Super User

Το Γραφείο Συνηγορίας για Ζητήματα Ψυχικής Υγείας έγινε πραγματικότητα

Το Γραφείο Συνηγορίας για Ζητήματα Ψυχικής Υγείας έγινε πραγματικότητα

Mια σημαντική πρωτοβουλία για ένα σοβαρό και άρρητο ζήτημα, όπως είναι τα δικαιώματα ασθενών με μείζονα ή ελάσσονα ψυχικά προβλήματα, υλοποιείται αυτές τις μέρες. Πρόκειται για την «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, με εταίρους την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων.

 

Δεδομένου ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι ψυχικά πάσχοντες αποτελούν τα πιο συχνά θύματα διακρίσεων ακόμη και στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, η συγκεκριμένη πιλοτική ενέργεια (αρχικής διάρκειας ενός χρόνου) φιλοδοξεί να βελτιώσει πρακτικά και ουσιαστικά τις ζωές ατόμων και ομάδων αποκλεισμένων από το Δίκαιο και την εκπροσώπηση.

 

«Αυτή τη στιγμή στο Δαφνί υπάρχει ασθενής με κάταγμα ισχίου εδώ και 3 χρόνια, που δεν χειρουργήθηκε γιατί υπάρχει (έγγραφη) διάγνωση διευθυντή του ΚΑΤ ότι λόγω της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχει, στην περίπτωσή του δεν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής γύρισε στο ψυχιατρείο και, εκτός της ψυχικής ασθένειας, δεν μπορεί καν να κινηθεί».

 

Αυτή ήταν μία από τις πιο ακραίες αφηγήσεις που ακούστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος στα γραφεία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

 

Όπως έγινε γνωστό, ακόμα και πιο απλές διαδικασίες, όπως η δυνατότητα να υποβληθεί ένας ασθενής ψυχιατρείου σε μια μαγνητική τομογραφία σε άλλο νοσοκομείο, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά δύσκολες.

 

Αν συμπεριφορές του τύπου «μην αφήνετε μπροστά μου στην ουρά τον τρελό» σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση είναι διαδεδομένες και συχνά περνούν απαρατήρητες, υπάρχουν σοβαρότερα περιστατικά για τα οποία δεν μαθαίνουμε ποτέ.

 

Στη χθεσινή εκδήλωση, για παράδειγμα, έγινε αναφορά σε καταγγελία που έφτασε στον Συνήγορο του Πολίτη για ασθενή, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πίνοντας καυστικό υγρό.

 

Οδηγήθηκε σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας και, ενώ το πρώτιστο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των εσωτερικών εγκαυμάτων, οι αρμόδιοι έλεγαν: «Πίσω από το περιστατικό υπάρχει κατάθλιψη, άρα εγώ δεν μπορώ να χειριστώ το παθολογικό πρόβλημα».

 

Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να γυρνά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επί 25 μέρες και στο τέλος να πεθάνει.

 

Ιστορίες ανθρώπων, των οποίων τα στοιχειώδη δικαιώματα πολλές φορές αμφισβητούνται ακόμα και από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

 

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα ασθενούς στο Δαφνί, του απαγορεύτηκε να προαυλιστεί πάνω από 15 λεπτά αντί για διάστημα δύο ωρών που προβλεπόταν.

 

Οταν ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε στον συνοδό του, εκείνος του απάντησε «πες το, αλλά ποιος θα σε πιστέψει;».

 

Κέντρο όλων των δράσεων της πλατφόρμας -που περιλαμβάνει σύμπραξη ψυχιάτρων, ψυχολόγων και δικηγόρων- θα αποτελέσει το Γραφείο Συνηγορίας.

 

Το Γραφείο Συνηγορίας θα υποδέχεται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, θα καταγράφει καταγγελίες παραβίασης δικαιωμάτων, παρέχοντας (δωρεάν) ενημέρωση, δικτύωση, νομική βοήθεια.

 

Θα υποδέχεται ακόμα επαγγελματίες υγείας και συναφών κλάδων, αλλά και κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται δικαιώματα εξαιτίας εν εξελίξει ψυχικής διαταραχής.

 

Παράλληλες δράσεις του προγράμματος θα είναι η πιλοτική καταγραφή περιστατικών παραβίασης, η συγγραφή εγχειριδίου για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία και πάνω από όλα η προσπάθεια να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η συνηγορία για τους ψυχικά ασθενείς.

 

Ζητήματα που συνδέουν το ενδοψυχικό με το διαπροσωπικό ξεκινούν από την παθολογία και φτάνουν στην κοινωνική παθολογία, σε μια χώρα όπου ακόμα δεν εφαρμόζεται, από δικαστές και ψυχιάτρους, ο νόμος 2071 του 1992, που παρέχει νομική προστασία σε όλους τους ακούσια έγκλειστους σε ψυχιατρεία, οι οποίοι αγνοούν παντελώς τα δικαιώματά τους.

 

Πληροφορίες:

Για επικοινωνία με το «Γραφείο Συνηγορίας για Ζητήματα Ψυχικής Υγείας», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του στην Αρριανού 7 στο Παγκράτι ή στο τηλ. 2107238009 (ώρες λειτουργίας: Δευτ. 11.00-15.00, Τετ. 16.00-20.00, Παρ. 18.00-21.00).

 

-----------------------

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...