Μαργαρίτα Οικονομάκου

Το αντιψυχιατρικό κίνημα και η αναγέννηση του: η προσέγγιση που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις ψυχιατρικές διαταραχές

Το αντιψυχιατρικό κίνημα και η αναγέννηση του: η προσέγγιση που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις ψυχιατρικές διαταραχές

ζωγραφισμένα πρόσωπα με δαιφορετικές ψυχικές ασθένειες

Ο όρος αντιψυχιατρική αναφέρεται σε ένα ένα μη ενιαίο κίνημα που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '60, το οποίο επικεντρώνεται στον προβληματισμό και την κριτική των κύριων δομών της ψυχιατρικής, κατανοητής τόσο ως ιατρική επιστήμη όσο και ως κοινωνικός θεσμός.


Ο βασικός πυρήνας αυτής της κριτικής βρίσκεται στην άρνηση της εξουσίας της ψυχιατρικής και σε οποιαδήποτε υποχρεωτική ή επιβεβλημένη θεραπεία. Η προηγούμενη αυτή θεώρηση η οποία βρίσκει στη βάση της τη θεωρητική προϋπόθεση του κοινωνιογενετικού χαρακτήρα των ψυχικών ασθενειών, ακολουθώντας το ιατρικό μοντέλο, βλέπει μεμονωμένα την ψυχική νόσο, σχεδόν μη συμπεριλαμβάνοντας κανένα στοιχείο προσωπικότητας, μειώνοντας την αξία του ατόμου στα χαρακτηριστικά του.

Ένα από τα κύρια πρόσωπα αναφοράς ήταν ο Ούγγρος ψυχίατρος Tomas Szasz, ο οποίος ήταν επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, ο David Cooper επινόησε τον όρο το 1967. Το αντιψυχιατρικό κίνημα, όπως υποδηλώνει το όνομα του, κηρύχθηκε ενάντια στη θεωρία και την πρακτική της ψυχιατρικής, τουλάχιστον ενάντια στον τρόπο που ασκήθηκε εκείνη την εποχή.

Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης χαρακτήρισαν την ψυχιατρική ψευδοεπιστήμη, καθώς δεν διέθετε σταθερή βάση. Έδειξαν επίσης ότι, αντί να είναι ιατρική πειθαρχία, ήταν περισσότερο μια ιδεολογία που επιδίωκε να ασκήσει έλεγχο πάνω στο ανθρώπινο μυαλό και ότι για αυτό χρησιμοποίησε τις ετικέτες της «ομαλότητας» και της «ανωμαλίας».

Τι υπήρχε πιο πριν

Ας προσπαθήσουμε έστω να φανταστούμε πως αντιμετωπίζονταν τα ψυχιατρικά περιστατικά έως και τη δεκαετία του 1970. Όχι πολλές δεκαετίες μακρυά, άνθρωποι με ψυχιατρικές διαταραχές αντιμετωπίζονταν ως «ανάπηροι», και εξαιρούνταν από την κοινωνία στιγματισμένοι, ενώ χρησιμοποιούνται βίαιες πρακτικές συμμόρφωσης. Ένας άνθρωπος με ψυχιατρική διαταραχή αντιμετωπιζόταν ως παράξενος και πολλές φορές αβοήθητος, ενώ ποτέ δεν διερευνούνταν τα αιτία που οδήγησαν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Παραδείγματα ιστορικά επικίνδυνων θεραπειών περιλαμβάνουν ηλεκτροσπασμοθεραπεία, θεραπεία σοκ ινσουλίνης και λοβοτομή εγκεφάλου. Μια πιο πρόσφατη ανησυχία είναι η σημαντική αύξηση της συνταγογράφησης ψυχιατρικών φαρμάκων για παιδιά στις αρχές του 21ου αιώνα. Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για τα ιδρύματα ψυχικής υγείας. Όλες οι σύγχρονες κοινωνίες επιτρέπουν την ακούσια θεραπεία ή την ακούσια δέσμευση των ψυχικά ασθενών.

