PsychologyNow Team

Βιογραφία: Aaron T. Beck, ο δημιουργός της Γνωστικής Θεραπείας

Βιογραφία: Aaron T. Beck, ο δημιουργός της Γνωστικής Θεραπείας

PsychologyNow Team

O Aaron T. Beck είναι ο δημιουργός της Γνωστικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.


Ο Άαρον Τέμκιν Μπεκ (Aaron Temkin Beck, 18 Ιουλίου 1921 - 01 Νοεμβρίου 2021) ήταν Αμερικανός ψυχίατρος και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Εθεωρείτο ως ο πατέρας της γνωστικής θεραπείας και οι πρωτοποριακές του θεωρίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Ο Μπεκ ανέπτυξε επίσης αυτοαναφορές μετρήσεων της κατάθλιψης και του άγχους, ιδίως το Beck Depression Inventory (BDI), το οποίο έγινε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα όργανα για τη μέτρηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης.

O Μπεκ ήταν ο νεότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1921 στο Rhode Island. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brown το 1942 και ήταν ένας υποδειγματικός μαθητής, λαμβάνοντας επαίνους, όπως το βραβείο αριστείας William Gaston στη ρητορική και την υποτροφία Francis Wayland. Συνέχισε τις σπουδές του στην ιατρική σχολή Yale, όπου πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1946.

Η κόρη του, Judith Beck, είναι ερευνήτρια της γνωσιακής θεραπείας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Beck για τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία.


Διαβάστε σχετικά: Μια γνωριμία με την Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ)


Επαγγελματική ζωή

Παρόλο που ο Μπεκ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, μελετώντας την ψυχανάλυση, τη δεκαετία του 1960 η έρευνα του απέκλινε σημαντικά από παραδοσιακές μεθόδους ψυχαναλυτικής, εστιάζοντας σε διαστρεβλωμένες σκέψεις που οδήγησαν σε προβληματικές συμπεριφορές. Ενώ εργαζόταν ως ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο Beck προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τους θεραπευόμενους που υπέφεραν από κατάθλιψη, να αντιληφθούν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Κατάλαβε ότι πολλοί από τους καταθλιπτικούς θεραπευόμενούς του βίωναν επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και ότι όσο πίστευαν πως αυτές οι σκέψεις είναι αληθινές, θα συνέχιζαν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Θεώρησε ότι προκειμένου να αλλάξει τα συμπτώματα, έπρεπε να αλλάξει το διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης τους. Αυτή η ιδέα οδήγησε στην ανάπτυξη της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.

Aaron Beck 2016Ο Μπεκ ήταν κάτοχος του Lasker-DeBakey Clinical Medical Research Award για τη δημιουργία της γνωστικής θεραπείας. Επίσης ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ακαδημίας της Γνωστικής Θεραπείας και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Ο Μπεκ πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και υποστήριξε την εφαρμογή της γνωστικής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων διάθεσης. Ήταν Επίτιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Beck για τη γνωστική θεραπεία και την έρευνα, και ο διευθυντής της μονάδας έρευνας ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

H Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

H Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στην αλλαγή της αρνητικής σκέψης και έχει ως στόχο τις αλλαγές στη συμπεριφορά. 

Ο στόχος της προσέγγισης αυτής είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλά ψυχολογικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλήματων διάθεσης, διατροφής, κατάχρησης ουσιών, του άγχους και της κατάθλιψης. 

Η ΓΣΘ μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα σε άτομα αλλά και σε ομάδες που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως και με τους θεραπευτές για τη θεραπεία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΓΣΘ έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία ειδών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων της θεραπείας έκθεσης, εικαστικής θεραπείας, βραχείας θεραπείας, κ.α. Η ΓΣΘ στοχεύει να διατηρήσει στο άτομο την επίγνωση του παρόντος λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν.

