psychologist-banner-2
banner1
thumb

Το Φαινόμενο της ομαδικής πόλωσης

Γιατί παίρνουμε πιο εύκολα αποφάσεις όταν βρισκόμαστε σε μία ομάδα;


Φαινόμενο της κοινωνικής ψυχολογίας, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες σε μια συζήτηση τελικά υιοθετούν πιο έντονες θέσεις από αυτές που είχαν αρχικά, με αποτέλεσμα η ομάδα μαζί να λαμβάνει πιο ακραίες αποφάσεις από αυτές που θα λάμβαναν τα μέλη της ξεχωριστά.

Η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης έχει φανεί ότι εξηγεί ικανοποιητικά αυτήν την αλλαγή: τα άτομα παρατηρούν τι ιδέες εκφράζουν οι άλλοι και τείνουν να παίρνουν όμοια θέση, ώστε να χαίρουν αποδοχής από την ομάδα, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως ιδιαίτερο˙ γι’ αυτό η θέση τους είναι μεν όμοια με των υπόλοιπων αλλά ελαφρώς πιο ακραία.

banner1

Αποδίδεται, επίσης, και στην πληροφοριακή επιρροή των επιχειρημάτων των μελών, που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τη θέση το ένα του άλλου.

Το φαινόμενο παρατηρείται και χωρίς την φυσική παρουσία της ομάδας και εκδηλώνεται πιο έντονα σε νεοσχηματισθείσες ομάδες με περιορισμένες γνώσεις επί του θέματος συζήτησης. Τα κοινωνικά δίκτυα, ο δικαστικός και ο πολιτικός χώρος αποτελούν ιδιαίτερα γόνιμα εδάφη για την εμφάνιση  του.


Βιβλιογραφία:

  • Stoner, J.A. (1961). A comparison of individual and group decision involving risk. Unpublished Master’s Thesis, Massachusetts Institute of Technology.
  • Sunstein, C. R. (2002). The Law of Group Polarization. Journal of Political Philosophy, 10(2), 175-195.

Συγγραφέας: Ακριβή Ανδρινοπούλου, Προπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια