Απονομή της Πιστοποίησης ΕυρωΨύ (EuroPsy) στους Ψυχολόγους της Ελλάδας

λογότυπο του ΕυρωΨύ - EuroPsy

Η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ψυχολογίας απονέμεται και στην Ελλάδα από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία. Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ της EFPA τον Μάρτιο του 2013 ενέκρινε την Απονομή του ΕυρωΨύ στη χώρα μας. ‘Οσοι ψυχολόγοι λοιπόν κατέχουν ήδη τα κριτήρια του ΕυρωΨύ, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ. Για όσους δεν κατέχουν τα κριτήρια αυτά ισχύει έως την 31 Μαρτίου 2016 η περίοδος των μεταβατικών διατάξεων. Έτσι, οι Έλληνες ψυχολόγοι ενώνουν πλέον τις δυνάμεις τους με τους ψυχολόγους άλλων 16 Ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Εσθονίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Τουρκίας, Τσεχίας, Φινλανδίας) για την περαιτέρω εδραίωση και διάδοση του ΕυρωΨύ. Οι υπόλοιπες χώρες είναι στο στάδιο υποβολής της αίτησής τους.

Το ΕυρωΨύ είναι μια Πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA), η οποία καθορίζει τα κριτήρια της επάρκειας του σύγχρονου Ευρωπαίου επαγγελματία ψυχολόγου όσον αφορά στην ακαδημαϊκή του εκπαίδευση και την επαγγελματική του κατάρτιση. Τα κριτήρια καθορίσθηκαν από Επιτροπή της EFPA. Στη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες ψυχολόγοι  εργάσθηκαν επί δεκαπενταετία υπό την ηγεσία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ingrid Lunt και με τη συμμετοχή του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημητρίου Γεώργα.

Αυτή η Πιστοποίηση είναι εθελοντική και σέβεται τους νόμους του κάθε Ευρωπαϊκού Κράτους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή του είναι η κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου από τον ενδιαφερόμενο στη χώρα απονομής του Πιστοποιητικού. Απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες ψυχολόγους της κάθε χώρας, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή μη σε οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εταιρεία ή επαγγελματικό σύλλογο. Λόγω των ανωτέρω χαρακτηριστικών του το ΕυρωΨύ αντιμετωπίζεται σοβαρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης των επαγγελματιών ψυχολόγων και την προστασία του πολίτη στην Ευρώπη.

Κριτήρια για την απονομή του ΕυρωΨύ

Το ΕυρωΨύ απονέμεται σε ψυχολόγους που έχουν τουλάχιστον πέντε έτη παν/κής εκπαίδευσης στην Ψυχολογία, ήτοι τουλάχιστον 3 χρόνια προπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία, τουλάχιστον 2 χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία   και ένα χρόνο πρακτικής άσκησης υπό εποπτεία. Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις διαμορφώνουν ένα προφίλ κατεύθυνσης σπουδών και πρακτικής άσκησης, το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει κανείς στο μέλλον περαιτέρω εκπαίδευση ή/και επαγγελματική κατάρτιση και σε άλλη κατεύθυνση, ώστε να μπορεί να εργασθεί με επάρκεια και σε άλλους τομείς της Ψυχολογίας.

Έχουν ήδη προσδιορισθεί τέσσερις γενικές κατευθύνσεις: Κλινική/Υγεία, Σχολική/Εκπαιδευτική, Εργασιακή/ Οργανωτική και  Άλλη. Έτσι, το ΕυρωΨύ πιστοποιεί ότι ο ψυχολόγος κατέχει: α) υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αφού απαιτείται και μεταπτυχιακός τίτλος, β) υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης (επαγγελματική εμπειρία), αφού απαιτείται ένα έτος πρακτικής άσκησης υπό εποπτεία ψυχολόγου, γ) δυνατότητα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αφού οι νέες του καταρτίσεις, ακαδημαϊκές ή/και επαγγελματικές, κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου, καταγράφονται και προσμετρώνται.

Επιπλέον του βασικού ΕυρωΨύ, προβλέπονται και ΕυρωΨύ Εξειδικευμένων Προσόντων. Ήδη σε ορισμένες χώρες έχει τεθεί σε εφαρμογή το ΕυρωΨύ Εξειδικευμένων Προσόντων στην Ψυχοθεραπεία. Προετοιμάζεται αυτό της Οργανωτικής Ψυχολογίας, καθώς και άλλα.

Πρέπει να τονισθεί ότι το ΕυρωΨύ απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ και όχι από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Απονομής, o ρόλος της οποίας είναι η εξέταση της αίτησης του υποψηφίου και η εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απονομής, εάν η αίτηση πληροί τα κριτήρια απονομής του ΕυρωΨύ.

Προϋποθέσεις και Οφέλη

Ο νέος απόφοιτος των ελληνικών παν/κών τμημάτων, για να καταστεί κάτοχος του βασικού ΕυρωΨύ, επιπλέον του πτυχίου Ψυχολογίας θα πρέπει να έχει και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία, πρακτική άσκηση ενός έτους υπό εποπτεία ψυχολόγου, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο μεταπτυχιακός τίτλος μπορεί να είναι από ελληνικό τμήμα Ψυχολογίας ή εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία αλλοδαπό παν/κό τμήμα Ψυχολογίας ή από μη ψυχολογικό τμήμα, ελληνικό ή εγκεκριμένο αλλοδαπό, του οποίου η κύρια κατεύθυνση είναι μέσα στο εύρος της ψυχολογικής επιστήμης (αυτό θα κρίνεται από την Εθνική Επιτροπή Απονομής).