Ενώ οι προηγούμενες μορφές αντιψυχιατρικής είχαν επηρεάσει ως επί το πλείστον τους ειδικούς μόνο θεωρητικά, από τη δεκαετία του 1960 έχει αναπτυχθεί ένα αντιψυχιατρικό κίνημα το οποίο περιλαμβάνει επίσης επαγγελματίες ψυχιάτρους, ψυχολόγους, καθηγητές, κοινωνιολόγους. Ένα σημαντικό σημείο είναι η ερμηνεία της ψυχικής ασθένειας ως απόκλιση:

Η τρέλα είναι πάνω απ 'όλα μια κρίση απόκλισης. Στην πράξη είναι το όνομα που δίνεται σε ορισμένες παραβιάσεις των κανόνων της κοινωνικής ζωής. Η ψυχιατρική διάγνωση δεν θα έχει επιστημονική αξία, αλλά θα εξαρτάται από κοινωνικοπολιτισμικές κατηγορίες και θα επισημαίνει τους ανθρώπους που δεν αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό μοντέλο σύμφωνα με τις ακόλουθες συμπεριφορές : αποκλίνουσα, μη φυσιολογική, άρρωστη.

Η ψυχιατρική θα είχε επομένως μια οργανική λειτουργία για το «σύστημα»: να αναλάβει την ευθύνη του αποκλίνοντος, να φροντίσει για την ανάκαμψη τους, την κοινωνική επανένταξη τους και, εάν αυτή δεν επιτευχθεί, να εγγυηθεί τον αποκλεισμό τους μέσω της ιδρυματοποίησης (Jervis, 2008).

Έτσι, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Franco Basaglia (1924-1980), η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι να διατηρήσουμε τη σύνδεση του ασθενούς με το ιστορικό του - που είναι πάντα το ιστορικό κακοποίησης και βίας - είναι διερευνώντας από πού προέρχεται η κακοποίηση και βία.

Ο πατέρας του αντιψυχιατρικού κινήματος

Ο Ronald David Laing (Γλασκόβη, 7 Οκτωβρίου 1927 - Saint-Tropez, 23 Αυγούστου 1989) ήταν ένας ψυχίατρος που έγραψε εκτενώς για τις ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα για τις ψυχώσεις. Οι απόψεις του Laing για τις αιτίες και τη θεραπεία σημαντικών ψυχικών δυσλειτουργιών επηρεάστηκαν από την υπαρξιακή φιλοσοφία.

Σε αντίθεση με την τάση της εποχής, ο Laing εξέτασε τα συναισθήματα που εξέφραζε ο ασθενής και την συμπεριέλαβε ως μια έγκυρη περιγραφή της ζωντανής εμπειρίας (lived experience) και όχι απλώς μια συμπτωματολογία κάποιας ξεχωριστής ή υποκείμενης διαταραχής.

Συνδέθηκε άρρηκτα με το αντιψυχιατρικό κίνημα, αν και ο ίδιος απέρριψε την ετικέτα. Ο Laing αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίστηκε η ψυχιατρική πρακτική, η οποία θεωρούσε την ψυχική ασθένεια ως βιολογικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική διάσταση.

Στο πρώτο του βιβλίο, The split self, (Glasgow, 1955), που εξέδωσε στην ηλικία των είκοσι οκτώ ετών, δήλωσε ανοιχτά ότι εμπνεύστηκε από την υπαρξιακή φιλοσοφία και ορίζει την προοπτική του ως «υπαρξιακή ψυχιατρική». Ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που περιέγραψαν την ψυχική ασθένεια ως μια μορφή υπαρξιακής «εμπειρίας» ή οπτικής γωνίας, η οποία, πρωτίστως είναι απόλυτα κατανοητή στους άλλους και προσδίδει εντελώς διαφορετικό νόημα.

