PsychologyNow Team

Ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας - Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας - Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

PsychologyNow Team

Το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές που διαμένουν στους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου.


Κατά την οκταετή λειτουργία του το Κέντρο Ημέρας έχει καλύψει τις ανάγκες για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε περισσότερους από 1.400 συνανθρώπους μας.

Το 2020 ήταν μια αρκετά διαφορετική και ιδιαίτερη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας το Κέντρο Ημέρας συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, οι οποίες εμπλουτίστηκαν και προσαρμόστηκαν στις αλλαγές και τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το Νίκο Ρωμανάκη, ψυχολόγο - Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας, «διανύουμε αδιαμφισβήτητα μια μαζική ψυχοπιεστική συνθήκη κατά την οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψης και ψυχικής κόπωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι μας μιλούν πλέον για την πανδημία ως ένα επιβαρυντικό και σε πολλές περιπτώσεις αποσταθεροποιητικό παράγοντα της ζωής τους. Ως εκ τούτου παρατηρούμε πλέον στην κλινική μας εμπειρία πολύ συχνά δυσκολίες προσαρμογής στη νέα αυτή πραγματικότητα, καθώς επίσης και αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα, που έχουν πυροδοτηθεί σε πολλούς συνανθρώπους μας την περίοδο αυτή».   

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα για το έτος 2020:

  • Προσφέρθηκαν συνολικά υπηρεσίες σε 422 ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
  • Εξυπηρετήθηκαν 170 αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πιο συχνό αναφερόμενο πρόβλημα ήταν το άγχος (48%) καθώς ένα στα δύο άτομα προσήλθαν με αυτό ως βασικό σύμπτωμα. Το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα αφορούσε σε κάποια συναισθηματική διαταραχή (17%) και το τρίτο αφορούσε σε ψυχωσική διαταραχή (14%).
  • Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2020 αυξήθηκαν σημαντικά οι άνθρωποι άνω τον 65 που απευθύνθηκαν στο Κέντρο μας. Η στατιστικά σημαντική αυτή αύξηση μπορεί να συνδεθεί με την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία η ηλικιακή αυτή ομάδα δοκιμάστηκε πολύ τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν ενώ το 2019 μόλις το 6,4% των νέων αιτημάτων αφορούσε σε άτομα άνω των 65, το ποσοστό αυτό το 2020 αυξήθηκε σε 15,6%.
  • Η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ημέρας στηρίζει την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας 10306 για τον κορονοϊό από την έναρξη της λειτουργίας της τον Απρίλιο 2020, μέχρι και σήμερα. Το παραπάνω διάστημα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου υποστήριξαν περισσότερες από 700 κλήσεις ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που κάλεσαν ζητώντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Παράλληλα, το Κέντρο Ημέρας οργανώνει και συντονίζει 8 διαδικτυακές ομάδες που έχουν ψυχοθεραπευτικό, υποστηρικτικό και αποκαταστασιακό χαρακτήρα. Κατά το παρόν διάστημα στο οποίο οι ευκαιρίες για κοινωνική επαφή έχουν μειωθεί δραματικά και επιβλήθηκε η λεγόμενη κοινωνική απόσταση (social distancing), οι ομάδες αυτές παρέχουν μια χρήσιμη αλλά και αναγκαία υποστήριξη και δυνατότητα επικοινωνίας στα μέλη τους, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη του σχετίζεσθαι και του συναισθηματικού μοιράσματος.
  • Για την εξυπηρέτηση ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρέχεται η δυνατότητα για εξ΄ αποστάσεως συνεδρίες, μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Η έρευνα αξιολόγησης στους εξυπηρετούμενους του Κέντρου που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το πρώτο lockdown, έδειξε ότι η πλειοψηφία εκτίμησε ως ιδιαίτερα βοηθητική την εξ΄ αποστάσεως θεραπεία κατά τις δεδομένες συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Ρωμανάκης, «κατά τη νέα αυτή χρονιά εκτιμούμε ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ανάγκες σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο στα άτομα με ψυχική νόσο όσο και σε άλλες ψυχικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, τρίτη ηλικία, ασθενείς Covid-19 και συγγενείς τους, συγγενείς θανόντων από Covid-19). Επομένως, είναι σημαντικό οι κοινοτικές δομές ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ψυχικών διαταραχών».

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας και παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών που διαμένουν στους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, κατόπιν ραντεβού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 95 19 309.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...