PsychologyNow Team

Απεβίωσε ο Άλμπερτ Μπαντούρα σε ηλικία 95 ετών

Απεβίωσε ο Άλμπερτ Μπαντούρα σε ηλικία 95 ετών

PsychologyNow Team

Ο Άλμπερτ Μπαντούρα, ένας από τους πιο γνωστούς ψυχολόγος στο χώρο της ψυχολογίας, του οποίου οι μελέτες-ορόσημο για την επιθετικότητα αποτελούν βασικό μάθημα ψυχολογίας σε κάθε πανεπιστήμιο και του οποίου το έργο σχετικά με το ρόλο των πεποιθήσεων των ανθρώπων στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους μεταμόρφωσε την ψυχολογία, πέθανε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 στο σπίτι του στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Ήταν 95 ετών.


Η αιτία ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε η κόρη του Carol Bandura Cowley.

Ο Άλμπερτ Μπαντούρα, ο οποίος καταγόταν από τον Καναδά και εντάχθηκε στη σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 1953 και παρέμεινε συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιο μέχρι το θάνατό του, θεωρήθηκε ευρέως ως ένας από τους ψυχολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή της εποχής του. Σε μια έρευνα του 2002, κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των ψυχολόγων του 20ού αιώνα με τις περισσότερες αναφορές, πίσω από τον Sigmund Freud, τον B.F. Skinner και τον Ελβετό ψυχολόγο Jean Piaget.

Η κοινωνική-γνωστική θεωρία του για την ανθρώπινη λειτουργία έδινε έμφαση στην ικανότητα των ανθρώπων για αυτοαναστοχασμό και προσωπική δράση, ενώ το εκτεταμένο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συνέβαλε στην κατανόηση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας, της νόησης, της ηθικής και της αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών όπως οι φοβίες.

Η θεωρία του για την αυτοαποτελεσματικότητα - η πίστη των ανθρώπων στην ικανότητά τους και στην ικανότητά τους να ασκούν έλεγχο στη συμπεριφορά τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον - έχει εφαρμοστεί ευρέως σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας και της κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ.

Όμως ο Μπαντούρα αναγνωρίστηκε ευρύτερα για μια σειρά εργαστηριακών μελετών - συλλογικά γνωστές ως το πείραμα της κούκλας Μπόμπο - που πραγματοποίησε με δύο συναδέλφους του στο Στάνφορντ στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Σε μια αυτοβιογραφική αναφορά του 2006, ο Μπαντούρα έγραψε ότι η στενή εστίαση του συμπεριφορισμού στην ανταμοιβή και την τιμωρία, του φαινόταν "ασύμφωνη με την προφανή κοινωνική πραγματικότητα ότι πολλά από αυτά που μαθαίνουμε είναι μέσω της δύναμης της κοινωνικής μοντελοποίησης".


Διαβάστε σχετικά: Η θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης του Albert Bandura


Ο Lee Ross, καθηγητής ψυχολογίας και συνάδελφος του Dr. Bandura στο Στάνφορντ, δήλωσε ότι ο αυστηρός συμπεριφορισμός, όπως τον υπερασπίστηκαν ο John Watson, ο Skinner και άλλοι ψυχολόγοι, είχε νόημα όταν εφαρμοζόταν σε περιστέρια ή αρουραίους, αλλά ήταν λιγότερο σημαντικός όταν επρόκειτο για ανθρώπους.

Ο Μπαντούρα διαπίστωσε ότι η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ικανότητά τους να εκτελούν μια εργασία ή να ελέγχουν κάτι που ήταν απειλητικό, μπορούσε να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ζούσαν τη ζωή τους. Η παροχή θετικών προτύπων στους ανθρώπους προς μίμηση και ενός περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούσαν να πετύχουν, θα μπορούσε να θεραπεύσει μια σειρά από προβλήματα που τους καθιστούν ανάπηρους, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών.

Σε μελέτες, ο Μπαντούρα και οι συνεργάτες του κατάφεραν να εξαλείψουν τους μακροχρόνιους φόβους για τα φίδια μέσα σε λίγες ώρες. Η θεραπεία, έγραψε ο Μπαντούρα, ενστάλαξε μια ισχυρή αίσθηση αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης, μεταμόρφωσε τη στάση απέναντι στα φοβικά αντικείμενα από απέχθεια σε συμπάθεια, εξαφάνισε το άγχος, τις βιολογικές αντιδράσεις στρες και τη φοβική συμπεριφορά.

Στον Μπαντούρα, ο οποίος ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων και εκατοντάδων εργασιών, αποδόθηκε το Τάγμα του Καναδά το 2015. Την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο της Επιστήμης.

Αν υπήρχε μια ενιαία αρχή που διέπει το έργο του, ωστόσο, αυτή ήταν η ιδέα της προσωπικής δράσης: ότι οι άνθρωποι, μέσω των πεποιθήσεών τους για τον εαυτό τους και των διαδικασιών αυτοαναστοχασμού και αυτορρύθμισης, μπορούν να ασκούν έλεγχο στη ζωή τους.

Αν κοιτάξετε την πορεία της ζωής μου, προσπαθείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό,τι υπάρχει, δήλωσε ο Μπαντούρα. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να πιστέψεις ότι μέσω των πράξεών σου μπορείς να επηρεάσεις την πορεία της ζωής σου.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...