Τραϊάνα Αθανασιάδου

10306 - Δωρεάν Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης | Μία ανώνυμη γραμμή πρώτων ψυχικών βοηθειών

10306 - Δωρεάν Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης | Μία ανώνυμη γραμμή πρώτων ψυχικών βοηθειών

Τραϊάνα Αθανασιάδου
γυναίκα τηλεφωνεί στο 10306 την Δωρεάν Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
Image credit: Ivan Samkov / pexels.com

Καμιά φορά θέλουμε να μιλήσουμε χωρίς να ξέρουμε πως να ξεκινήσουμε και τι ακριβώς να πούμε, μια γραμμή υποστήριξης θα μας ανακουφίσει και θα μας βοηθήσει για αρχή να εντοπίσουμε το νήμα.


Το 10306 Ξανασυστήνεται !

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο από μία πρωτοβουλία ανθρώπων της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος ήταν η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης λόγω της έξαρσης του ιού SARS-CoV-2 και του κινδύνου της λοίμωξης COVID-19. Στην αρχή ήταν ένα σταθερό τηλέφωνο που προωθούσε τα τηλέφωνα των ειδικών.

Ο συντονισμός και κυρίως η όρεξη των ανθρώπων που ξεκίνησαν οδήγησε στο πενταψήφιο αριθμό που είναι δωρεάν και σε 24ωρη λειτουργία. Το δίκτυο μεγάλωσε με πολλούς φορείς να συμμετέχουν με την εμπλοκή της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Τους δύο πρώτους μήνες η Γραμμή δέχτηκε περισσότερα από 25.000 τηλεφωνήματα. Στα οποία «άκουσε» τον φόβο, το άγχος, την ανησυχία και την μοναξιά των ανθρώπων λόγω της πανδημίας. Άκουσε όμως και προσωπικές ιστορίες, μυστικά και εξομολογήσεις. Ίσως το τηλεφώνημα να ξεκινούσε με τον κορονοϊό, όμως «κυλούσε» στο σπίτι του καθενός, στους ανθρώπους του, στα ανεκπλήρωτα του και στα εκπληρωμένα!

Σιγά - σιγά οι άνθρωποι που καλούσαν δίνανε μια νέα ταυτότητα στην γραμμή και ανέδειξαν την μεγάλη ανάγκη για στήριξη, εμπεριστατωμένη ενημέρωση, καθοδήγηση σχετικά με υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και το δικαίωμα στην πρόσβαση στην Ψυχική Υγεία.

Άνθρωποι που δεν είχαν μιλήσει ποτέ με επαγγελματία Ψυχικής Υγείας, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανέδειξαν νέες ανάγκες.


Διαβάστε σχετικά: Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης


Έτσι, το 10306 βρίσκεται κοντά στον κάθε άνθρωπο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την Ψυχική Υγεία.

Συγκεκριμένα:

  • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ανά την επικράτεια. Παιδοψυχίατροι και Ψυχολόγοι με ειδίκευση στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, συμβουλευτική γονέων αλλά και υποστήριξη της τρίτης ηλικίας.
  • Αντιμετώπιση οξέων περιστατικών και διασύνδεση με ανάλογες υπηρεσίες και φορείς. Υποστήριξη ατόμων που φέρουν ήδη κάποιο ψυχικό νόσημα και στήριξη και καθοδήγηση των οικογενειών τους με παραπομπές και ενημέρωση.
  • Δυνατότητα τηλε-ψυχοθεραπείας. Μια προσπάθεια να έχουν όλοι πρόσβαση στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας.
  • Διασύνδεση επαγγελματιών Υγείας, Ψυχικής και μη, ανά την επικράτεια. Στόχος είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών υγείας που θα στηρίζει κάθε επαγγελματία υγείας σε κάθε περιοχή με σκοπό την πολυεπίπεδη προσέγγιση της Υγείας του ατόμου.
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, κ.λπ.

Πόσες φορές επισκεπτόμαστε κάποιον παθολόγο και ακούμε την φράση «Είσαι μια χαρά, άγχος είναι», το 10306 θέλει να είναι δίπλα στον γιατρό αλλά και στον θεραπευόμενο, ώστε να συμβάλλει στην βέλτιστη λύση μέσω διασύνδεσης και άλλων φορέων και όχι μόνο! Όλοι μας έχουμε ερωτήματα και προβληματισμούς πάσης φύσεως που ίσως να μη θέτουμε ποτέ, ερωτήματα που συνήθως μας απασχολούν μικρές ώρες και ψάχνουμε απαντήσεις σε μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Ό, τι και να μας απασχολεί, το 10306 πλέον αποτελεί έναν κόμβο υπηρεσιών υγείας, είναι 24ωρη γραμμή, δωρεάν και φυσικά τηρείται η ανωνυμία, μιας που ο καλών δεν χρειάζεται να δώσει στοιχεία πέρα από κάποια βασικά δημογραφικά που εξυπηρετούν την διαδικασία, όπως η ηλικία.

Οι περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Μέσα από την ανάδειξη νέων αναγκών επαναπροσδιορίστηκε ο ρόλος της γραμμής 10306 και μετεξελίσσεται σε μια Εθνική Γραμμή κοντά στον πολίτη. Σε όλο αυτό συνέβαλε η στήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ως Μέγας Δωρητής!

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε είπε: Έχω κάτι να πω διάφανο και ακατάληπτο. Σαν κελαηδητό σε ώρα πολέμου. Καμιά φορά θέλουμε να μιλήσουμε χωρίς να ξέρουμε πως να ξεκινήσουμε και τι ακριβώς να πούμε, μια γραμμή υποστήριξης θα μας ανακουφίσει και θα μας βοηθήσει για αρχή να εντοπίσουμε το νήμα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...