Ένα γεγονός-Σταθμός για την Ιστορία της Ψυχολογίας: η ανάπτυξη της κλίμακας νοημοσύνης Wechsler-Bellevue που δημιουργήθηκε το 1939 από τον Αμερικανό ψυχολόγο David Wechsler και αφορούσε τον ενήλικο πληθυσμό. Διαβάστε περισσότερα για τη δημιουργία της.
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία της ψυχολογίας υπήρξε η ανάπτυξη της κλίμακας νοημοσύνης Wechsler-Bellevue. Η κλίμακα αυτή δημιουργήθηκε το 1939 από τον Αμερικανό ψυχολόγο David Wechsler και αφορούσε τον ενήλικο πληθυσμό.
Η επινόηση της κλίμακας βασίστηκε στην εννοιολογική τοποθέτηση του Wechsler για τη νοημοσύνη. Συγκεκριμένα όριζε τη νοημοσύνη ως «τη δυνατότητα ενός ατόμου να ενεργήσει σκόπιμα, να σκεφτεί λογικά και να αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά με το περιβάλλον του». Υποστήριζε επιπλέον πως αυτή αποτελείται από συγκεκριμένα στοιχεία που μπορούν να απομονωθούν και να μετρηθούν, χωρίς ωστόσο να δρουν ανεξάρτητα το ένα με το άλλο.
Με λίγα λόγια θεωρούσε πως η γενική νοημοσύνη απαρτίζεται από διάφορες, συγκεκριμένες και αλληλοσχετιζόμενες νοητικές λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να μετρηθούν ξεχωριστά. Αυτή μάλιστα ήταν και η κύρια διαφορά αυτής της κλίμακας από την προηγούμενη, τη Stanford-Binet Intelligence Scale, η οποία κατέληγε σε ένα γενικό σκορ νοημοσύνης χωρίς να μετράει ξεχωριστά τα επί μέρους τμήματά της.
Η καινοτομία του Wechsler–Bellevue Intelligence Scale εντοπιζόταν σε τρία βασικά σημεία: Αρχικά οι δοκιμασίες της κλίμακας μπορούσαν να απευθυνθούν και στον κλινικό πληθυσμό, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση των νοητικών δυσκολιών που ανακαλύπτονταν.
Ένα εξίσου πρωτοποριακό στοιχείο της κλίμακας Wechsler–Bellevue ήταν η μέτρηση της κάθε δοκιμασίας με πόντους. Ειδικότερα, μέχρι τότε κυριαρχούσε στην κλίμακα Stanford-Binet η μέθοδος ταξινόμησης των δοκιμασιών με βάση την ηλικία. Ανάλογα δηλαδή με την ηλικία του εξεταζόμενου, διενεργούνταν συγκεκριμένες δοκιμασίες – χωρίς να διακρίνονται με βάση το περιεχόμενό τους- και βαθμολογούνταν ανάλογα με το μέρος από αυτές που είχε ή δεν είχε ολοκληρωθεί.
Αντίθετα, στην κλίμακα του Wechsler οι δοκιμασίες διαχωρίζονταν με βάση το περιεχόμενο και βαθμολογούνταν με πόντους η κάθε μία ξεχωριστά. Έτσι το γεγονός αυτό επέτρεπε να γίνει ενδελεχής ανάλυση τυχόν αδυναμιών αλλά και δεξιοτήτων του ατόμου στους διάφορους τομείς που εξεταζόταν.
Τέλος ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η ενσωμάτωση μη λεκτικών δοκιμασιών στην κλίμακα Wechsler–Bellevue, οι οποίες ονομάστηκαν δοκιμασίες απόδοσης. Με αυτές ζητούνταν από τον εξεταζόμενο να κάνει κάτι ενεργητικά, όπως για παράδειγμα να αντιγράψει κάποια σύμβολα ή να εντοπίσει μια λεπτομέρεια που λείπει από μια εικόνα.
Έτσι, όχι μόνο δόθηκε η δυνατότητα στους κλινικούς να παρατηρήσουν στοιχεία της συμπεριφοράς των ατόμων όπως η συγκέντρωση, η προσπάθεια και η προσοχή, αλλά έγινε και μια πρώτη προσπάθεια κάμψης των φυλετικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαφορών των εξεταζόμενων πληθυσμών.
Η κλίμακα του Wechsler επανεκδόθηκε το 1955 με την ονομασία Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) και αποτελούσε ουσιαστικά μια επανάληψη της προηγούμενης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ακόμα τέσσερις κλίμακες WAIS και αναμένεται η έκδοση του WAIS-V. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως έχει εκδοθεί και αντίστοιχα κλίμακα νοημοσύνης για παιδιά και σήμερα χρησιμοποιείται η πέμπτη έκδοσή της (WISC-V).
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φανερό πως η κλίμακα νοημοσύνης Wechsler–Bellevue ήταν καθοριστική για τη θεώρηση της νοημοσύνης ως ένα πολυδιάστατο οικοδόμημα, στο οποίο οι διάφορες πτυχές της μπορούν να μετρηθούν ξεχωριστά και να προσφέρουν αντίστοιχα πληροφορίες. Δεν προκαλεί εντύπωση επομένως το γεγονός πως μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο χρησιμοποιημένη ψυχολογική αξιολόγηση παγκοσμίως.
Βιβλιογραφία:
- S, S. (2020c, July 6). 10 Key Moments in the History of Psychology. Online Psychology Degrees. https://www.online-psychology-degrees.org/study/key-moments-history-psychology/
- Wikipedia contributors. (2021, April 25). Wechsler Adult Intelligence Scale. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Wechsler_Adult_Intelligence_Scale&oldid=1019820136
- Cherry, K. (2020, November 30). How Does the Weschsler Adult Intelligence Scale Measure Intelligence? Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/the-wechsler-adult-intelligence-scale-2795283
- Britannica, T. Editors of Encyclopaedia (2021, April 28). David Wechsler. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/David-Wechsler-American-psychologist
- Psychological Testing: Wechsler Adult Intelligence Scale. MentalHelp.Net. https://www.mentalhelp.net/psychological-testing/wechsler-adult-intelligence-scale/
Απόδοση: Μορφιάδου Βασιλική- Ψυχολόγος
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*