PsychologyNow Team

Βιογραφία: Abraham Maslow

Βιογραφία: Abraham Maslow

PsychologyNow Team

O Abraham Maslow έγινε γνωστός για τη δημιουργία της ιεραρχίας των αναγκών, μια ψυχολογική θεωρία που στηρίζεται στην εκπλήρωση των έμφυτων ανθρώπινων αναγκών κατά προτεραιότητα, με κορύφωση την αυτοπραγμάτωση.


Ο Abraham Harold Maslow ήταν Αμερικάνος ψυχολόγος ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 1 Απριλίου 1908, και πέθανε στις 8 Ιουνίου 1970 από καρδιακή προσβολή στο Μένλο Πάρκ της Καλιφόρνια. Ο Maslow ήταν ο μεγαλύτερος από επτά αδέρφια και είχε χαρακτηριστεί ως «διανοητικά ασταθής» από έναν ψυχολόγο. Οι γονείς του ήταν πρώτης γενιάς Εβραίοι μετανάστες από την Ρωσία, οι οποίοι αποφάσισαν να ζήσουν στη Νέα Υόρκη, σε μια συνοικία της εργατικής τάξης, διαφόρων εθνικοτήτων.

Ο Maslow είχε μια δύσκολη ανατροφή καθώς δέχτηκε ρατσιστική αντιμετώπιση όχι μόνο από διάφορα παιδιά της ηλικίας του, που ζούσαν στην ίδια γειτονιά, αλλά και από τους δασκάλους του. Η ένταση δεν έλειπε και από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Η σχέση του με τη μητέρα του, καθώς και η εικόνα που είχε για εκείνη, ως μια εγωιστική, ναρκισσιστική μητέρα που δεν εξέφραζε την αγάπη της για κανέναν απολύτως, του δημιούργησε μια αποστροφή απέναντι στο πρόσωπό της και τον ώθησε στο να μεγαλώσει κυρίως με τους φίλους του και μέσα στις βιβλιοθήκες ανάμεσα στα βιβλία. Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε την αγάπη του για το διάβασμα και τη μάθηση.

Ο Maslow ήταν εκείνος που σύστησε για πρώτη φορά την έννοια τις ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε το 1943 με τίτλο «A Theory of Human Motivation», καθώς και του βιβλίου «Motivation and Personality» που ακολούθησε. Η συγκεκριμένη ιεράρχηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά μας.

Τις ανάγκες αυτές τις ταξινόμησε ιεραρχικά, από τις πιο βασικές και πρωτόγονες, μέχρι τις πιο πολιτισμένες και ώριμες, βάσει της συμπεριφοράς που προκαλούν,. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ιεραρχημένες στις ανάγκες για επιβίωση, ανάγκες για ασφάλεια, ανάγκες για κοινωνική αποδοχή, ανάγκες για αυτοεκτίμηση, και κορυφώνονται με τις ανάγκες για αυτοπραγμάτωση. Η ιεράρχηση αυτή είναι γνωστή και ως «Πυραμίδα αναγκών του Maslow».

Η άνοδος στην ιεραρχία αναγκών του Maslow είναι κάτι αντίστοιχο με την ανάβαση μιας κλίμακας σκαλί-σκαλί. Αντιλαμβανόμαστε το επόμενο σκαλοπάτι μόνο αφού κατορθώσουμε να ανεβούμε το προηγούμενο. Το κατώτερο επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει τις σωματικές ανάγκες, εκφράζει τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση.

Το επόμενο σκαλοπάτι αντιστοιχεί στην ανάγκη για ασφάλεια ενώ το επόμενο επίπεδο είναι η ανάγκη του ατόμου να ανήκει σε μια ομάδα. Το τέταρτο επίπεδο είναι το επίπεδο της ανάγκης για αυτοεκτίμηση, και στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας βρίσκεται η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση.

 

Αναλυτικότερα, τα πέντε στάδια της πυραμίδας του Maslow:

1. Βασικές βιολογικές ανάγκες

Οι ανάγκες αυτές είναι οι πλέον βασικές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση, όπως η ανάγκη για νερό, τροφή, ένδυση, αέρα και ύπνο. Ο Maslow θεωρούσε ότι όλες οι άλλες ανάγκες είναι δευτερευούσης σημασίας αν δεν εκπληρωθούν αυτές οι πρώτες βασικές βιολογικές ανάγκες.


Διαβάστε σχετικά: Η ιεραρχία των αναγκών του Maslow φανερώνει τη σύγχρονη «Λατρεία του Εγώ»


2. Ανάγκες ασφάλειας

Σε αυτές τις ανάγκες περιλαμβάνονται οι ανάγκες για ασφάλεια και προστασία. Παραδείγματα των αναγκών ασφαλείας είναι η επιθυμία για σταθερή απασχόληση, φροντίδα υγείας, ασφαλής κοινότητες/γειτονιές και ικανοποιητικό επίπεδο στέγης.

3. Κοινωνικές ανάγκες/Ανάγκη για κοινωνική αποδοχή

Εδώ συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες για την ικανοποίηση του αισθήματος του ανήκειν, της αγάπης και της οικειότητας και στοργής. Σχέσεις όπως οι φιλίες, οι ρομαντικές σχέσεις και οι οικογενειακές σχέσεις υποβοηθούν στην εκπλήρωση της ανάγκης για συντροφικότητα και αποδοχή, όπως και οι ανάγκη να βρίσκεσαι το άτομο και να ανήκει σε μια ομάδα -κοινωνική, κοινοτική ή θρησκευτική.

4. Ανάγκη αυτοεκτίμησης

Η ανάγκη της αυτοεκτίμησης υποκινεί τον άνθρωπο να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στις προσπάθειες της ομάδας με αντάλλαγμα διαφόρους τρόπους ανταμοιβής, αναγνώρισης και προσωπικής ευτυχίας.

5. Ανάγκη Αυτοπραγμάτωσης

Στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας βρίσκεται η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση, η οποία ικανοποιείται όταν το άτομο έχει το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας, της ικανοποίησης και της πληρότητας από αυτό που κάνει.

Ο Abraham H. Maslow είναι ίσως ο κυριότερος θεωρητικός του κινήματος για το ανθρώπινο δυναμικό και η θεωρία του έχει επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο των επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε αυτή την ψυχολογία ως η τρίτη δύναμη της ψυχολογίας στην Αμερική. Άσκησε έντονη κριτική στις άλλες δυο επικρατούσες για εκείνη την εποχή, την ψυχανάλυση και την θεωρία της συμπεριφοράς για την πεσιμιστική, αρνητική και περιορισμένη εικόνα τους για τους ανθρώπους.

Στη θέση αυτή πρότεινε την ιδέα ότι οι άνθρωποι κατά βάση είναι καλοί ή ουδέτεροι και όχι κακοί. Πίστευε ότι έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν και ότι η ψυχοπαθολογία είναι αποτέλεσμα της στρέβλωσης και της ανατροπής της στοιχειώδους φύσης του ανθρώπινου οργανισμού.


Σχετικοί ιστότοποι: http://www.maslow.com/

Βιβλιογραφία: Abraham Harold Maslow

Βιβλιογραφία: «Θεωρίες Προσωπικότητας: έρευνα και εφαρμογές» (2001), Lawrence A. Pervin – Oliver P. John, εκδόσεις Τυπωθήτω

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...