Super User

To Eπαγγελματικό Απόρρητο του Ψυχολόγου ως Θεσμός του Δικαίου

Ανακοίνωση σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Ψυχολογικά Θέματα», Τόμος 10, Τεύχος 1-2, 2004 και υπογράφεται από τον Στέργιο Βλαχόπουλο (Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και τον Δημήτρη Α. Χρηστίδη (Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στο επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου. Οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας των ψυχολόγων δεν έχουν, τουλάχιστον στην Ελλάδα, νομική ισχύ καθώς σε αυτόν περιέχονται «κατευθυντήριες γραμμές» οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τυπικό νόμο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζει έστω κατά τρόπο γενικό, ο ψυχολόγος το περιεχόμενο και την ερμηνεία των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας που σχετίζονται με το επαγγελματικό απόρρητο.

Στο άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται όλες οι σχετικές διατάξεις.

Το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου αποτελεί θεσμό κοινωνικά, ηθικά και νομικά κατοχυρωμένο. Ο ‘Ελληνας ψυχολόγος, αν και συχνά επικαλείται την ισχύ του – στο πλαίσιο του κλινικού και ερευνητικού του έργου- γνωρίζει σχετικά με αυτό κυρίως όσα περιέχονται στον Κώδικα Δεοντολογίας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (1997). Αυτά όμως αποτελούν θέμα ηθικής δέσμευσης και επαγγελματικών συνηθειών και δεν έχουν νομική ισχύ. Η παραβίαση των γενικών αρχών που έχουν τεθεί από κάποιο συλλογικό επαγγελματικό όργανο [στην περίπτωση που μελετάμε από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)] μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχικές κυρώσεις ή και σε διαγραφή ακόμη του παραβάτη από τον επαγγελματικό σύλλογο.

Η δυνατότητα όμως επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει επαρκώς ένα τόσο σημαντικό ατομικό δικαίωμα, όπως είναι η προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, το οποίο απορρέει άμεσα από τις Συνταγματικές Επιταγές για την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής [άρθρο 9§1 του Συντάγματος (Σ)], για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5§1 Σ) και για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2§1 Σ).

Για τη διασφάλιση λοιπόν της τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, το οποίο αποτελεί μέρος του ιδιωτικού απορρήτου, κρίθηκε επιβεβλημένη από την πλευρά της Πολιτείας η θέσπιση κανόνων δικαίου και ποινικών κυρώσεων. Με τον τρόπο αυτό, το έννομο αγαθό της προστασίας του απορρήτου απολαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία από το Κράτος.

Δείτε περισσότερα εδώ.