Αντί το άτομο να ξαναζεί τραύματα του παρελθόντος ή να εξερευνά θέματα παιδικής ηλικίας, η ΓΣΘ το ενθαρρύνει  να καταλάβει πώς το παρελθόν επηρεάζει συμπεριφορές και σκέψεις του παρόντος. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση οι ασθενείς μπορούν να αλλάξουν τις υφιστάμενες αντιδράσεις που τους δημιουργούν προβλήματα.

Η ΓΣΘ προσπαθεί να μετατρέψει τα αρνητικά πρότυπα σκέψης σε υγιή που έχουν ως αποτέλεσμα θετικές και εποικοδομητικές συμπεριφορές. Κατά συνέπεια η ΓΣΘ δεν προϋποθέτει ότι το άτομο θα ανακαλύψει γιατί υπάρχουν αυτά τα αρνητικά πρότυπα σκέψης. Αντ' αυτού, το κλειδί για αυτή τη θεραπεία είναι το άτομο να τα σταματήσει πριν καν αρχίσουν αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τη διαδικασία της σκέψης του.


Διαβάστε σχετικά: Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία: «Κάνε τη ζωή σου να πετύχει καλύτερα»


Οι πεποιθήσεις ενός ατόμου, σύμφωνα με τον Beck, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη ψυχική του υγεία. Αυτόματες σκέψεις — όπως «Θα αποτύχω», ή «Αυτό δεν θα πάει καλά» — αποκαλύπτουν πυρήνα αρνητικών πεποιθήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η ΓΣΘ βοηθά στο να εκπαιδεύσει καταθλιπτικά άτομα σχετικά με τα συνήθη μοτίβα σκέψης τους και τους βοηθά να αναπτύξουν εναλλακτικές σκέψεις, καθώς και στρατηγικές για την εξάλειψη ανθυγιεινών, αυτόματων σκέψεων.

Ο Μπεκ ανάπτυξε τη κλίμακα “Beck Hopelessness Scale” η οποία αποτελείται από είκοσι δηλώσεις με τις οποίες ένα πρόσωπο μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Η κλίμακα μετρά τα συναισθήματά για το μέλλον και μερικές φορές χρησιμοποιείται για την εκτίμηση κινδύνου αυτοκτονίας.

Η “Beck Depression Inventory”, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την κλίμακα Hopelessness, αποτελείται από 21 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που αξιολογούν την κατάθλιψη. Παραμένει μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες διαγνωστικές εξετάσεις για την κατάθλιψη. Μετρά τα συναισθηματικά συμπτώματα, όπως μια καταθλιπτική διάθεση, και τα σωματικά συμπτώματα, όπως η απώλεια της όρεξης ή άλγη και πόνους.


Βιβλία του Aaron Beck

  • The Diagnosis and Management of Depression (1967)
  • Depression: Causes and Treatment (1972)
  • Cognitive Therapy and the Emotional Disorders (1975)
  • Cognitive Therapy of Depression (with John Rush, Brian Shaw, & Gary Emery, 1979)
  • Cognitive Therapy in Clinical Practice: An Illustrative Casebook (with Jan Scott & Mark Williams, 1989)
  • The Integrative Power of Cognitive Therapy (with Brad Alfred, 1998)
  • Prisoners of Hate: The Cognitive Basis of Anger, Hostility, and Violence (1999)
  • Scientific Foundations of Cognitive Theory and Therapy of Depression (with David Clark, 1999)
  • Cognitive Therapy of Personality Disorders (with Arthur Freeman, 2003)
  • Cognitive Therapy with Inpatients: Developing A Cognitive Milieu (with Jesse Wright, Michael Thase, & John Ludgate, 2003)
  • Cognitive Therapy With Chronic Pain Patients (with Carrie Winterowd & Daniel Gruener, 2003)
  • Anxiety Disorders And Phobias: A Cognitive Perspective (with Gary Emergy & Ruth Greenberg, 2005)
  • Schizophrenia: Cognitive Theory, Research, and Therapy (with Neil Rector, Neal Stolar, & Paul Grant, 2008)
  • Cognitive Therapy of Anxiety Disorders: Science and Practice (with David Clark, 2010)

 Πηγή φωτογραφίας: By Slicata - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...