PsychologyNow Team

Τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν κοντά τους ψυχικά ασθενείς

Τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν κοντά τους ψυχικά ασθενείς

PsychologyNow Team

Άτομα που ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, σχιζοειδής διαταραχή ή διπολική διαταραχή, χρησιμοποιούν τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης "YouTube" για να παρέχουν και να λαμβάνουν αμοιβαία στήριξη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Ντάρτμουθ στο περιοδικό PLoS ONE.


Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο σχετικά με τα ευρήματά μας ήταν ότι, τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια ήταν ανοιχτά να εκφραστούν για την ψυχική τους ασθένεια σε μια δημόσια ιστοσελίδα κοινωνικής μέσα ενημέρωσης, όπως το YouTube," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Τζον Νάσλουντ, διδακτορικός φοιτητής στην Πολιτική Υγείας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και Κλινικής Πρακτικής του Ντάρμουθ. "Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν φαίνεται να ανησυχούν για τους κινδύνους του ανοιχτού μοιράσματος των προσωπικών τους εμπειριών σχετικά με την ασθένειά τους, επειδή πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα ψυχικής υγείας".

Ο Νάσλουντ και οι συνεργάτες του διεπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια χρησιμοποιούν το YouTube γιατί θέλουν να αισθάνονται λιγότερο μόνοι, αναζητούν ελπίδα, θέλουν να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον και να μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Ζήτησαν επίσης να μάθουν μέσα από τις εμπειρίες των άλλων, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων και την αναζήτησηειδικών ψυχικής υγείας.

"Ο τρόπος που χειρίζονται το μέσο, τους βοηθά να ξεπερνούν τους φόβους που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια και δημιουργεί επίσης μία αίσθηση κοινότητας μεταξύ αυτών των ατόμων", είπαν οι ερευνητές.

Σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η σχιζοειδής διαταραχή και η διπολική διαταραχή, είναι από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Αυτές συνδέονται επίσης, με μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις και στιγματοποίηση του ασθενούς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται «διαδικτυακή εθνογραφία», βάσει της οποίας ανέλυσαν 3.044 σχόλια, δημοσιευμένα σε 19 βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube από άτομα που αυτο-προσδιορίζονται ως έχοντες σχιζοφρένεια, σχιζοειδή διαταραχή και διπολική διαταραχή. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ποιοτικές μεθόδους για να αναλύσουν τα σχόλια και να βρουν κοινά θέματα στα δεδομένα.

"Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι, τα ευρήματά μας συμφωνούν με τον τρόπο της ομότιμης στήριξης (peer support) όπως αυτή πιστεύεται ότι εφαρμόζεται στον τομέα της έρευνας για την ψυχική υγεία και της θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το YouTube και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσουν στην επέκταση της εμβέλειας των άτυπων δραστηριοτήτων υποστήριξης από συμπάσχοντες μεταξύ των ανθρώπων με σοβαρή ψυχική ασθένεια", δήλωσε ο Νάσλουντ.

Η έρευνα, ωστόσο, έχει περιορισμούς ως προς το ότι η εργασία ήταν διερευνητική. "Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό για μας να καθοριστεί από την έρευνα αν το YouTube μπορεί να προσφέρει τα οφέλη της ομότιμης στήριξης σε μια ευρύτερη κοινότητα των ατόμων με σοβαρή ψυχική ασθένεια”, είπε.


Πηγή: PLOS ONE

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...