PsychologyNow Team

Generation Z: Τι θέλουν οι έφηβοι να ξέρουμε για αυτούς;

Generation Z: Τι θέλουν οι έφηβοι να ξέρουμε για αυτούς;

PsychologyNow Team

Έχουμε συνηθίσει, τα περισσότερα πράγματα που ακούμε για τους εφήβους να προέρχονται από ενήλικες. Όμως οι αναφορές σε αυτούς γίνονται, τις περισσότερες φορές, για αυτούς αλλά χωρίς αυτούς. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), πραγματοποίησαν την Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 18:30 μια διαδικτυακή συζήτηση από εφήβους για τους εφήβους.


Έντεκα νέοι από 15 έως 18 ετών, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα πιο ακριτικά χωριά της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Tipping Point, που βοηθά μαθητές και φοιτητές να διασυνδεθούν με ανθρώπους-πρότυπα ή αλλιώς «μέντορες», έγιναν οι ομιλητές της 41ης συζήτησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ και μίλησαν για όλα όσα πιστεύουν πως πρέπει να ξέρουμε για αυτούς.

Από τον χαρακτηρισμό «η γενιά του Internet» και την εκπαίδευση που λαμβάνουν σήμερα, μέχρι το θέμα των προτύπων, της ευθύνης αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχολογία τους, οι 11 έφηβοι ομιλητές μίλησαν για τη ζωή τους και τις ανησυχίες τους, ενώ απάντησαν live στις ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από συνομηλίκους τους, όσο και από γονείς, σε μία συζήτηση που είχε τεράστια συμμετοχή του κοινού με εκατοντάδες ερωτήσεις και σχόλια.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη γενιά μας είναι ότι είμαστε δικτυωμένοι, δήλωσε η Μαίρη Αυγερινάκου (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Αμφίκλεια) συμπληρώνοντας πως η εκπαίδευση, οι αγορές, η επαφή με τους φίλους μας γίνονται πλέον διαδικτυακά. Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό «γενιά του internet», ο Γιώργος Γκρέστας (μαθητής Α’ Λυκείου, Ιωάννινα) σχολίασε πως το κινητό είναι προέκταση του χεριού μας. Το χρησιμοποιούμε όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για δουλειές. Το internet είναι μέρος της καθημερινότητας και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει στο μέλλον, ενώ σχετικά με τη χρήση των social media η Σταυρούλα Μαρία Στενού (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Λήμνος) ανέφερε πως οι δυνατότητες εξατομίκευσης που προσφέρουν τα social media σε βοηθούν να δημιουργήσεις έναν μικρό κόσμο στον οποίο νιώθεις άνετα και δεν νιώθεις ότι κρίνεσαι, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην πραγματική σου ζωή. Νιώθεις παντοδύναμος και αυτό μπορεί να στο δώσει μόνο το διαδίκτυο.

Σχετικά με τον τρόπο που ενημερώνονται και τη σχέση τους με τα ΜΜΕ, η Ελπίδα Μπέση (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Ν. Σμύρνη) δήλωσε: το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ευρέως για γρήγορη αλλά και έγκυρη ενημέρωση, αν ξέρουμε πού να ψάξουμε. Νομίζω προσφέρει και άλλο ένα πλεονέκτημα: μπορούμε να επιλέγουμε ποιες ειδήσεις θα ακούσουμε και να τις κοινοποιήσουμε σε συνομηλίκους μας.

Για το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των νέων, ο Στέλιος Βοσκάκης (μαθητής Γ’ Λυκείου, Ρέθυμνο) ανέφερε πως το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα το χαρακτηρίζουν δυο λέξεις: υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση. Η μεγαλύτερη παθογένεια, που δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί, είναι τα φροντιστήρια. Υπάρχει ανασφάλεια σε όλους μας. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που συνεχώς αναδεικνύεται ο ρόλος των Πανελληνίων.

Σχετικά με τη νέα συνθήκη της τηλεκπαίδευσης που βιώνουν όλοι οι μαθητές τον τελευταίο χρόνο, η Ευαγγελία Ηλιόγλου (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Καλλιθέα) ανέφερε πως σαφέστατα δεν είναι ο σωστός τρόπος, όμως δεν υπήρχε άλλη λύση. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε αν ήμασταν στο σχολείο. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει να βρίσκουμε πάντα τη θετική πλευρά. Ενώ η Ελένη Μίχα (μαθήτρια Β’ Λυκείου, Ασπρόπυργος) συμπλήρωσε πως όσο καλό κι αν ήταν το σύστημα τηλεκπαίδευσης, πλέον μας έχει κουράσει. Μιλάμε και διαβάζουμε μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα. Πρέπει να γυρίσουμε στο σχολείο.

Σε θέματα που σχετίζονται με  το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που λαμβάνουν, όπως η απουσία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής ή η ελλιπής ενημέρωση για την χρήση ουσιών αναφέρθηκε η Ιωάννα Πεολίδου (μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, Μαρούσι): Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι ανύπαρκτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι μαθητές καταφεύγουν σε εξωτερικούς παράγοντες για να μάθουν για τη σεξουαλικότητα, ενώ στο θέμα των ουσιών γίνεται αναφορά επειδή είναι κομμάτι της διδακτικής ύλης.

Ο Χασάν Μολλά – Ογλού (μαθητής Β΄ Λυκείου, Ξάνθη) αναφέρθηκε στις ανησυχίες των μεγαλύτερων για τα πρότυπα των σημερινών νέων και την trap μουσική που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους σχολιάζοντας πως πράγματι η trap είναι τώρα στη μόδα αλλά δεν σημαίνει πως θα είναι πάντα. Δεν είσαι ό,τι μουσική ακούς. Ο καθένας ακούει διαφορετικά είδη μουσικής.

Αναφερόμενη στην ευθύνη των νέων όπως για παράδειγμα εν μέσω πανδημίας, η Σελβίνα Υμεράι (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Βάρδα Ηλείας) σχολίασε πως δεν φταίνε μόνο οι νέοι... Μας κατηγορούσαν ότι δεν προσέχουμε, ότι δεν φοράμε τη μάσκα όμως οι μεγαλύτεροι έβγαιναν στις ειδήσεις και δεν φορούσαν μάσκα ή έλεγαν ότι δεν πιστεύουν στον ιό, ενώ η Αναστασία Καμπουρίδη (μαθήτρια Α’ Λυκείου, Σπάτα) υπογράμμισε πως από τη στιγμή που βιώνουμε μια πανδημία, δεν υφίσταται να φταίνε μόνο ορισμένες ομάδες ατόμων. Ναι, έχουμε ευθύνη και οι νέοι αλλά δεν ευθυνόμαστε μόνο εμείς. Είναι σημαντικό όλοι να σκεφτόμαστε το συλλογικό καλό.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ, είτε αυτοί συμμετέχουν ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών είτε αυτοπροσώπως, εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...