δάση
προς την πρωτεύουσα. Εκεί η νύχτα αναπνέει την πόλη
σαν συλλαβή υγρή μέσα στη λέξη, σαν παραθαλάσσιο μπαρ.
Πάμε μαζί να μελετήσουμε στους κήπους
τους ποιητές, τους γλύπτες και τους μουσικούς της κάτω από τον ασπρογάλαζο νυχτερινό ουρανό
είναι ωραία η ζωή με τέχνη
NIKOΣ ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Δείτε την αφίσα

Δείτε το πρόγραμμα

Περισσότερα για την οργάνωση μας και τις δραστηριότητες μας μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Humanlinks - Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι

https://humanlinks.gr/

https://festival.humanlinks.gr/

https://www.facebook.com/humanlinksngo

instagram.com/humanlinks.gr?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...