psychologist-banner-2
thumb

Πάνω από τα μισά από τα 100 πιο δημοφιλή TikTok βίντεο σχετικά με την ψυχική υγεία περιέχουν παραπληροφόρηση

- Social Media
2 Ιουνίου 2025

Έρευνα της Guardian αποκαλύπτει ότι το TikTok προωθεί αναξιόπιστες συμβουλές, αμφισβητήσιμα συμπληρώματα και μεθόδους γρήγορης ψυχοθεραπείας.


Περισσότερα από τα μισά από τα πιο δημοφιλή βίντεο που προσφέρουν συμβουλές για την ψυχική υγεία στο TikTok περιέχουν παραπληροφόρηση, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian.

Οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, ωστόσο η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλοί influencers παραπληροφορούν, συμπεριλαμβανομένης της κακής χρήσης θεραπευτικής ορολογίας, λύσεων «γρήγορης αποκατάστασης» και ψευδών ισχυρισμών.

Όσοι αναζητούν βοήθεια έρχονται αντιμέτωποι με αμφίβολες συμβουλές, όπως το να τρώνε ένα πορτοκάλι στο ντους για να μειώσουν το άγχος, την προώθηση συμπληρωμάτων με περιορισμένη επιστημονική βάση για την ανακούφιση του άγχους, όπως το σαφράν, το μαγνήσιο και ο βασιλικός, μεθόδους για την θεραπεία τραυμάτων μέσα σε μία ώρα και οδηγίες που παρουσιάζουν φυσιολογικές συναισθηματικές εμπειρίες ως σημάδι οριακής διαταραχής προσωπικότητας ή κακοποίησης.

Βουλευτές και ψυχολόγοι στη Μεγ. Βρετανία χαρακτήρισαν ότι τα μηνύματα που προωθούνται μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι γεμάτες με άχρηστες, επιβλαβείς και μερικές φορές επικίνδυνες συμβουλές για την ψυχική υγεία ως «καταδικαστικά» και «ανησυχητικά» και προέτρεψαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρύθμιση για την προστασία του κοινού από τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Η εφημερίδα The Guardian επέλεξε τα 100 κορυφαία βίντεο που δημοσιεύτηκαν με την ετικέτα #mentalhealthtips στο TikTok και τα μοιράστηκε με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν εάν οι αναρτήσεις περιείχαν παραπληροφόρηση.

Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι 52 από τα 100 βίντεο που προσέφεραν συμβουλές για την αντιμετώπιση τραυμάτων, νευροδιαφορετικότητας, άγχους, κατάθλιψης και σοβαρών ψυχικών ασθενειών περιείχαν κάποια παραπληροφόρηση, ενώ πολλά άλλα ήταν ασαφή ή μη χρήσιμα.

Ο David Okai, σύμβουλος νευροψυχίατρος και ερευνητής ψυχολογικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος εξέτασε τα βίντεο που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, είπε ότι ορισμένες αναρτήσεις χρησιμοποιούσαν λανθασμένα τη θεραπευτική ορολογία, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τους όρους ευεξία, άγχος και ψυχική διαταραχή εναλλακτικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το τι συνεπάγεται πραγματικά η ψυχική ασθένεια, είπε.

Πολλά βίντεο προσέφεραν γενικές συμβουλές βασισμένες σε περιορισμένη προσωπική εμπειρία και ανεκδοτικά στοιχεία, τα οποία «ενδέχεται να μην είναι καθολικά εφαρμόσιμα».

Οι αναρτήσεις αντανακλούσαν τον τρόπο με τον οποίο «σύντομα, ελκυστικά αποσπάσματα μπορούν μερικές φορές να επισκιάσουν τις πιο λεπτές αποχρώσεις της πραγματικότητας της εξειδικευμένης θεραπευτικής εργασίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βίντεο έδωσαν επίσης υπερβολική έμφαση στη θεραπεία. Αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι μαγική, δεν είναι μια γρήγορη λύση ή μια λύση που ταιριάζει σε όλους, είπε.

Ο Dan Poulter, πρώην υπουργός Υγείας και ψυχίατρος του NHS, ο οποίος εξέτασε τα βίντεο σχετικά με τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες, είπε ότι μερικά από αυτά παθολογοποιούν τις καθημερινές εμπειρίες και συναισθήματα, υποδηλώνοντας ότι ισοδυναμούν με διάγνωση σοβαρής ψυχικής ασθένειας.

Αυτό παρέχει εσφαλμένες πληροφορίες σε ευαίσθητα άτομα και μπορεί επίσης να ευτελίζει τις εμπειρίες ζωής των ατόμων που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Η Amber Johnston, ψυχολόγος πιστοποιημένη από τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία, η οποία εξέτασε τα βίντεο για το τραύμα, είπε ότι ενώ τα περισσότερα βίντεο περιείχαν ένα κομμάτι αλήθειας, είχαν την τάση να γενικεύουν υπερβολικά, ελαχιστοποιώντας την πολυπλοκότητα της μετατραυματικής διαταραχής άγχους ή των συμπτωμάτων του τραύματος.

Κάθε βίντεο είναι ένοχο για το ότι υπονοεί ότι όλοι έχουν την ίδια εμπειρία PTSD με παρόμοια συμπτώματα που μπορούν εύκολα να εξηγηθούν σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων. Η αλήθεια είναι ότι η PTSD και τα συμπτώματα του τραύματος είναι εξαιρετικά ατομικές εμπειρίες που δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ των ανθρώπων και απαιτούν έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο κλινικό γιατρό για να βοηθήσει ένα άτομο να κατανοήσει την ατομική φύση της δυσφορίας του, είπε.

Το TikTok διαδίδει παραπληροφόρηση υπονοώντας ότι υπάρχουν μυστικές καθολικές συμβουλές και αλήθειες που μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τον θεατή να νιώσει ακόμα χειρότερα, σαν αποτυχημένος, όταν αυτές οι συμβουλές δεν θεραπεύουν απλά υποστηρίζει.

Αν νιώθετε δυσφορικά ή αντιμετωπίζετε ένα ψυχολογικό πρόβλημα, απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο όχι στο TikTok.


Πηγή: The Guardian
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια