Super User

Ο Albert Bandura Τιμήθηκε από το Λευκό Οίκο με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών

Ο Albert Bandura Τιμήθηκε από το Λευκό Οίκο με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών

O Albert Bandura, Ομότιμος Καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, βραβεύτηκε πριν λίγες ώρες με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (National Medal of Science) από τον Λευκό Οίκο. Μαζί με τον Bandura, τιμήθηκε και ο Stanley Falkow, Oμότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσιολογίας του Stanford.

 

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Stanford, John Hennessy δήλωσε: «Συγχαίρουμε τους δύο Ομότιμους Καθηγητές Albert Bandura και Stanley Falkow για αυτή την εξαιρετική τιμή που τους άξιζε πραγματικά. Είμαστε τόσο υπερήφανοι που έχουν αναγνωριστεί για τη συμβολή τους όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα. Το έργο ζωής τους για την πρόληψη της μολυσματικής ασθένειας και για την εκμάθηση των τρόπων που μπορούμε να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε συμπεριφορές στους ανθρώπους, έχει συμβάλει ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν μία πιο υγιή, πιο παραγωγική και πιο ειρηνική ζωή».

 

Ο Albert Bandura, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Στάνφορντ από το 1953, είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία του στην κοινωνική γνωστική θεωρία και αυτο-αποτελεσματικότητα. Ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι η αυτο-αποτελεσματικότητα και η πίστη στις ικανότητες ενός ατόμου, επηρεάζει τα καθήκοντα που επιλέγει, πόση προσπάθεια βάζει σε αυτά και το πώς αισθάνεται ενώ τα κάνει.

 

Βρήκε επίσης ότι, οι άνθρωποι μαθαίνουν όχι μόνο μέσα από το αποτέλεσμα των δικών τους πεποιθήσεων και προσδοκίων, αλλά και από «μοντελοποίηση» ή παρατηρώντας τους άλλους, μια ιδέα που οδήγησε στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνικής γνωστικής θεωρίας.

 

«Μόλις συνειδητοποίησα ότι το τηλεφώνημα δεν ήταν μια φάρσα που οργανώθηκε από τους συναδέλφους μου, νιώθω ακόμη πιο σουρεαλιστική για μένα αυτή την εξαιρετική τιμή», δήλωσε ο Bandura. «Το Μετάλλιο των Επιστημών αναγνωρίζει επίσης τις εκτεταμένες συνεισφορές των αρχών της ψυχολογίας στον ανθρώπινο διαφωτισμό και την ανθρώπινη βελτίωση».

 

Ο Albert Bandura θα λάβει το μετάλλιό του σε ειδική τελετή τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.

 

Διαβάστε τη ζωή και το έργο του Albert Bandura στο Psychology Hall of Fame.

 

------------------------------------------

 

Πηγή: Stanford University

Απόδοση – Επιμέλεια: Oμάδα psychologynow

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...