Είναι η ψυχική νόσος υγιής αντίδραση σε ένα νοσηρό περιβάλλον;

Ακολουθώντας την θεωρία του διπλού δεσμού του Bateson, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, καθώς και δυναμικές του οικογενειακού συστήματος που οδηγούν στη παθογένεια. Αυτή η επανεκτίμηση του locus στην οποία οφείλεται η γέννηση της νόσου - και η επακόλουθη μετατόπιση των μορφών θεραπείας - ήταν σε πλήρη αντίθεση με την ψυχιατρική ορθοδοξία στο ότι, με την ευρύτερη έννοια, οι άνθρωποι αποτελούν έμφυτα ψυχολογικά παθολογικά "εγώ".

Ο Laing ήταν επαναστατικός στην αξιολόγηση του περιεχομένου της ψυχωτικής συμπεριφοράς και του λόγου ως έγκυρη έκφραση ανυπομονησίας, αν και τυλιγμένη σε μια αινιγματική γλώσσα γεμάτη από προσωπικό συμβολισμό, η οποία αποκτά νόημα μόνο αν την δει κανείς μέσα από τη ζωντανή κατάσταση.

Εάν ένας θεραπευτής είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τον ασθενή του - υποστηρίζει ο Laing - τότε μπορεί να αρχίσει να "λογική χρήση" του συμβολισμού της ψύχωσης του ασθενούς, και επομένως να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που είναι η αιτία και η ρίζα της δυσφορίας.

Μια από τις πιο γνωστές θέσεις του είναι η ακόλουθη: Στην πραγματικότητα καταστρέφουμε τον εαυτό μας με τη βία που μεταμφιέζεται ως αγάπη.


Διαβάστε σχετικά: «Villa 21»: ένα επιτυχημένο πείραμα αντι-ψυχιατρικής


Τι υποστήριξε το αντιψυχιατρικό κίνημα

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα των οπαδών της αντιψυχιατρικής είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι το μυαλό μπορεί να αρρωστήσει. Ούτε οι σαρωτές εγκεφάλου ούτε οι αξονικές τομογραφίες ούτε άλλες εξετάσεις παρέχουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη ψυχικών ασθενειών.

Τα μέλη του αντιψυχιατρικού κινήματος κατέδειξαν επίσης ενάντια στους τρόπους με τους οποίους οι υποτιθέμενες ψυχικές ασθένειες ορίζονται και ταξινομούνται. Κατά την άποψη τους, η ψυχιατρική δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μέθοδο με την αυστηρή έννοια του όρου. Οι «ψυχικές ασθένειες» κατηγοριοποιηθηκαν μετά την ψηφοφορία περίπου 3.000 Αμερικανών ψυχίατρων που συνέταξαν τα διαγνωστικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Εκείνη την εποχή, επέκριναν σκληρά τη λοβοτομή ως μέθοδο θεραπείας της «ψυχικής ασθένειας». Ο εφευρέτης της, Egas Moniz, πειράζοντας τον προμετωπιαίο λοβό ενός πιθήκου, προκάλεσε τεχνητά μια πιο ειρηνική συμπεριφορά από τη μεριά του ζώου και στη συνέχεια εφάρμοσε αυτήν την πρακτική στους ανθρώπους. Έλαβε το βραβείο Νόμπελ για αυτήν την «εφεύρεση» που είχε δοκιμάσει με ένα μόνο πείραμα σε έναν μόνο χιμπατζή.

Η αντιψυχιατρική καταγγέλλει το γεγονός ότι τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πρακτικά μια μορφή «χημικής λοβοτομής» και ότι, αντί της θεραπείας των ασθενών, σταδιακά τους οδηγεί σε επιδείνωση και θάνατο. Πιστεύουν ότι οι ψυχοθεραπείες είναι πολύ πιο χρήσιμες, καθώς η «ψυχική ασθένεια» δεν είναι βιολογική, αλλά συμβολική και πολιτιστική.

Οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές προκύπτουν ακριβώς από αυτές τις αντιφάσεις. Η σύγχρονη οικογένεια, τη στιγμή που δεν λειτουργεί πλέον, συνεχίζει να κατασκευάζει και να προετοιμάζει τα παιδιά που θα στραφούν εναντίον της ή που δεν θα εξεγερθούν θα γίνουν νευρωτικά ή ψυχωτικά ή συμμορφωμένοι πολίτες, ικανοποιημένοι με τη θανατηφόρα υπακοή, τη μετριότητα και την κανονικότητα τους.

Η αναγέννηση του κινήματος

Η αντιψυχιατρική είχε ευρεία απήχηση στο ότι οι αρχές της ήταν μάλλον επαναστατικές, καθιστώντας μια σχετική και αποτελεσματική φωνή ενάντια σε αμφιλεγόμενες θεραπείες όπως η λοβοτομή και το ηλεκτροσόκ. Με την πάροδο του χρόνου έχει χάσει την επιρροή της, αλλά ποτέ δεν εξαφανίστηκε εντελώς.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια αναβίωση χάρη στην Dr. Bonnie Burstow, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Toronto, η οποία προσέφερε πρόσφατα υποτροφία σε όποιον ασχοληθεί με την μελέτη της αντιψυχιατρικής θεωρίας. Αν και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αμφισβητούν τη βιολογική ψυχιατρική, η τελευταία έχει καθιερωθεί ως θεραπεία σε σχεδόν όλα τα συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αντιψυχιατρικής, αυτό συνέβη επειδή είναι πολύ φθηνότερο και πιο κερδοφόρο για τη βιομηχανία φαρμάκων η θεραπεία ατόμων με φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, ενώ ένα χάπι διαρκεί μισή ώρα για να καθησυχάσει ένα άτομο που, για παράδειγμα, πάσχει από άγχος, για να το εξαλείψει μόνιμα, θα χρειαζόταν πολλές ώρες θεραπείας.

Επιπροσθέτως, η επίδραση των ψυχιατρικών φαρμάκων έχει αμφισβητηθεί από αρκετές μελέτες. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις όπου παρατηρείται πραγματική βελτίωση. Το αντίθετο συμβαίνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: οι σοβαρές παρενέργειες των φαρμάκων επηρεάζουν σοβαρά το σώμα και το μυαλό των ασθενών.

Η Bonnie Burstow υποστηρίζει ακριβώς αυτές τις θέσεις. Η πρόταση της για υποτροφία στο είναι το πρώτο βήμα στη θεσμοθέτηση αυτού του νέου ρεύματος σκέψης και αποτελεί ορόσημο στην επιστημονική κοινότητα. Η καθηγήτρια, προωθεί τη θεραπεία ορισμένων προβληματικών ψυχικών καταστάσεων (η αντιψυχιατρική δεν δέχεται την ετικέτα της νόσου, όπως αναφέραμε) μέσω των διαφορετικών μορφών ψυχοθεραπείας που βασίζονται στη διαλεκτική θεραπεία.

Οι ψυχοθεραπευτικές τεχνικές έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιτευχθεί καλά αποτελέσματα, ειδικά με άτομα στα οποία η διαταραχή ήταν ηπιότερη. Υπό αυτήν την έννοια, ίσως ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ ψυχιατρικής και αντιψυχιατρικής θα ήταν καταλληλότερος για να προχωρήσει σε μια τόσο δύσκολη περιοχή, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική θεραπεία για όσους χρειάζονται βοήθεια.

Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση δεν παύει η προσφορά αυτής της θεώρησης της ψυχικής νόσου να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσεγγίσεις στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ψυχιατρικά περιστατικά.

Τον ψυχιατρικό κίνημα έχει συμβάλει στην μείωση του στίγματος για τους ψυχιατρικούς ασθενείς ήδη από τη δεκαετία του 1970 και ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για κριτική σκέψη σχετικά με την χρήση φαρμάκων σε περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς εγκλεισμό ή συμμόρφωση.