Η πρακτική άσκηση ενός έτους υπό εποπτεία ψυχολόγου, κατά κανόνα, εμπεριέχεται στα ελληνικά ή αλλοδαπά μεταπτυχιακά προγράμματα. Αν δεν εμπεριέχεται ή υπολείπεται σε ώρες, θα μπορεί κανείς να την πραγματοποιήσει εξ ολοκλήρου ή να συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες σε φορείς και  υπό την εποπτεία ψυχολόγων που έχουν  εγκριθεί  από την Εθνική Επιτροπή Απονομής.

Το όφελος για τους νέους επαγγελματίες ψυχολόγους από την απόκτηση αυτής της Πιστοποίησης  είναι ότι τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους προσόντα θα είναι ελεγμένα και κωδικοποιημένα και επομένως συγκρίσιμα  και κυρίως επισκέψιμα από τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, εργοδότη ή πελάτη, αφού οι κάτοχοι του ΕυρωΨύ θα εγγράφονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων της EFPA. Το ΕυρωΨύ προσφέρει  επιπλέον αξιοπιστία και διαφάνεια.

Ο ήδη επαγγελματίας ψυχολόγος, που πιθανώς υπολείπεται σε ορισμένα εκ των ανωτέρω κριτηρίων (κυρίως μεταπτυχιακού τίτλου ή πρακτικής άσκησης ενός έτους υπό εποπτεία ψυχολόγου), για να καταστεί κάτοχος του ΕυρωΨύ  θα πρέπει: να υποβάλει τους παν/κούς του τίτλους και   την άδεια άσκησης  επαγγέλματος, να εκθέσει την εργασιακή του κατάσταση συνοδευόμενη από τα νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία καθώς και αποδεικτικά στοιχεία συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (π.χ. συμμετοχή σε συνέδρια, ομιλίες, συγγραφή άρθρων, βιβλίων κ.λπ.). Η επαγγελματική του εργασία απαιτείται να είναι συνολικής διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μετά την παρέλευση της τριετίας, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2016, η μεταβατική αυτή περίοδος θα τερματισθεί οριστικά και θα απαιτούνται πλέον  για όλους τα κανονικά προσόντα του ΕυρωΨύ. Γιά τον λόγο αυτόν, όλοι οι ήδη επαγγελματίες ψυχολόγοι θα πρέπει, εντός του διαστήματος αυτού, να καταθέσουν αίτηση απονομής του ΕυρωΨύ.

Επίσης, υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι ήδη επαγγελματίες θα πρέπει να αιτηθούν τώρα το ΕυρωΨύ. Ο πρώτος είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι ψυχολόγοι, για να αποκτήσουν αργότερα το ΕυρωΨύ των Εξειδικευμένων Προσόντων (π.χ. στην Ψυχοθεραπεία ή σε  άλλους τομείς), θα πρέπει να έχουν ήδη το βασικό ΕυρωΨύ. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να το αποκτήσουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι την εποπτεία των νέων ψυχολόγων, κατά την πρακτική άσκηση του ενός έτους, θα μπορούν να την ασκούν μόνο όσοι έχουν ήδη το βασικό ΕυρωΨύ. Συνεπώς, ο σημερινός επαγγελματίας ψυχολόγος, για να μπορεί κάποια στιγμή να ασκήσει το έργο της Εποπτείας για το ΕυρωΨύ, θα πρέπει και ο ίδιος να το κατέχει. Διαφορετικά θα αποκλείεται.

Κόστος Απονομής και Διατήρησης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο ΕυρωΨύ

Στη Γενική Συνέλευση της EFPA (Ιούλιος 2013) αποσαφηνίστηκαν ορισμένες οικονομικές παράμετροι σχετικά με το κόστος του ΕυρωΨύ και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Έτσι, το κόστος του ΕυρωΨύ θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα ακόλουθα: πάγια ετήσια συνδρομή χορηγήσεων ΕυρωΨύ, συνδρομή εγγραφής (κάθε επτά χρόνια), ετήσια συνδρομή διατήρησης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο ΕυρωΨύ, έξοδα διαχείρισης του φακέλου, καταβολή ΦΠΑ για κάθε  ΕυρωΨύ ψυχολόγου μη μέλους ΣΕΨ-ΕΛΨΕ.

Βάσει των ανωτέρω ανελαστικών εξόδων η Εθνική Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ καθόρισε το ακόλουθο κόστος του ΕυρωΨύ για τη χώρα μας:

• Συνδρομή Εγγραφής (καταβάλλεται κάθε επτά χρόνια):
  • Μέλη ΣΕΨ-ΕΛΨΕ : 90 €
  • Μη μέλη ΣΕΨ-ΕΛΨΕ : 150 €
  • Συνδρομή Διατήρησης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο ΕυρωΨύ (καταβάλλεται κάθε χρόνο):
  • Μέλη ΣΕΨ-ΕΛΨΕ : 60 €
  • Μη μέλη ΣΕΨ-ΕΛΨΕ : 130 €

Διαβάστε περισσότερα για το ΕυρωΨύ.

Αναζητήστε την αίτηση, πληροφορίες και τα άλλα απαραίτητα προς συμπλήρωση έγγραφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων: seps.gr/europsy

Η κατάθεση της αίτησης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και μπορείτε να την στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: europsygreece@seps.gr

Η Εθνική Επιτροπή Απονομής του ΕυρωΨύ (Ελλάδος)

Ο Πρόεδρος                                         Ο Συν-Πρόεδρος