PsychologyNow Team

Βιογραφία: Daniel Kahneman

Βιογραφία: Daniel Kahneman

PsychologyNow Team
ο Daniel Kahneman

Ο Daniel Khaneman είναι ένας Ισραηλινό-Αμερικανός ψυχολόγος, που είναι γνωστός για τα πρωτοποριακά του έργα σχετικά με την λήψη αποφάσεων, την επιστήμη των Συμπεριφορικών Οικονομικών, την ψυχολογία της ηδονής και την κριτική ψυχολογία.


Όταν αναλύεις τον όρο «ευτυχία» αποδεικνύεται πως ο τρόπος που ξοδεύεις το χρόνο σου είναι αρκετά σημαντικός- Daniel Khaneman.

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1934 στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Παρίσι ως παιδί μεταναστών. Απέκτησε το διδακτορικό του στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, αφού πρώτα πήρε πτυχίο στην Ψυχολογία από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως λέκτορας Ψυχολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρώτη του  δημοσίευση ήταν: Pupil Diameter and Load on Memory στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science, η οποία εστίαζε στην προσοχή και τις οπτικές αντιλήψεις. Εργάστηκε, επίσης, ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αλλά και στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ανέπτυξε μια γνωστική βάση για τα συνηθισμένα ανθρώπινα λάθη, η οποία βασίζεται  στα σφάλματα και τις ευρετικές. Επιπλέον, πρότεινε μια θεωρία προοπτικής, που επικεντρώνεται στις ρεαλιστικές κριτικές των ανθρώπων ως προς τη λήψη αποφάσεων και που υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κάνουν εναλλακτικές επιλογές, όπου γνωρίζουν τα αποτελέσματά τους και χρησιμοποιούν ευρετικές όταν παίρνουν αποφάσεις.

Η θεωρία προοπτικής του χάρισε το διάσημο βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες. Οι θεωρίες του σχετικά με την κριτική και τη λήψη αποφάσεων προτείνονται σε συνεργασία με τον γνωστικό ψυχολόγο Amos Tversky. Έχουν δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα, αντιπροσωπευτικά των έργων τους στο γενικότερο πεδίο της κριτικής και της λήψης αποφάσεων.

Τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο Grawemeyer στην Ψυχολογία από το  Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ το 2003. Σήμερα, εργάζεται ως ομότιμος καθηγητής Δημοσίων Υποθέσεων και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και πολλών άλλων αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, όπως της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου. Διαθέτει, επίσης, επιχειρηματικές δεξιότητες, καθώς είναι συνιδρυτής μιας φιλανθρωπικής και συμβουλευτικής εταιρείας, γνωστή ως The Greatest Good.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις του Daniel Kahneman

  • Kahneman, D. and Beatty, J. (1966) Pupil Diameter and Load on Memory. Science, 154, 1583-1585.
  • Tversky, A., & Kahneman, D. (1971) Belief in the law of small numbers. Psychological Bulletin, 76(2), 105-110.
  • • Tversky, A., & Kahneman, D. (1974) Judgment under Uncertainty: Heuristics and Biases. Science, New Series, Vol. 185, No. 4157.

ViolGeorg

 

Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...