banner2
psychologist-banner-2
thumb

Βιογραφία: Martin Seligman

- Βιογραφίες
13 Δεκεμβρίου 2018

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων είναι ότι τείνουν να πιστεύουν ότι τα άσχημα γεγονότα θα διαρκέσουν πολύ καιρό, θα υπονομεύσουν ό,τι κάνουν και ότι είναι δικό τους το λάθος. Οι αισιόδοξοι τείνουν να πιστεύουν ότι η ήττα είναι απλά μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, την αντιλαμβάνονται ως μια πρόκληση και προσπαθούν ακόμη περισσότερο.

Martin Seligman, Learned Optimism, 1991.


Αυτή είναι η ουσία της μακρόχρονης έρευνας και μελέτης, που διεξήγαγε ο Martin Seligman, κορυφαίος Αμερικανός ψυχολόγος, πατέρας της θετικής ψυχολογίας και πρωτοπόρος της θεωρίας της “μαθημένης αβοηθησίας”.

Γεννημένος στο Αλμπάνι της Νέας Υόρκης, ο Seligman αποφοίτησε με την ύψιστη διάκριση από το Princeton University το 1964. Έλαβε το διδακτορικό του στην ψυχολογία το 1967 από το University of Pennsylvania. Έγινε μέλος του προσωπικού στο Cornell University ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα επέστρεψε για να διδάξει στο University of Pennsylvania. Κατά την διάρκεια και μετά το διδακτορικό του, δούλεψε στην θεωρία της “μαθημένης αβοηθησίας”, την οποία εξήγησε ως μια ψυχολογική ασθένεια στην οποία ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αδύναμο μπροστά σε μια κατάσταση. Παρατήρησε ότι συνήθως οι άνθρωποι, τα παρατάνε αντί να παλέψουν για τον έλεγχο μίας κατάστασης. O Seligman βρήκε ότι αυτή η θέση σχετίζεται με τη ρίζα της κατάθλιψης και η έρευνα του οδήγησε στην πρόληψη και στην προσπάθεια θεραπεία της.

Το 1995, ο Martin Seligman είχε μια τυχαία συζήτηση με την κόρη του, που άλλαξε την οπτική και το επίκεντρο της έρευνας του. Καθώς καθάριζε το γρασίδι, ο Seligman νευρίασε και φώναξε στην κόρη του. Η κόρη του τού είπε, ότι εκείνη είχε σταματήσει να παραπονιέται από τα πέντε της και αφού μπόρεσε αυτή να το κάνει, μπορούσε και αυτός να σταματήσει να είναι στριφνός. Ο Seligman εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η κλινική ψυχολογία εστίαζε εκείνη τη στιγμή μόνο στην θεραπεία μίας δυστυχισμένης κατάστασης. Η Ψυχολογία ήταν επίσης αναγκαία για την ενίσχυση και τη διάδοση των υγιών συνθηκών, ιδεών και καταστάσεων. Ήθελε να ανακαλύψει τι κάνει τους ανθρώπους ικανοποιημένους και χαρούμενους. Η δουλειά του με τον Christopher, τον οδήγησε στην ίδρυση της Θετικής Ψυχολογίας, ένα πεδίο μελέτης, που εξετάζει τα υγιή χαρακτηριστικά σε ένα άτομο, τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, η δύναμη του χαρακτήρα και η αισιοδοξία.

Παρέθεσε έξι βασικές αρετές με το όνομα σοφία, ανδρεία, ευγένεια, δικαιοσύνη, εγκράτεια και ανωτερότητα, η καλλιέργεια των οποίων ενισχύει την ψυχική ευεξία στον άνθρωπο. Στην αρχή, ήταν μια πολύ ανακριβής επιστήμη με λίγες πειραματικές θέσεις, αλλά οι προσπάθειες του οδήγησαν στην εξέλιξη της τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Martin Seligman είναι ο 13ος πιο συχνά αναφερόμενος ψυχολόγος σε άρθρα γενικής ψυχολογίας. Το 1996 εξελέγη Πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας με την μεγαλύτερη πλειοψηφία δημοφιλίας στην ιστορία του οργανισμού. Σήμερα, είναι καθηγητής ψυχολογίας του ιδρύματος Zellerbach Family στο University of Pennsylvania, καθώς και διευθυντής του κέντρου Θετικής Ψυχολογίας.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχουν γίνει best sellers τόσο στις Η.Π.Α, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από την ψυχολογία, έχει γράψει άρθρα ευρέως φάσματος με θεματική όπως η εκπαίδευση, η βία και η ψυχοθεραπεία. Έχει κάνει ομιλίες και έχει εμπνεύσει εκπαιδευτικούς, βιομήχανους, γονείς, βετεράνους στρατιωτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο.


ViolGeorg

Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια