PsychologyNow Team

Βιογραφία: Carl Gustav Jung

Βιογραφία: Carl Gustav Jung

PsychologyNow Team

Ο Carl Gustav Jung ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ιδρυτής της σχολής της Αναλυτικής Ψυχολογίας. Πρότεινε και ανέπτυξε τις απόψεις σχετικά με την εξωστρεφή και εσωστρεφή προσωπικότητα, τα αρχέτυπα και το συλλογικό ασυνείδητο. Τα θέματα τα οποία διαχειρίστηκε προήλθαν από τις προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα.


Για πάρα πολλά χρόνια ο Jung αισθανόταν σαν να έχει δυο διαφορετικές προσωπικότητες. Μια εσωστρεφή και μια εξωστρεφή. Αυτή η αλληλεπίδραση οδήγησε στη μελέτη του για την ολοκλήρωση και την πληρότητα. Το έργο του έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή όχι μόνο στην ψυχολογία και στη θρησκεία, αλλά και στη λογοτεχνία.

Ο Jung γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1875 στο Kesswil, στην Ελβετία, και ήταν μοναχογιός ιερέα. Όταν ήταν 4 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στη Βασιλεία. Η παιδική του ηλικία ήταν μοναχική. Ο Jung παρατηρούσε τη συμπεριφορά των γονιών του και προσπαθούσε να την κατανοήσει, ειδικά εκείνη του πατέρα του. Ο πατέρας του είχε μια καθοδική πίστη στην θρησκεία. Ο Jung ποτέ δεν μπορούσε να καταλάβει το λόγο.

Υπήρχαν αρκετοί συγγενείς, και από τις δυο πλευρές της οικογένειάς του, που ήταν ιερείς. Ήταν αναμενόμενο από εκείνον να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. O Jung όμως,αποφάσισε να μην την ακολουθήσει και αντί αυτού να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας από το 1895 έως το 1900.

Πριν αποφασίσει να σπουδάσει Ιατρική, σπούδασε Βιολογία, Ζωολογία, Παλαιοντολογία και Αρχαιολογία. Οι εξερευνήσεις του όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Επειδή είχε αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για τα πνευματικά φαινόμενα, ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο, στη συνέχεια μελέτησε Φιλοσοφία, Μυθολογία, πρώιμη Χριστιανική λογοτεχνία καθώς και Θεολογία.

Το ενδιαφέρον του γύρω από τη θρησκεία θα μπορούσε να αποδοθεί στην κληρονομικότητά του και στον θάνατο του πατέρα του, ενώ η γοητεία για την ιατρική και την πνευματικότητα ήταν που τον οδήγησαν στην ψυχιατρική, την οποία θεωρούσε ως συνδυασμό των δύο ενδιαφερόντων του.

‘Όταν έφυγε από τη Βασιλεία, ο Jung έγινε βοηθός ιατρού στην Ψυχιατρική κλινική Burgholzli δίπλα στον Eugen Bleuler. Το 1902 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή και έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο «Σχετικά με την Ψυχολογία και Παθολογία των λεγόμενων απόκρυφων φαινομένων». Μέσα από αυτό το έργο του αυτό περιγράφεται μια από τις βασικές έννοιές του, η υποκείμενη ολότητα της ψυχής.


Διαβάστε σχετικά: Η ερμηνεία των ονείρων από τον Carl Jung


Το 1903, παντρεύτηκε την Έμμα Rauschenbach. Ενώ οι δύο παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της, το 1955, ο Jung σύμφωνα με πληροφορίες συνέχιζε να έχει ερωτικές σχέσεις με άλλες γυναίκες. Μία από αυτές τις άλλες γυναίκες ήταν η πρώτη ασθενής του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Burgholzli, μια νεαρή Ρωσίδα γυναίκα με το όνομα Sabina Spielrein.

Με βάση τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο τους, η σχέση κράτησε για πολλά χρόνια. Τελικά, ο Jung έδωσε τέλος στο ειδύλλιό τους εφόσον κατέληξε στο ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του.

Νωρίς στην καριέρα του, ο Jung συνεργάστηκε με ψυχιατρικούς ασθενείς στο άσυλο του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης. Η πρώτη έρευνα του Jung πραγματοποιήθηκε το 1904. Μελέτησε τη συσχέτιση των λέξεων σε ασθενείς και βρήκε ομάδες λέξεων, με καταπιεσμένο ψυχικό περιεχόμενο, για τις οποίες εφηύρε την διάσημη πλέον λέξη «σύνδρομο». Η μελέτη αυτή τον έφερε κοντά στο έργο του Sigmund Freud.

Το έργο του Jung επιβεβαίωσε πολλές από τις ιδέες του Freud. Το 1906, έγραψε το ‘‘Studies in Word Association’’ και έστειλε ένα αντίγραφο στον Sigmund Freud. Η εργασία αυτή αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία μιας φιλίας μεταξύ των δύο ανδρών. Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εν τέλει, πρόσωπο με πρόσωπο, το 1907, πέρασαν, όπως αναφέρεται, πάνω από 12 ώρες μιλώντας ασταμάτητα.

Από το 1907 έως και το 1912, ο ίδιος και ο Freud, εργάστηκαν πολύ στενά. Ο χρόνος που συνεργάστηκαν με τον Sigmund Freud είχε σημαντικό αντίκτυπο στις μετέπειτα θεωρίες του Jung και τον βοήθησε να αναπτύξει μια γοητεία για το ασυνείδητο. Ο Jung ήθελε να κατανοήσει περισσότερο το ανθρώπινο μυαλό μέσω των ονείρων, το μύθο, την τέχνη και τη φιλοσοφία.

Αρχικά, ο Freud είδε τον Jung ως προστατευόμενό του και ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι ο Jung θα συνέχιζε την ψυχανάλυση του Freud, κάτι όμως το οποίο δεν συνέβη. Η φιλία τους άρχισε να διαλύεται όταν ο Jung άρχισε να αναπτύσσει τις δικές του ιδέες οι οποίες απέκλιναν από τις απόψεις του Freud, λόγω των διαφορών που αφορούσαν στη σημασία της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη ζωή. Ο Jung αμφισβήτησε τις αναλυτικές αρχές του Freud.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν μονόπλευρες, υπερβολικά άκαμπτες και περσοναλιστικές. Η σχέση τους τελείωσε οριστικά όταν ο Jung δημοσίευσε το έργο του «Ψυχολογία και το Ασυνείδητο», στο οποίο διαφωνούσε με ορισμένες από τις ιδέες του Freud. Ο Χωρισμός με τον Freud σίγουρα δεν ήταν εύκολος. Ο Freud συσπειρώθηκε μεταξύ των οπαδών του. Οι συνάδελφοι του Jung στην ψυχαναλυτική κοινότητα στράφηκαν εναντίον του, όπως έκαναν πολλοί από τους πρώην φίλους του.

Το 1912 δημοσιεύτηκε το «Σύμβολα και Μεταμορφώσεις της λίμπιντο». Ο Jung ήθελε να κατανοήσει τη συμβολική σημασία του περιεχομένου του ασυνειδήτου. Για να γίνει η διάκριση μεταξύ της επιμέρους ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, ο Jung οργανώθηκε γύρω από την θεωρητική του προσέγγιση, ξέφυγε από τις ψυχοδυναμικές θεωρίες και διαμόρφωσε τη δική του θεωρία η οποία ονομάζεται «Αναλυτική Ψυχολογία».

Μετά από ένα διάλειμμα που ακολούθησε την έναρξη του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Jung έγραψε το βιβλίο «Ψυχολογικοί Τύποι», στο οποίο έθεσε τις διαφορές μεταξύ της θέσης του και εκείνης του Freud. Ο Jung άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μελέτη των μυθολογικών και θρησκευτικών συμβολισμών.

Οι έρευνές του τον οδήγησαν σε ολόκληρη την υδρόγειο όπου παρατήρησε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Τον ενδιέφερε να βρει τις αναλογίες ανάμεσα στο περιεχόμενο του ασυνειδήτου του Δυτικού ανθρώπου και στους μύθους, τις λατρείες και τις τελετουργίες των πρωτόγονων λαών.

Ο Jung πίστευε ότι η ανθρώπινη ψυχή αποτελείται από τρία μέρη: το εγώ (ο συνειδητός νους), το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο. Ο Jung, πίστευε ότι το συλλογικό ασυνείδητο ήταν μια δεξαμενή με όλες τις εμπειρία και τις γνώσεις του ανθρώπινου είδους. Πίστευε επίσης, πως η διαδικασία της εξατομίκευσης ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορεί ένα άτομο να ολοκληρωθεί στο σύνολό του και ναι αναπτυχθεί πλήρως ως ένα ανθρώπινο ον.

Η Γιουνγκιανή ψυχολογία ασχολείται με τα όνειρα και τις φαντασιώσεις. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δημιουργείται μια συζήτηση ανάμεσα στο συνειδητό και το περιεχόμενο του ασυνειδήτου. Όταν η θεραπεία λειτουργεί, ο θεραπευόμενος εισέρχεται σε μια διαδικασία εξατομίκευσης. Αυτό περιλαμβάνει ψυχολογικούς μετασχηματισμούς που καταλήγουν σε αντίθετες τάσεις που δουλεύουν από κοινού για να επιτύχουν την προσωπική ακεραιότητα.


Διαβάστε σχετικά: Τα αρχέτυπα του Carl Jung


Ο Jung αφιερώθηκε και στην εξερεύνηση του δικού του ασυνείδητου. Κατέγραψε την εμπειρία του σε ένα αδημοσίευτο έως πρόσφατα βιβλίο, γνωστό ως ‘‘Το Κόκκινο Βιβλίο’’ και συνέχισε να γράφει και να εμπλουτίζει το βιβλίο για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 2009, επιτρέποντας στους αναγνώστες μια απαράμιλλη ματιά στο μυαλό ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ψυχαναλυτικής προσέγγισης. «Για τον επιφανειακό παρατηρητή», έγραψε ο Jung στον επίλογο που ολοκλήρωσε το 1959, «θα εμφανιστεί σαν τρέλα».

Το έργο του Jung, στο σύνολό του, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εκτιμάται ότι έχει συγγράψει 200 εργασίες. Μια έκδοση με τα «Άπαντα» του στα Aγγλικά ολοκληρώθηκε το 1972 από το Bollingen Foundation στη Νέα Υόρκη και το Routledge και Kegan Paul στο Λονδίνο.

Ο Carl Gustav Jung πέθανε στο σπίτι του στις 6 Ιουνίου το 1961 στη Ζυρίχη, μετά από μια σύντομη ασθένεια.


Πηγή: «Θεωρίες Προσωπικότητας: έρευνα και εφαρμογές» (2001) ,Lawrence A. Pervin – Oliver P. John, εκδόσεις Τυπωθήτω

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...