Ας μην ξεχνάμε ότι λιγότερο από έναν αιώνα πριν, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό που θεωρούνταν ως υγιής συμπεριφορά αντιμετωπιζόταν με φαρμακευτική αγωγή. Η προσέγγιση αυτή έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους, και ένα ακόμα σημείο αναστοχασμού σχετικά με το τι τελικά είναι η ψυχική νόσος.

Η σημασία τoυ αντιψυχιατρικου κινήματος έγκειται στο άνοιγμα ενός κριτικού διαλόγου που υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της εξέτασης των κοινωνικών και σχεσιακών πλαισίων στα οποία διαμορφώνεται και εκφράζεται η εμπειρία του κάθε ατόμου, η οποία είναι αναπόφευκτη βάση για έναρξη θεραπευτικής επαφής.

Η σημερινή επείγουσα ανάγκη ανάκλησης του αντιψυχιατρικού κινήματος βρίσκει ολόκληρη τη βάση της στη λήθη των κοινωνικών πλαισίων στα οποία ξεκινά η σύγχρονη ψυχιατρική, επιλέγοντας να αγκαλιάσει τις κοινωνικο-βιολογικές και νευροεπιστημονικές θεωρίες.

Τα σύγχρονα ζητήματα της αντιψυχιατρικής περιλαμβάνουν την ελευθερία κατά του εξαναγκασμού, τη φυλετική και κοινωνική δικαιοσύνη, τα αποτελέσματα των αντιψυχωσικών φαρμάκων (που προκαλούνται ακούσια από ιατρική θεραπεία), την προσωπική ελευθερία, το κοινωνικό στίγμα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Εάν επιβιώσει η ανθρώπινη φυλή, το μέλλον του ανθρώπου, υποθέτω, θα κοιτάξει πίσω στην «φωτισμένη» εποχή μας ως μια περίοδο αληθινού σκοταδισμού. Κατά πάσα πιθανότητα, οι απόγονοι μας θα μπορούν να απολαύσουν την ειρωνεία της κατάστασης με περισσότερο χιούμορ από ό, τι μπορούμε να αντλήσουμε τώρα από αυτήν.

Θα μας χλευάσουν. Θα δουν ότι αυτό που αποκαλούμε «σχιζοφρένεια» ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους, συχνά μέσω κάπως συνηθισμένων ανθρώπων, το φως άρχισε να διαπερνά τις ρωγμές στο μυαλό μας.

Ronald D. Laing


Βιβλιογραφία

 • Laing, R.D. (1960) The Divided Self: An Existential Study in Sanity and Madness. Harmondsworth: Penguin.
 • Laing, R.D. (1961) The Self and Others. London: Tavistock Publications.
 • Laing, R.D. and Esterson, A. (1964) Sanity, Madness and the Family. London: Penguin Books.
 • Laing, R.D. and Cooper, D.G. (1964) Reason and Violence: A Decade of Sartre's Philosophy. (2nd ed.) London: Tavistock Publications Ltd.
 • Laing, R.D., Phillipson, H. and Lee, A.R. (1966) Interpersonal Perception: A Theory and a Method of Research. London: Tavistock.
 • Laing, R.D. (1967) The Politics of Experience and the Bird of Paradise. Harmondsworth: Penguin.
 • Laing, R.D. (1970) Knots. London: Penguin. excerpt, movie (IMDB)
 • Laing, R.D. (1971) The Politics of the Family and Other Essays. London: Tavistock Publications.
 • Laing, R.D. (1976) Do You Love Me? An Entertainment in Conversation and Verse New York: Pantheon Boo
 • Mullan, B. (1995) Mad to be Normal: Conversations with R.D. Laing. London: Free Association Books.
 • Burston, D. (2000) The Crucible of Experience: R.D. Laing and the Crisis of Psychotherapy. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...