Οι έφηβοι που αφιερώνουν πολύ χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι η ψυχική υγεία τους είναι πολύ κακή.
Το 41% των εφήβων που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους στα κοινωνικά δίκτυα, αξιολογούν συνολικά την ψυχική τους υγεία ως κακή ή πολύ κακή σε σύγκριση με το 23% των εφήβων που κάνουν λιγότερη χρήση.
Για παράδειγμα, το 10% της ομάδας με την υψηλότερη χρήση, εξέφρασε πρόθεση αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το 5% της ομάδας με τη χαμηλότερη χρήση και το 17% των χρηστών με την υψηλότερη χρήση εξέφρασε κακή εικόνα του σώματος σε σύγκριση με το 6% των χρηστών με τη χαμηλότερη χρήση.
Ο μέσος αριθμός ωρών που οι έφηβοι στις ΗΠΑ αφιερώνουν χρησιμοποιώντας επτά δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, με το YouTube, το TikTok και το Instagram να αντιπροσωπεύουν το 87% του χρόνου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι 4.8 ώρες την ημέρα.
Συγκεκριμένα, το 37% των εφήβων δηλώνει ότι αφιερώνει 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα, το 14% αφιερώνει 4 έως λιγότερες από 5 ώρες την ημέρα, το 26% αφιερώνει 2 έως λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα και το 23% αφιερώνει λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα σε αυτές τις τρεις εφαρμογές.
Το 60% των χρηστών που χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ελέγχονται ελάχιστα από τους γονείς τους ή έχουν πιο αδύναμες οικογενειακές σχέσεις, δήλωσαν ότι είχαν κακή ή πολύ κακή ψυχική υγεία, σε σύγκριση με το 25% των χρηστών με την περισσότερο χρήση που όμως αναφέρουν υψηλή γονική παρακολούθηση και ισχυρές οικογενειακές σχέσεις. Ομοίως, το 22% των χρηστών με την υψηλότερη χρήση με αδύναμες οικογενειακές σχέσεις και παρακολούθηση, εξέφρασε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού σε σύγκριση με το 2% των χρηστών με τη υψηλότερη χρήση με ισχυρές οικογενειακές σχέσεις και παρακολούθηση.
Οι ισχυρές οικογενειακές σχέσεις και η παρακολούθηση των εφήβων από τους γονείς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και μεταξύ εκείνων που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα.
Με πληροφορίες από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο – apa.org