PsychologyNow Team

Save the date: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE: «Άνθρωποι σε Μετάβαση - Τέχνη σε Μετάβαση»

Save the date: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE: «Άνθρωποι σε Μετάβαση - Τέχνη σε Μετάβαση»

PsychologyNow Team

Το 14o Φεστιβάλ ART4MORE με θεματική: «Άνθρωποι σε Μετάβαση - Τέχνη σε Μετάβαση» θα πραγματοποιηθεί 1-14 Νοεμβρίου 2021.


Χώροι υλοποίησης:

  • Αποβάθρες της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Αττικό Μετρό) / 1-14 Νοεμβρίου 2021
  • Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων / 12-14 Νοεμβρίου 2021

Η ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται συνεχώς σε μετάβαση. Το πεδίο της ψυχικής υγείας χαρακτηρίζεται επίσης από ποικίλες μεταβάσεις: από το άσυλο στην κοινότητα, από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από το άτομο στο πρόσωπο, από τη λύπη στη χαρά. Μια διαρκής κίνηση από το ένα σημείο στο άλλο, μια μετάβαση από ένα τέλος σε μια νέα αρχή.

Συχνά μαζί με την κρίση (ή εναλλάξ με αυτήν) χρησιμοποιείται ο όρος μετάβαση (transition) και η ίδια η μετάβαση σχετίζεται επίσης με την κρίση. Κατά τη διάρκεια της ζωής, το άτομο βιώνει διάφορες μεταβάσεις. Η μετάβαση συνήθως χρησιμοποιείται ταυτόσημα με την αλλαγή, συχνά μάλιστα με τη μεγάλη αλλαγή, που αφορά το άτομο ή ολόκληρο το σύστημα στο οποίο το άτομο ανήκει.

Η «μετάβαση» είναι μια περίοδος αλλαγής και μεταμόρφωσης, μια περίοδος που συνήθως αποτελεί καμπή για όλους όσοι εμπλέκονται, μια αλλαγή στην κατάσταση, μια μεταβολή στους ρόλους, μια νέα, διαφορετική αίσθηση του εαυτού που ζει σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι μεταβάσεις σηματοδοτούν την εξέλιξή μας: νέοι ρόλοι, νέες συμπεριφορές, νέες πεποιθήσεις. Η τέχνη δεν είναι παρά η αποτύπωση αυτών των μεταβάσεων.

Μέσω του Φεστιβάλ ART4MORE 2021 το θέμα της Ψυχικής Υγείας εισχωρεί στην καθημερινή τροχιά μετακίνησης του κοινού, για να καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος και μπορεί να είναι παρών κάθε στιγμή. Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση διαρκούς μετάβασης, όπου άνθρωπος και κοινωνίες μεταμορφώνονται και μετεξελίσσονται ραγδαία.

Το ART4MORE 2021 εξερευνά τη μεταβατική τέχνη και τη σύνδεσή της με τον ανθρώπινο ψυχισμό. Τα μέσα μετακίνησης και οι σύγχρονες συγκοινωνίες του κοινού της Αθήνας, οι αποβάθρες, πλατφόρμες, αλλά και άλλοι χώροι, χρησιμοποιούνται ως ο κύριος καλλιτεχνικός τόπος παρουσίασης των δράσεων του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνουν: Εκθέσεις, μορφές θεάτρου, εργαστήρια, ομιλίες και μουσικές παραστάσεις.

Α. ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ στις Αποβάθρες του Αττικό Μετρό και στο Σεράφειο

  1. Άνθρωποι σε Μετάβαση - Τέχνη σε Μετάβαση. Η συγκεκριμένη ενότητα αφορά τη φιλοξενία 15 έργων κοινωνικού design, φωτογραφίας και εικονογράφησης, με θέμα την Ψυχική Υγεία, από καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα οποία θα εκτεθούν για 14 ημέρες στις Αποβάθρες του Αττικό Μετρό
  2. Art Residencies έκθεση , με φοιτητές - καλλιτέχνες από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής (dasta.asfa.gr), που θα φιλοξενηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
  3. Φωτογραφική Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που θα φιλοξενηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Β. ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / Η Τέχνη ως "Μεταβατικός Χώρος" / Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

  1. Βιωματικό εργαστήριο: Ζωγραφίζοντας τον Χάρτη της Μετάβασης. Από την Αφροδίτη Πανταγούτσου, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια.
  2. Διαλογισμός mindfulness: Βιωματική «μετάβαση» από την εσωτερίκευση στην δημιουργικότητα και την τέχνη. Από τη Νατάσα Παπαζαφειροπουλου, Mindfulness expert
  3. «Παι-ζω με τις αλλαγές» Εργαστήριο δημιουργικής δράσης και θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες. Από τη Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγο.
  4. Η μετάβαση από την κοινωνικότητα στην ατομικότητα, Μια εικαστική δήλωση. Από την Κατερίνα Νάσια Ραμαντάνη, Εικαστική Θεραπεύτρια

Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ*

Γυναίκες μαχήτριες

Μια σύγχρονη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση με στόχο να αναδειχθεί η πανταχού παρούσα γυναικεία μορφή που όλα αυτά τα χρόνια κρύβονταν πίσω από τη σκιά των ανδρών. Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου

* Και επιπλέον παράσταση που θα ανακοινωθεί σύντομα

Δ. ΟΜΙΛΙΕΣ

Forum «Η Μετάβαση ως Αλλαγή μετά από την Κρίση»

Ε. ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλλη και το συγκρότημα “On the Road”

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...