PsychologyNow Team

Mπορεί να διαγνωσθεί η κατάθλιψη από τις φωτογραφίες σας στο Instagram;

Mπορεί να διαγνωσθεί η κατάθλιψη από τις φωτογραφίες σας στο Instagram;

PsychologyNow Team
γυναίκα με κατάθλιψη που κρατά ένα φλιτζάνι μπροστά σε ένα παράθυρο με βροχή

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λέει ο λαός όμως οι φωτογραφίες μας στο Instagram θα μπορούσαν να λένε πολλά περισσότερα για την ψυχική μας υγεία από ό, τι συνειδητοποιούμε.


Στην πραγματικότητα, ψυχολόγοι από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ δημιούργησαν έναν αλγόριθμο σε έναν υπολογιστή που αναλύει τα δεδομένα από το Instagram για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των δεικτών της κατάθλιψης. Ο αλγόριθμος αφού εξέτασε 43.950 φωτογραφίες από 166 άτομα (71 από τους οποίους είχαν λάβει διάγνωση κατάθλιψης), ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να εντοπίσει με 70% ακρίβεια τους συμμετέχοντες που είχαν κατάθλιψη.

Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που είναι υψηλότερο από τους γενικούς ιατρούς, οι οποίοι έχουν περίπου 42 έως 50% ακρίβεια.

Πώς επεξεργαζόταν λοιπόν ο αλγόριθμος τα δεδομένα;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EPJ Data Science, εξέτασε 43.950 φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες και ανέλυσε τις φωτογραφίες ανά φάσμα χρωμάτων:

  • την απόχρωση ή πόσο κόκκινο ή μπλε μέχρι μωβ είναι ο χρωματισμός της φωτογραφίας
  • πόσο ζωντανή είναι μια εικόνα
  • πόσο φωτεινή είναι η εικόνα

instaDepres es

Οι χρήστες που έλαβαν διάγνωση κατάθλιψης, ήταν πιθανότερο να αναρτούν φωτογραφίες σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο μοτίβο:

Μοτίβο από άλλες μελέτες σχετικά με την κατάθλιψη ή τη διάθεση

  • πιο πιθανό να έχει μπλε και γκρι χρωματισμούς
  • μπορεί να έχουν μειωμένες αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους
  • το μαύρο, το λευκό και το γκρι χρώμα μπορεί να σχετίζονται με λιγότερο θετικές διαθέσεις

Μοτίβο αναρτήσεων στο Instagram από τη μελέτη για την κατάθλιψη

  • πιο μπλε, γκρίζες και πιο σκούρες εικόνες
  • οι φωτογραφίες προσώπου είχαν λιγότερα πρόσωπα ανά φωτογραφία
  • περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν ασπρόμαυρα φίλτρα

Άλλοι φαινομενικά προφανείς δείκτες, όπως ο αριθμός των like και των σχολίων, δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στην πρόβλεψη της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων.

Μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε την κατάθλιψη με βάση τις φωτογραφίες του Instagram;

Ο αλγόριθμος δεν αποτελεί διαγνωστικό τεστ, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Αντί αυτού, θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ένα εργαλείο για να προειδοποιεί ένα πρόσωπο πότε εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης.

Για παράδειγμα, όταν ο αλγόριθμος κλήθηκε να δει νέες φωτογραφίες, που δεν είχε δει ποτέ πριν - φωτογραφίες πριν από την κλινική διάγνωση κάποιων συμμετεχόντων - ο αλγόριθμος ήταν και πάλι σε θέση να ξεχωρίσει τις ενδείξεις κατάθλιψης. Εξακολουθούσε δηλαδή, ακόμα να υπερέχει των γενικών ιατρών στην ακρίβεια των διαγνώσεων, κάτω ακόμα και από αυτές τις συνθήκες.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν πρέπει να κάνουν κανένα άτομο να αισθάνεται ειδικός στην κατάθλιψη.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης είναι πολύ μικρό για να αποδώσει αυτά τα ευρήματα στο μέσο όρο ενός μέσου χρήστη του Instagram.

Δεύτερον, η μελέτη δεν μας λέει το εύρος των χρωμάτων που εξέτασε ο αλγόριθμος. Μια μελέτη για τα χρώματα έδειξε ότι το μπλε ήταν, κατά μέσο όρο, το αγαπημένο χρώμα όλων των συμμετεχόντων, είτε ήταν υγιείς, ανήσυχοι είτε καταθλιπτικοί.

Τέλος, μόνο ένας άριστα συντονισμένος αλγόριθμος θα μπορούσε να δει τις φωτογραφίες, από pixel σε pixel, χωρίς προκατάληψη.Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ωστόσο, δείχνουν ένα πιο ελπιδοφόρο και δεσμευτικό μέλλον μεταξύ των ανθρώπων και των ιατρών ή των θεραπευτών τους.


Πηγή: Instagram photos reveal predictive markers of depression
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...