Super User

«Η Εποχή της Αυτονομίας». Ένας Οδηγός για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία

«Η Εποχή της Αυτονομίας». Ένας Οδηγός για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία

Mε μεγάλη χαρά και ευθύνη συμβάλλουμε στην προώθηση του καρπού της δουλειάς του Προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» που υλοποιεί η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ΙΨΥΠΕ) και την υποστήριξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

Πρόκειται για έναν εύχρηστο οδηγό για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή Pdf.

 

Από την εισαγωγή του οδηγού, παραθέτουμε το χαιρετισμό του καθηγητή Π. Σακελλαρόπουλου και της Μ. Λαζαρίδου, Επιστημονικής Διευθύντριας ΕΚΨ & ΨΥ.

 

«Ο ψυχικά ασθενής, ιδιαίτερα στην δυτική κουλτούρα, έχει πάρει πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στις κοινωνικές ομάδες.

 

Θεωρήθηκε ιερό πρόσωπο, πρόσωπο άξιο προστασίας, μάντης, καταραμένος, μολυσμένος, απόκληρος. Θεοποιήθηκε, προστατεύθηκε, βασανίστηκε. Τελικά, τέθηκε στο περιθώριο. Μέχρι η Ευρώπη να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι άνθρωπος, ισότιμο μέλος της κοινωνίας.

 

Στην Ελλάδα, η στροφή αυτή άργησε να γίνει, αλλά συντελείται σήμερα. Όσο περισσότερο οι ψυχικά ασθενείς ζουν μέσα στην κοινωνία, όσο περισσότερο σηκώνεται η «κουρτίνα» του στίγματος, τόσο πιο επιτακτικά τίθεται το ερώτημα : οι ψυχικά ασθενείς είναι πολίτες; Έχουν δικαιώματα που απορρέουν από την κατάστασή τους; Έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες;

 

Οι ψυχίατροι, η αστυνομία, οι συγγενείς, μπορούν να αντικαθιστούν τον ψυχικά ασθενή ως υποκείμενο απέναντι στο νόμο και το κοινωνικό γίγνεσθαι; Οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες, είναι όμως σαφείς:

 

Ο ψυχικά ασθενής είναι πολίτης, έχει δικαιώματα, όπως όλοι οι πολίτες, καθώς επίσης και υποχρεώσεις. Είναι υποκείμενο αυτόνομο. Ο νόμος υπάρχει για να τον προστατεύει και να τον βοηθά. Έτσι οδηγούμαστε στη συνηγορία και την αυτοσυνηγορία. Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ψυχικά ασθενή. Στην προσπάθεια ο ψυχικά ασθενής να νιώσει πολίτης που πάσχει από κάποια ασθένεια και όχι ασθενής που βρίσκεται μέσα σε μια κοινωνία που τον ανέχεται».

 

Κατεβάστε τον οδηγό εδώ.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος.

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...